szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vaskos meglepetésben lehetett részük azoknak, akik a hónap első napját egy jó Tescózással kezdték, s erre a budapesti Váci úti áruházat választották ki. A bevásárlóközpontokból vagy a menedzser gettókból jól ismert sorompók állták ugyanis útjukat. A helyzet azonban nem olyan vészes, mint első pillanatra látszik, az áruházlánc pont a vevők érdekeit szem előtt tartva szerelte fel a sorompókat.

Nocsak, új bevételi forrást eszelt ki a Tesco? – kérdezhették a hiperlánc újpest, Váci úti árának parkolójához érve és szembesülve parkoló sorompókkal és -automatákkal. Riporterünk is szembesült a helyzettel, illetve a sorompóval pont nem, mert nem működött, így a talpig esőköpenybe burkolózott automatapótló hölgytől vette át parkolócéduláját. Amin egyébként a Szent György Biztonsági Megoldások Kft. logója szerepelt. Először arra gyanakodtunk, a Tesco megunta, hogy fél kerület ott parkolna, de a környéken nem nagyon vannak lakóházak – legalábbis ahhoz túl messze, hogy megérje oda parkolni.

“A környékbeli irodák munkatársai egész napos parkolónak használják a vásárlóknak kialakított helyet, pont úgy, mint a sok környékbeli, akik itt tették le az autót és metróval utaztak tovább” – tudtuk meg az áruházban. “Sokan P+R parkolónak használták a Váci úti áruház parkolóját, ezzel pedig az áruházba érkező vásárlók elől foglalták el a helyeket” – válaszolta kérdésünkre az áruházlánc.  Ezért döntöttek úgy, hogy október 1-jétől a Váci úti  Tesco áruház parkolójának használata parkolási díjköteles. “A díjfizetési kötelezettség bevezetése azt a célt szolgálja, hogy vásárlóink számára folyamatosan, az áruház bejárataihoz közelebb eső területeken is legyen szabad parkolóhely.” A parkolás az első 3 órában ingyenes, utána minden megkezdett óra 500 forintba kerül. Mondjuk, a környékbeli irodákból 3 óránként simán lesétálhat a dolgozó és egy gyors kimegy-bemegy körrel újraindíthatja az ingyenes parkolási ciklust. Ha nem dolgoztatják agyon, egy nap csak kétszer kell lefutnia ezt a levegőző kört.

A parkoló területe a Tesco tulajdona, de nem a hiperlánc üzemelteti. “A parkolási díjjal kapcsolatos költségeket az üzemeltetővel kötött szerződés szabályozza, és annak megfelelően történik a költségek megoszlása.” A hiperlánc amúgy vizsgálja, hogy hol szükséges még ezt a döntést meghozniuk, de egyelőre ezzel kapcsolatban konkrétumokkal nem tudnak szolgálni.

A Tesco lépése egyébként egyáltalán nem ismeretlen a piacon. Hasonló helyzetben más áruházak sem haboztak fizetőssé tenni a parkolójukat, az Ikea például már jó ideje pénzt kér a parkolásért az Örs vezér téri áruházában, ott az első két óra ingyenes, és legalább 10 ezer forintos vásárlás is mentesít a parkolási díj megfizetése alól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Négy vidéki városban emelkedik a víruskoncentráció a szennyvízben

Négy vidéki városban emelkedik a víruskoncentráció a szennyvízben

Fauci: December elejére kiderül, van-e hatásos koronavírus elleni oltás

Fauci: December elejére kiderül, van-e hatásos koronavírus elleni oltás

Tervekkel nagyon jól áll a klímasemlegességet megcélzó EU, pénzzel már kevésbé

Tervekkel nagyon jól áll a klímasemlegességet megcélzó EU, pénzzel már kevésbé