szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Norbi Update Lowcarb mai feszült légkörben lezajlott közgyűlésén a tőzsdei kivonulás mellett döntöttek a cég rossz teljesítménye miatt, amit Norbi a rossz gazdasági környezettel és az elhibázott kommunikációs stratégiával indokolt, de a kisrészvényeseket érdeklő, könyvelésben szereplő kérdéses számokkal kapcsolatban egyelőre nem volt hajlandó nyilatkozni.

Parázs hangulatban indult a Norbi Update Lowcarb közgyűlése ma reggel, ahol a megjelent 5-6 kisrészvényes és a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének (TEBÉSZ) elnöke, Dióslaki Gábor több kérdést szegezett a fitneszgurunak a társaság negatív teljesítményével, és az éves beszámolóban szereplő számokkal kapcsolatban.

A kérdések megválaszolását Schóbert Norbi rendre egy mondat felolvasásával hárította, miszerint azért nem válaszol, mert fél, hogy az MNB a kerekedést befolyásoló információk kiadása miatt megbírságolja. Mint ismeretes, Norbinak valóban akadt már gondja abból, hogy olyan információkat posztolt Facebookjára, amiről előzőleg nem értesítette ki hivatalosan részvényeseit. De azért az mégiscsak abszurdnak tűnik, hogy a társaság eredményeit megvitató közgyűlésen nem hajlandó válaszolni az azokat firtató kérdésekre, bár arra kétségtelenül megvan a lehetősége, hogy ezekre csak nyolc nap múlva, írásban reagáljon.

Dióslaki Gábor a hvg.hu-nak beszámolt róla, hogy a kisrészvényeseket – és őt is – az érdekelte volna leginkább, hogy a társasággal szerződést bontó korábbi reklámarc, André Agassi mennyibe került a cégnek, vagy a mérlegben szereplő szellemi termékek gyanús 159 milliós növekedése egy bizonyos franchise-kézikönyv aktiválására hivatkozva mit jelentenek pontosan? Ennyit fizettek ki egy külsős szerzőnek vagy egyszerűen ennyire értékelték?

A társaság bevétele durván 10 százalékkal esett vissza, és az önmagában meglepő, hogy amíg tavaly még 166 milliós plusszban zárt, addig idén mínusz 344 millió az adózás előtti eredmény. Ennek oka, például hogy a beszámoló szerint bérekre is legalább 75 millióval több ment el tavalyhoz képest, ami Dióslaki szerint durván 20 alkalmazott bére, de ennyi ember alkalmazása még egy nagyvállalatnál is számottevő dolog, ez esetben azonban csak annyi derül ki, hogy a létszám nőtt. Az is gyanús, hogy amíg tavaly 160 millió volt az export értékesítés árbevétele, addig idén 0, miközben az üzleti jelentésben azt mondták, hogy szépen bővül a nemzetközi bolthálózat.

Dióslaki szerint a láthatóan idegesen érkező Norbi egy óra alatt „megtört” és barátságosabb hangnemre váltott, ahogy fogalmaz: „kipattant belőle az önérzet”. Elmondta, hogy szerinte alapvetően két dolog miatt fulladt kudarcba a tőzsdei kaland. Az egyik a Buda-Cash-botrány, amely pénzintézet az update részvények tőzsdei bevezetését intézte, illetve a teljes részvénymennyiség közel 98 százalékát is itt jegyezték le. Norbi szerint a botrány tántorította el Agassit is. A másik pedig a rossz kommunikációs startégia, ami abból fakadt, hogy amíg maga a fitneszközeg, illetve a „Norbi-jelenség” is egy jellemzően bulvár téma, ahol „folyamatosan azt kell lökni, hogy milyen szépek és jók vagyunk”, addig ez a gazdasági-tőzsdei vonalon nem működött, és állandó okot adott a médiának is a támadófelületre. Annak a kihívásnak, hogy ő volt egyben a márka arca – Agassi híján – és a cégvezető is, nem tudott megfelelni.

Norbi azt ugyan nem említette, hogy alapvető hiányosságok is voltak, ami miatt az MNB is bírságolt, és végül azon kívül, hogy ő maga is áldozat, mást nem tudtak meg a kisbefektetők, konkrét kérdéseikre 8 napon belül, írásban ígért választ. Egy biztos, hogy a részvényeket 440 forintos áron úgynevezett felajánlásos vásárolással veszik vissza a kisbefektetőktől, a céget pedig zrt.-vé alakítják. Durván másfél éve 990 forintos áron indult a Norbi Update Lowcarb-részvények kereskedése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!