szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormányülésen téma volt és el is fogadták a nagy boltok vasárnapi zárva tartásáról szóló javaslatot. Be is nyújtják a KDNP-s törvénytervezetet még csütörtökön – közölte Harrach Péter frakcióvezető. Varga Mihály "véleménye egy vélemény" – reagált Harrach arra, hogy a nemzetgazdasági miniszter nem ért egyet a javaslattal.

A kormány megtárgyalta és támogatja a Kereszténydemokrata Néppárt javaslatát, amely a boltok vasárnapi nyitva tartását korlátozza – közölte Harrach Péter KDNP-frakcióvezető csütörtökön.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn a Hír Tv-nek azt mondta, nem támogatja a boltok vasárnapi zárva tartását. Szerinte, amikor minden ötödik ember vasárnap intézi a vásárlást, nem bölcs dolog azt korlátozni. "Az ő véleménye egy vélemény", a kormány viszont támogatta kezdeményezésüket – reagált erre a KDNP-s politikus.

A szabad vasárnap bevezetéséről szóló törvénytervezetet ma nyújtja be a KDNP – közölte Harrach Péter.

©

A tervezetben kivételként a négyszáz négyzetméter alatti és családi vállalkozásként működő boltok szerepelnek. Az intézkedés 2015. március 15-étől lépne hatályba, ha a parlament is jóváhagyja az elképzelést.

A korábbi elképzelésben szereplő egyedi kérelmeket elbíráló bizottságra kormányrendelet adhat lehetőséget – jelezte a frakcióvezető. A rendelet lehetőséget adhat majd a nyitva tartásra a nagyünnepek előtti vásárlásoknál vagy üdülőhelyeken.

A KDNP többet akart

Most csak egy részét valósítják meg az eredeti kezdeményezésüknek, amely minden munkavállalóra érvényessé tenné a vasárnapi pihenőnapot, és kivételt a folyamatos munkavállalást igénylő, turisztikai célú üzletek területek jelentenének – mondta Harrach.

Megjegyezte: nem az ő dolguk lett volna, ennek a javaslatnak az előterjesztése, hanem egy működő, hatékony és hiteles szociáldemokrata pártnak, de mivel ilyen nincs Magyarországon, ezért "keresztényszociális pártként felvállalták ezt a munkavállalók érdekében".

A törvénytervezet mellett szólalt fel Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke, aki azt mondta, nem igaz, hogy elbocsátásokat okoz az intézkedés, mert a kereskedelemben így is égető munkaerőhiány van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Google helyett saját keresőt készíthet az Apple, de nem jókedvében

A Google helyett saját keresőt készíthet az Apple, de nem jókedvében

Hogyan utazik a magyar? Meglepő eredményeket hozott a felmérés

Hogyan utazik a magyar? Meglepő eredményeket hozott a felmérés

Már a koronavírus-járvány előtt megroppant a fővárosi lakáspiac

Már a koronavírus-járvány előtt megroppant a fővárosi lakáspiac