Molnár Csaba
Molnár Csaba
Tetszett a cikk?

Magyarország Coca-Cola-nagyhatalom, Dunaharasztiból látják el majdnem egész Európát. Megnéztük, hogyan gyártják a mámort.

Tudja, melyik amerikai terméket kezdték elsőként gyártani Magyarországon a II. világháború után? A Coca‑Colát, de

1968-ig így is csak külföldről lehetett beszerezni a legendás üdítőitalt,

akkor jöttek le az első palackok a Magyar Likőripari Vállalat kőbányai likőrgyárának palackozógépéről. Komoly gyártási vargabetűk után a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. 1996-ban Dunaharasztiban épített üzemébe vonták össze a gyártást. Az 1100 fővel működő üzemből ma már 600 millió fogyasztót szolgálnak ki, több mint 20 európai országba szállítják a gyár mintegy 70 fajta termékét.

©

A magyar Coke-cég a 28 országot átfogó Coca‑Cola Hellenic-csoport tagja. Italaikat Dunaharasztiban és Zalaszentgróton – az ásványvízgyárban – palackozzák, ez a cégcsoport legnagyobb exportőre, az össztermelés harmada exportra megy. Itt gyártanak olyan üdítőket is, amelyeket itthon nem forgalmaznak, kizárólag külföldre szállítják, ilyen például a vaníliás kóla (ami más utakon azért eljut a magyar fogyasztókhoz). A kiszereléseket és ízeket is figyelembe véve több mint 300 különböző italt töltenek Dunaharasztiban.

©

A 2012/13-ban beindított dobozos gyártósor a legújabb és legmodernebb Dunaharasztiban. Óránként csaknem 100 ezer dobozt tölt meg az űrtartalomtól függően, de a még üres dobozokat töltés előtt ionizált levegővel kiöblítik. A töltőgép egy kör alatt 120-125 dobozt tölt teli,

röntgensugár segítségével ellenőrzik a töltésszintet,

ha nem megfelelő, kidobja a gép. Ottjártunk alatt éppen beütött egy csomagelakadás, az egész berendezés annyira automata, hogy ha egy sor megáll, az megállítja a többi gépet is.

©

Na, itt végre kiderül a Coca-Cola titka – gondolhattuk a gyárban. De nem, nem derült ki most sem, sőt a a dunaharaszti üzem dolgozói, vezetői közül senki sem tudja, hogy miből is áll valójában a Coca-Cola. A világ minden tájáról származó, egzotikus fűszer- és növénykivonatok pontos keveréke a mai napig a világ leghíresebb titkos képlete, és úgy fest, az is marad.

Számunkra a koncentrátum egy cikkszám, semmi több

– mondta Szenes Zsolt, folyamatos fejlesztési menedzser. A koncentrátumot Franciaországból veszi a dunaharaszti gyár, s itt készítenek belőle szirupot, majd adják hozza az adalékokat, jellemzően vizet, szén-dioxidot és cukrot.

©

Az aszeptikus, vagyis csíramentes gyártási soron a palackok az előkészítés során magas hőmérsékleten, sterilizált vizes öblítésen esnek át. A töltés környezete sterilebb, mint egy átlagos magyar kórház műtője. Minden, a gyártósorra kerülő palackot lefényképeznek, a képet számítógéppel értékelik ki, és a rosszakat kidobálják a gyártósorról. Mindennek, mondjuk meg is van az ára: a minden nap 24 órában üzemelő gyártósor éves karbantartási költsége üti a 200 millió forintot.

©

Naponta két műszakban végzünk analitikai és mikrobiológiai vizsgálatokat, nem mehet úgy a piacra semmi, sem csomagolás, sem ital, alapanyag, félkész- és késztermék, hogy a laborban ne járt volna – mondja Szigedi Tamás, a 20 szakértőt foglalkoztató, csoportszinten is kiemelkedő felszereltségű labor vezetője. Főként analitikai méréseket végeznek, de mikrobiológiai szempontból is ellenőrzik az alapanyagokat. Itt vizsgálják a Coca-Cola Companytól vásárolt koncentrátumból már Dunaharasztiban higított szirupot is, ami a minőségellenőrzés előtt nem kerülhet termelésbe. A szénsavas szirupból műszeres meghatározással mérnek oldott szárazanyagtartalmat és koffeintartalmat. (Bár a műszerezettség lehetővé tenné, a Franciaországból érkező koncentrátumot nem vizsgálják, azt a szállító minősíti.)

©

A mámorgyártás egyik legfontosabb mozzanata a gyártást követő napon a napi kóstolás. Egy termékféleség sem mehet ki a piacra úgy, hogy a palackozás vagy dobozolás után másnap ne kóstolnának bele a legyártott italba. A bírálatokat a cég dolgozói közül önkéntes alapon kiválasztottak végzik, akik átestek az ehhez szükséges tréninge(ke)n. A bírálat napi 10-15 percet vesz igénybe a napi munkán felül. Ez amúgy abból a szempontból is hasznos, hogy esetenként a napi mítinget is helyettesítheti. A bírálók megjelenés, illat, íz és utóíz szempontjából vizsgálják a termékeket, a külön gyártásban készülő azonos italok csak nagyon szűk sávokban ingadozhatnak.

©

A szerb és szlovák beszállítóktól érkezett kólásdobozok "szakítószilárdságát" a gyár laborjában tesztelik. A doboz zárásképességét, valamint a doboztest és a fedő illeszkedését ugyancsak vizsgálják.

©

Ugyanezt szolgálja a dobozok "lebegtetése" is a gyártósoron, amikor még üresen, tető nélkül felső vákumos szállítószalag viszi őket tovább. Ha bármilyen rés, lyuk lenne a dobozon, azaz szivárgást lehetne tapasztalni, a doboz leesne, mert a vákum nem tartaná, így könnyen ki lehet választani a hibás dobozokat. Amúgy is minden dobozt lefényképeznek, a képet számítógép elemzi ki, s ha sérült, akkor nem kerül a töltőgépbe.

©

Mi különbség a moziban vagy a Mekiben kapható Coke és a palackos, dobozos között? Mert van különbség, az kétségtelen. Erre is választ kaptunk: a felhasznált víz. Dunaharasztiban saját kútra épül a vízgyártó rendszer, ahonnan óránként 300-400 köbméter vizet vesznek ki, és azt beállítják a szükséges értékekre. A moziban, a McDonald’sban vagy az italautomatákban pedig az ott elérhető vízhálózatra kötik a kólacsináló gépeket. A szirupot bag-in-box rendszerben (ilyen, amikor egy plasztiktartályban lévő folyadékot kartondobozba csomagolnak) szállítják ezekre a helyekre, mindenhová ugyanazt.

©

A 20 éve épült dunaharaszti raktár 30 ezer négyzetméteren helyezkedik el, ezt hozzávetőleg 4 futballpálya területe. Ez a cégcsoport egyik legnagyobb raktára, itt 36 ezer raklapot tudnak tárolni, ennél többet csak az olaszországi Nogarában mozgatnak. Ha az összes itt tárolt raklap árumennyiségét kiöntenénk,

24 olimpiai úszómedencét lehetne megtölteni.

A raktárterületen összesen 260 ember dolgozik 3 műszakban, ebből 100-120 targoncás, szezontól függően napi 60-70 targonca megy. A raktárterület legnagyobb méretei keresztben 180, hosszában 360 méter, négy teli raklap magasságban tárolják a kiszállítandó árut. A kiszállításokat nem a dunaharaszti gyár végzi, ezt a tevékenységet (is) kiszervezték, a cégnek egyetlen sofőrje, egyetlen kamionja sincs. A 260 fős belső raktárlétszámból csak a kulcspozíciók és a menedzsmentben – összesen nagyjából 70 dolgozó – nincs kiszervezve, a többiek, targoncások, gépek, fuvarozók, kamionok, sofőrök munkáját szerződéses szolgáltatásként veszik igénybe. Szezontól függően naponta 100-150 kamion szállít a nagy hiperekhez és külföldre. A kiskocsis kiszolgálás során – amikor a kisboltokhoz szállítanak – további mintegy 150 terítőautó cirkál az országban.

©

A Hellenic cégcsoporton belül a dunaharaszti gyárban végzik a legnagyobb volumenű komissiózást – így hívják szakszóval az áruk megadott megrendelések szerinti kigyűjtését és összeválogatását. Egy évben 23 millió csomagnyi gyári italt komissióznak, ez azt is jelenti, hogy ők szállítanak a letöbb kisboltnak és kisebb megrendeléseket igényelnek. A Coca-Colán kívül egyedül a Posta megy el közvetlenül több fogyasztóhoz, partnerhez. Így a kereskedelemben az ő terítő kiszolgálásuk a legnagyobb az országban, 40-50 ezer aktív vevőjük van. Ha a napi komissiózott volument összeraknák a budai rakparton, akkor

a kólásraklapok az Árpád-hídtól a Rákóczi-hídig érnének.

©

Már üvegben is kapható a magyar szöcske kóla

Január óta több üzletben kapható a Tikkadt Szöcske fantázianevű magyar kóla, amely most üveges kiszerelésével az éttermekben is helyet követel magának.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!