szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Áprilisban a DK-s Varju László a taksonyi Zöld Sziget Panziót ajánlotta ismerőseinek a Facebookon. Az első hozzászólás Lamperth Mónika volt szocialista belügyminiszteré volt: „Lacikám, nem láttam a vagyonbevallásodban ezt a kis pecót”. A Direkt36 szerint a ráckevei Duna-ág mellett álló panzió tényleg Varju Lászlóé és családjáé, és az épületegyüttes valóban nem szerepel a politikus vagyonnyilatkozatában.

©

A képen, amit megosztott a Facebookon Varju László, egy medence látható, mögötte pedig kis faházak sorakoznak. A DK-s politikus később azt mondta, hogy nagyon rosszul esett neki egykori párttársa vicce, Lamperth Mónika pedig utóbb elnézést kért is tőle érte.

A Direkt36 szerint a posztban szereplő panzió Varju László cégének tulajdona, és valóban nem szerepel a vagyonnyilatkozatában, mert a képviselők cégeinek vagyonát elvileg nem kell feltüntetni a nyilatkozatokban – derül ki az oknyomozó portál cikkéből, amelyet a 444.hu-n is közzétettek.

Varju László vagyonnyilatkozata alapján úgy tűnik, mintha szinte semmije sem lenne: bérelt autóval jár, majdnem annyi adóssága van, mint megtakarítása, és a lakás, ahol él, a felesége tulajdona.

Valójában azonban több, összesen évi több tízmilliós bevételt termelő cégben van részesedése a politikusnak, állítása szerint ezek a család megélhetésének felét adják. A cégek vagyonát gyarapítja a taksonyi panzió mellett két kisebb balatoni üdülő és két autó is.

A Direkt36 szerint Varju László a céges érdekeltségeit sem mindig vallotta be pontosan, a nyilatkozatai 2015 előtt több ponton hiányosak voltak. Az egyik társaságot 6, a másikat 9, egy harmadikat pedig 3 vagyonnyilatkozatából hagyta ki. Abban a két évben is hiányos vagyonnyilatkozatokat adott le, amikor a második Gyurcsány-, illetve a Bajnai-kormány idején államtitkár volt a gazdasági tárcánál.

Varju László a Direkt36-nak elismerte, hogy korábban „rendetlenségből” kihagyta egyes cégeit a vagyonnyilatkozataiból, de mára igyekezett helyrehozni a hibát. A vagyonnyilatkozata ugyanakkor szerinte tükrözi a valós helyzetet, mert a cégei mögött álló vagyonnak nyilvános adatbázisokban minden érdeklődő utánanézhet. Egyik cégből sem származik jövedelme, és az egyedüli fizetése a havi 748 ezer forintos képviselői tiszteletdíja – tette hozzá.

Három céget jegyeztek be a panzió címére

A politikus egy II. kerületi lakásba van bejelentve, ami feleségének tulajdona. Korábbi lakcíme Taksonyban volt, ott, ahol ma a családi panzió működik. Ez az ingatlan, valamint a hozzá tartozó, szomszédos telek a Varju Kft. tulajdonában van, korábban Varju egyéni vállalkozóként birtokolta, a kilencvenes években pedig még csak bérelte a területet.

A taksonyi panziót Varju egy másik cége, a Zöld Sziget Panzió Kft. üzemelteti, amelynek jelenleg Varju felesége az ügyvezetője, miközben a politikus tulajdonrésze 67 százalékos. Varju 1998-ban lépett be a családi vállalkozásba, amelynek évente néhány milliós árbevétele van, de az elmúlt öt évben adózás után lényegében végig veszteséges volt. A taksonyi faházak berendezését, a medence csempézését, a főépület felújítását és légkondicionálását, valamint egy LCD tévét is a kft. költségvetéséből gazdálkodták ki.

A családi panzió működtetéséért a felesége és a lánya kap havi 200-200 ezer forintot a két érintett cégből – mondta a képviselő a Direkt36-nak, hozzátéve, hogy a képviselői fizetés mellett ez adja a család jövedelmének másik felét.

Varju László a Direkt36-nak odaadta a felesége és két gyermeke vagyonnyilatkozatát is. Ezek az űrlapok is szinte üresek: a II. kerületi közös otthonukat, egy kisebb szőlőt és egy harmadrészben birtokolt garázst leszámítva ezekben sem szerepelnek vagyontárgyak vagy megtakarítások.

A taksonyi panzió címére egy harmadik Varju-cég is be van jegyezve. Ez az oktatással foglalkozó Eur-Int Nonprofit Kft., amely még 2009-ben alakult, de Varju László csak 2011 szeptemberében szerzett benne részesedést: azóta ő a kizárólagos tulajdonos, egyben ügyvezető is, és ebből a nonprofit cégből nem vettek ki pénzt.

A „kifelejtett” cégek

A három fenti céget Varju László minden évben a szabályoknak megfelelően szerepeltette a vagyonnyilatkozatában, de további hármat éveken át nem vallott be, holott a cégnyilvántartási adatok szerint tulajdonrésze volt bennük.

Az első a Pro-Mix Bróker Kft., amelyet először a 2011 januárjában leadott vagyonnyilatkozatában szerepeltetett, 21 százalékos részesedést jelölve meg, holott az Opten cégnyilvántartási adatbázis szerint 1994 óta folyamatosan tagja volt a biztosítási cégnek, vagyis korábban is fel kellett volna tüntetnie a részesedését. Ezt legalább hat alkalommal nem tette meg. A Direkt36-nak azt mondta, hogy nem származott jövedelme ebből a cégből.

A Siva.hu Kft.-vel hasonló a helyzet: miközben a cégadatok szerint a DK-s politikus tagsága (75 százalékos tulajdonrésze) a könyvelőcégben 2001 óta folyamatos, 2007 és 2014 között mégsem írta be a vagyonnyilatkozataiba. Ezalatt összesen kilenc alkalommal kellett vagyonbevallást tennie. A 2008-as vagyonbevallásából ráadásul úgy felejtette ki a céget, hogy az év nagy részében még ügyvezető igazgató is volt. A cégvezetésből egy nappal az előtt szállt ki, hogy 2008. december 1-jén államtitkárnak nevezték ki.

A harmadik cég, amelyet Varju kihagyott több vagyonnyilatkozatából is, az Europaimpex Kft. Ez a fő tevékenységként „vegyes termékkörű ügynöki nagykereskedelemmel” foglalkozó, évek óta veszteséges és jócskán eladósodott társaság.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„A gondolat, hogy a legtöbb ember önző, egyszerűen elfogadhatatlan világjárvány idején”

„A gondolat, hogy a legtöbb ember önző, egyszerűen elfogadhatatlan világjárvány idején”

Változtatnának amerikai demokraták a YouTube, a Facebook és a Twitter legfontosabb algoritmusán

Változtatnának amerikai demokraták a YouTube, a Facebook és a Twitter legfontosabb algoritmusán

Retró, kagylós mobiltelefon lehet a Galaxy Buds Próból

Retró, kagylós mobiltelefon lehet a Galaxy Buds Próból