szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy hónap múlva csak taxistársaságként működhet tovább az Uber, amivel gyakorlatilag elvesztené versenyképességi előnyét a hagyományos társaságokkal szemben.

A kormány pénteken elfogadta a régóta ígért, a szakma által pedig régóta várt taxisrendeletet, amelyben végül a taxisok követeléseinek eleget téve, bezárta azokat a kiskapukat, amelyeket kihasználva az Uber – és a WunderCar – előnyt tudott kovácsolni. Ahogy Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára fogalmazott, a kormány az új rendelet elfogadásával nem tiltotta be az Ubert, a rendelet azt határozza meg, hogy milyen feltételek mellett lehet taxis tevékenységet végezni. "A kormány nem kíván innovatív megoldásokat megakadályozni", az Uber egy infokommunikációs szervezési tevékenység, amely nem tiltott, amennyiben a szolgáltatást a megfelelő engedélyekkel rendelkezők veszik igénybe. Ez azt jelenti, hogy a felhasználónak – ez esetben sofőröknek - rendelkeznie kell minden engedéllyel és feltétellel, amivel egy taxisnak is, kvázi taxisnak kell lennie.

Ezzel persze az Uber lényege veszik el, így nem vállalhatnak fuvarokat, akik nem rendelkeznek a taxisok engedélyeivel, így a hagyományos társaságok egyáltalán nem kerülnek semmilyen versenyhelyzetbe, sem ár, sem szolgáltatás területén. Ráadásul Metál Zoltántól, az Országos Taxi Szövetség elnökétől megtudtuk téves az az információ, ami pénteken az MTI által kiadott hírben megjelent, miszerint 2018-ban lép életbe a rendelet, mert ez csak egyes pontjaira érvényes, nevezetesen, hogy csak 10 évnél nem régebben forgalomba helyezett, két oldalon két-két ajtós, legalább Euro IV. belső égésű motorral vagy elektromos hajtással rendelkező és légkondicionált gépkocsit használhatnak a taxisok.

A rendelet összes többi eleme a kihirdetéstől számított 30 napon belül lép életbe, tehát az Uber és WunderCar egy hónap múlva a jelen formájában nem folytathatja tovább tevékenységét. Az Ubernél jelenleg vizsgálják a rendelet részleteit és hétfőre ígértek reakciót.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ismét 800 felett a fertőzöttek száma, 8-an meghaltak

Ismét 800 felett a fertőzöttek száma, 8-an meghaltak

Magyarország közös jogi intézetet hoz létre Lengyelországgal a "liberális ideológia" elnyomásával szemben

Magyarország közös jogi intézetet hoz létre Lengyelországgal a "liberális ideológia" elnyomásával szemben

Agyevő amőba okozta egy 6 éves texasi kisfiú halálát, katasztrófahelyzetet hirdettek az államban

Agyevő amőba okozta egy 6 éves texasi kisfiú halálát, katasztrófahelyzetet hirdettek az államban