szerző:
hvg.hu

Áprilisban a DK-s Varju László a taksonyi Zöld Sziget Panziót ajánlotta ismerőseinek a Facebookon. Az első hozzászólás Lamperth Mónika volt szocialista belügyminiszteré volt: „Lacikám, nem láttam a vagyonbevallásodban ezt a kis pecót”. A Direkt36 szerint a ráckevei Duna-ág mellett álló panzió tényleg Varju Lászlóé és családjáé, és az épületegyüttes valóban nem szerepel a politikus vagyonnyilatkozatában.

©

A képen, amit megosztott a Facebookon Varju László, egy medence látható, mögötte pedig kis faházak sorakoznak. A DK-s politikus később azt mondta, hogy nagyon rosszul esett neki egykori párttársa vicce, Lamperth Mónika pedig utóbb elnézést kért is tőle érte.

A Direkt36 szerint a posztban szereplő panzió Varju László cégének tulajdona, és valóban nem szerepel a vagyonnyilatkozatában, mert a képviselők cégeinek vagyonát elvileg nem kell feltüntetni a nyilatkozatokban – derül ki az oknyomozó portál cikkéből, amelyet a 444.hu-n is közzétettek.

Varju László vagyonnyilatkozata alapján úgy tűnik, mintha szinte semmije sem lenne: bérelt autóval jár, majdnem annyi adóssága van, mint megtakarítása, és a lakás, ahol él, a felesége tulajdona.

Valójában azonban több, összesen évi több tízmilliós bevételt termelő cégben van részesedése a politikusnak, állítása szerint ezek a család megélhetésének felét adják. A cégek vagyonát gyarapítja a taksonyi panzió mellett két kisebb balatoni üdülő és két autó is.

A Direkt36 szerint Varju László a céges érdekeltségeit sem mindig vallotta be pontosan, a nyilatkozatai 2015 előtt több ponton hiányosak voltak. Az egyik társaságot 6, a másikat 9, egy harmadikat pedig 3 vagyonnyilatkozatából hagyta ki. Abban a két évben is hiányos vagyonnyilatkozatokat adott le, amikor a második Gyurcsány-, illetve a Bajnai-kormány idején államtitkár volt a gazdasági tárcánál.

Varju László a Direkt36-nak elismerte, hogy korábban „rendetlenségből” kihagyta egyes cégeit a vagyonnyilatkozataiból, de mára igyekezett helyrehozni a hibát. A vagyonnyilatkozata ugyanakkor szerinte tükrözi a valós helyzetet, mert a cégei mögött álló vagyonnak nyilvános adatbázisokban minden érdeklődő utánanézhet. Egyik cégből sem származik jövedelme, és az egyedüli fizetése a havi 748 ezer forintos képviselői tiszteletdíja – tette hozzá.

Három céget jegyeztek be a panzió címére

A politikus egy II. kerületi lakásba van bejelentve, ami feleségének tulajdona. Korábbi lakcíme Taksonyban volt, ott, ahol ma a családi panzió működik. Ez az ingatlan, valamint a hozzá tartozó, szomszédos telek a Varju Kft. tulajdonában van, korábban Varju egyéni vállalkozóként birtokolta, a kilencvenes években pedig még csak bérelte a területet.

A taksonyi panziót Varju egy másik cége, a Zöld Sziget Panzió Kft. üzemelteti, amelynek jelenleg Varju felesége az ügyvezetője, miközben a politikus tulajdonrésze 67 százalékos. Varju 1998-ban lépett be a családi vállalkozásba, amelynek évente néhány milliós árbevétele van, de az elmúlt öt évben adózás után lényegében végig veszteséges volt. A taksonyi faházak berendezését, a medence csempézését, a főépület felújítását és légkondicionálását, valamint egy LCD tévét is a kft. költségvetéséből gazdálkodták ki.

A családi panzió működtetéséért a felesége és a lánya kap havi 200-200 ezer forintot a két érintett cégből – mondta a képviselő a Direkt36-nak, hozzátéve, hogy a képviselői fizetés mellett ez adja a család jövedelmének másik felét.

Varju László a Direkt36-nak odaadta a felesége és két gyermeke vagyonnyilatkozatát is. Ezek az űrlapok is szinte üresek: a II. kerületi közös otthonukat, egy kisebb szőlőt és egy harmadrészben birtokolt garázst leszámítva ezekben sem szerepelnek vagyontárgyak vagy megtakarítások.

A taksonyi panzió címére egy harmadik Varju-cég is be van jegyezve. Ez az oktatással foglalkozó Eur-Int Nonprofit Kft., amely még 2009-ben alakult, de Varju László csak 2011 szeptemberében szerzett benne részesedést: azóta ő a kizárólagos tulajdonos, egyben ügyvezető is, és ebből a nonprofit cégből nem vettek ki pénzt.

A „kifelejtett” cégek

A három fenti céget Varju László minden évben a szabályoknak megfelelően szerepeltette a vagyonnyilatkozatában, de további hármat éveken át nem vallott be, holott a cégnyilvántartási adatok szerint tulajdonrésze volt bennük.

Az első a Pro-Mix Bróker Kft., amelyet először a 2011 januárjában leadott vagyonnyilatkozatában szerepeltetett, 21 százalékos részesedést jelölve meg, holott az Opten cégnyilvántartási adatbázis szerint 1994 óta folyamatosan tagja volt a biztosítási cégnek, vagyis korábban is fel kellett volna tüntetnie a részesedését. Ezt legalább hat alkalommal nem tette meg. A Direkt36-nak azt mondta, hogy nem származott jövedelme ebből a cégből.

A Siva.hu Kft.-vel hasonló a helyzet: miközben a cégadatok szerint a DK-s politikus tagsága (75 százalékos tulajdonrésze) a könyvelőcégben 2001 óta folyamatos, 2007 és 2014 között mégsem írta be a vagyonnyilatkozataiba. Ezalatt összesen kilenc alkalommal kellett vagyonbevallást tennie. A 2008-as vagyonbevallásából ráadásul úgy felejtette ki a céget, hogy az év nagy részében még ügyvezető igazgató is volt. A cégvezetésből egy nappal az előtt szállt ki, hogy 2008. december 1-jén államtitkárnak nevezték ki.

A harmadik cég, amelyet Varju kihagyott több vagyonnyilatkozatából is, az Europaimpex Kft. Ez a fő tevékenységként „vegyes termékkörű ügynöki nagykereskedelemmel” foglalkozó, évek óta veszteséges és jócskán eladósodott társaság.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Egyre jobb üzlet a kánikulában az alkoholmentes sör

Egyre jobb üzlet a kánikulában az alkoholmentes sör

Az összes hivatalban lévő Fidesz-polgármester indul a fővárosi választáson

Az összes hivatalban lévő Fidesz-polgármester indul a fővárosi választáson

Babosnak már véget is ért a wimbledoni torna

Babosnak már véget is ért a wimbledoni torna

A tudósok üzenik: ne a neten keressen magának napkrémhez receptet

A tudósok üzenik: ne a neten keressen magának napkrémhez receptet

Családi nyaralásra hajaz Semjén és Harrach szentpétervári útja

Családi nyaralásra hajaz Semjén és Harrach szentpétervári útja

A nap fotója: Baglyot mentettek a NAV-osok

A nap fotója: Baglyot mentettek a NAV-osok