Molnár Csaba
Molnár Csaba

Magyarország Coca-Cola-nagyhatalom, Dunaharasztiból látják el majdnem egész Európát. Megnéztük, hogyan gyártják a mámort.

Tudja, melyik amerikai terméket kezdték elsőként gyártani Magyarországon a II. világháború után? A Coca‑Colát, de

1968-ig így is csak külföldről lehetett beszerezni a legendás üdítőitalt,

akkor jöttek le az első palackok a Magyar Likőripari Vállalat kőbányai likőrgyárának palackozógépéről. Komoly gyártási vargabetűk után a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. 1996-ban Dunaharasztiban épített üzemébe vonták össze a gyártást. Az 1100 fővel működő üzemből ma már 600 millió fogyasztót szolgálnak ki, több mint 20 európai országba szállítják a gyár mintegy 70 fajta termékét.

©

A magyar Coke-cég a 28 országot átfogó Coca‑Cola Hellenic-csoport tagja. Italaikat Dunaharasztiban és Zalaszentgróton – az ásványvízgyárban – palackozzák, ez a cégcsoport legnagyobb exportőre, az össztermelés harmada exportra megy. Itt gyártanak olyan üdítőket is, amelyeket itthon nem forgalmaznak, kizárólag külföldre szállítják, ilyen például a vaníliás kóla (ami más utakon azért eljut a magyar fogyasztókhoz). A kiszereléseket és ízeket is figyelembe véve több mint 300 különböző italt töltenek Dunaharasztiban.

©

A 2012/13-ban beindított dobozos gyártósor a legújabb és legmodernebb Dunaharasztiban. Óránként csaknem 100 ezer dobozt tölt meg az űrtartalomtól függően, de a még üres dobozokat töltés előtt ionizált levegővel kiöblítik. A töltőgép egy kör alatt 120-125 dobozt tölt teli,

röntgensugár segítségével ellenőrzik a töltésszintet,

ha nem megfelelő, kidobja a gép. Ottjártunk alatt éppen beütött egy csomagelakadás, az egész berendezés annyira automata, hogy ha egy sor megáll, az megállítja a többi gépet is.

©

Na, itt végre kiderül a Coca-Cola titka – gondolhattuk a gyárban. De nem, nem derült ki most sem, sőt a a dunaharaszti üzem dolgozói, vezetői közül senki sem tudja, hogy miből is áll valójában a Coca-Cola. A világ minden tájáról származó, egzotikus fűszer- és növénykivonatok pontos keveréke a mai napig a világ leghíresebb titkos képlete, és úgy fest, az is marad.

Számunkra a koncentrátum egy cikkszám, semmi több

– mondta Szenes Zsolt, folyamatos fejlesztési menedzser. A koncentrátumot Franciaországból veszi a dunaharaszti gyár, s itt készítenek belőle szirupot, majd adják hozza az adalékokat, jellemzően vizet, szén-dioxidot és cukrot.

©

Az aszeptikus, vagyis csíramentes gyártási soron a palackok az előkészítés során magas hőmérsékleten, sterilizált vizes öblítésen esnek át. A töltés környezete sterilebb, mint egy átlagos magyar kórház műtője. Minden, a gyártósorra kerülő palackot lefényképeznek, a képet számítógéppel értékelik ki, és a rosszakat kidobálják a gyártósorról. Mindennek, mondjuk meg is van az ára: a minden nap 24 órában üzemelő gyártósor éves karbantartási költsége üti a 200 millió forintot.

©

Naponta két műszakban végzünk analitikai és mikrobiológiai vizsgálatokat, nem mehet úgy a piacra semmi, sem csomagolás, sem ital, alapanyag, félkész- és késztermék, hogy a laborban ne járt volna – mondja Szigedi Tamás, a 20 szakértőt foglalkoztató, csoportszinten is kiemelkedő felszereltségű labor vezetője. Főként analitikai méréseket végeznek, de mikrobiológiai szempontból is ellenőrzik az alapanyagokat. Itt vizsgálják a Coca-Cola Companytól vásárolt koncentrátumból már Dunaharasztiban higított szirupot is, ami a minőségellenőrzés előtt nem kerülhet termelésbe. A szénsavas szirupból műszeres meghatározással mérnek oldott szárazanyagtartalmat és koffeintartalmat. (Bár a műszerezettség lehetővé tenné, a Franciaországból érkező koncentrátumot nem vizsgálják, azt a szállító minősíti.)

©

A mámorgyártás egyik legfontosabb mozzanata a gyártást követő napon a napi kóstolás. Egy termékféleség sem mehet ki a piacra úgy, hogy a palackozás vagy dobozolás után másnap ne kóstolnának bele a legyártott italba. A bírálatokat a cég dolgozói közül önkéntes alapon kiválasztottak végzik, akik átestek az ehhez szükséges tréninge(ke)n. A bírálat napi 10-15 percet vesz igénybe a napi munkán felül. Ez amúgy abból a szempontból is hasznos, hogy esetenként a napi mítinget is helyettesítheti. A bírálók megjelenés, illat, íz és utóíz szempontjából vizsgálják a termékeket, a külön gyártásban készülő azonos italok csak nagyon szűk sávokban ingadozhatnak.

©

A szerb és szlovák beszállítóktól érkezett kólásdobozok "szakítószilárdságát" a gyár laborjában tesztelik. A doboz zárásképességét, valamint a doboztest és a fedő illeszkedését ugyancsak vizsgálják.

©

Ugyanezt szolgálja a dobozok "lebegtetése" is a gyártósoron, amikor még üresen, tető nélkül felső vákumos szállítószalag viszi őket tovább. Ha bármilyen rés, lyuk lenne a dobozon, azaz szivárgást lehetne tapasztalni, a doboz leesne, mert a vákum nem tartaná, így könnyen ki lehet választani a hibás dobozokat. Amúgy is minden dobozt lefényképeznek, a képet számítógép elemzi ki, s ha sérült, akkor nem kerül a töltőgépbe.

©

Mi különbség a moziban vagy a Mekiben kapható Coke és a palackos, dobozos között? Mert van különbség, az kétségtelen. Erre is választ kaptunk: a felhasznált víz. Dunaharasztiban saját kútra épül a vízgyártó rendszer, ahonnan óránként 300-400 köbméter vizet vesznek ki, és azt beállítják a szükséges értékekre. A moziban, a McDonald’sban vagy az italautomatákban pedig az ott elérhető vízhálózatra kötik a kólacsináló gépeket. A szirupot bag-in-box rendszerben (ilyen, amikor egy plasztiktartályban lévő folyadékot kartondobozba csomagolnak) szállítják ezekre a helyekre, mindenhová ugyanazt.

©

A 20 éve épült dunaharaszti raktár 30 ezer négyzetméteren helyezkedik el, ezt hozzávetőleg 4 futballpálya területe. Ez a cégcsoport egyik legnagyobb raktára, itt 36 ezer raklapot tudnak tárolni, ennél többet csak az olaszországi Nogarában mozgatnak. Ha az összes itt tárolt raklap árumennyiségét kiöntenénk,

24 olimpiai úszómedencét lehetne megtölteni.

A raktárterületen összesen 260 ember dolgozik 3 műszakban, ebből 100-120 targoncás, szezontól függően napi 60-70 targonca megy. A raktárterület legnagyobb méretei keresztben 180, hosszában 360 méter, négy teli raklap magasságban tárolják a kiszállítandó árut. A kiszállításokat nem a dunaharaszti gyár végzi, ezt a tevékenységet (is) kiszervezték, a cégnek egyetlen sofőrje, egyetlen kamionja sincs. A 260 fős belső raktárlétszámból csak a kulcspozíciók és a menedzsmentben – összesen nagyjából 70 dolgozó – nincs kiszervezve, a többiek, targoncások, gépek, fuvarozók, kamionok, sofőrök munkáját szerződéses szolgáltatásként veszik igénybe. Szezontól függően naponta 100-150 kamion szállít a nagy hiperekhez és külföldre. A kiskocsis kiszolgálás során – amikor a kisboltokhoz szállítanak – további mintegy 150 terítőautó cirkál az országban.

©

A Hellenic cégcsoporton belül a dunaharaszti gyárban végzik a legnagyobb volumenű komissiózást – így hívják szakszóval az áruk megadott megrendelések szerinti kigyűjtését és összeválogatását. Egy évben 23 millió csomagnyi gyári italt komissióznak, ez azt is jelenti, hogy ők szállítanak a letöbb kisboltnak és kisebb megrendeléseket igényelnek. A Coca-Colán kívül egyedül a Posta megy el közvetlenül több fogyasztóhoz, partnerhez. Így a kereskedelemben az ő terítő kiszolgálásuk a legnagyobb az országban, 40-50 ezer aktív vevőjük van. Ha a napi komissiózott volument összeraknák a budai rakparton, akkor

a kólásraklapok az Árpád-hídtól a Rákóczi-hídig érnének.

©

Már üvegben is kapható a magyar szöcske kóla

Január óta több üzletben kapható a Tikkadt Szöcske fantázianevű magyar kóla, amely most üveges kiszerelésével az éttermekben is helyet követel magának.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Radar 360: az MSZP akciózott, és beteget rugdosott egy ápoló

Radar 360: az MSZP akciózott, és beteget rugdosott egy ápoló

Jobban támogatják a gyermekvállalást, mint a családokat

Jobban támogatják a gyermekvállalást, mint a családokat

Áder: Magyarországnak nincs akkora felelőssége a bolygóért

Áder: Magyarországnak nincs akkora felelőssége a bolygóért

Kiderült, miért néznek ki úgy az iPhone 11 Pro és a Pro Max kamerái, ahogy

Kiderült, miért néznek ki úgy az iPhone 11 Pro és a Pro Max kamerái, ahogy

Iványi Gáborék nem tudják kifizetni az alkalmazottaik teljes bérét

Iványi Gáborék nem tudják kifizetni az alkalmazottaik teljes bérét

Több budapesti szakrendelőben is hónapokat kell várni a hasi ultrahangra

Több budapesti szakrendelőben is hónapokat kell várni a hasi ultrahangra