szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A dolgozók kialvatlansága több tízmilliárdos károkat okoz a világ vezető gazdaságainak. Dollárban számolva.

A kutatóintézet felmérése szerint a brit gazdaság évente 40 milliárd fontos veszteséget kénytelen elszenvedni a kialvatlan dolgozók miatt. Nem csekély összegről, a GDP 1,8 százalékáról van szó. Más megközelítésben ez azt jelenti, hogy kárba vész 200 ezer munkanap. A napi hat óránál kevesebbet alvók termelékenysége gyengébb, gyakrabban is hiányoznak a munkahelyükről, ráadásul körükben 13 százalékkal magasabb a váratlan elhalálozások száma, mint a 7-9 órát alvóknál.

A Rand Europe arra biztatja a munkaadókat, hogy szervezzenek felvilágosító kampányokat a munkatársaknak a pihentető és rendszeres alvás fontosságáról, a mobileszközök túlzott használatának ártalmairól. Sőt, ha szükségesnek érzik, a munkahelyeken alakítsanak ki pihenőszobákat, ahol a dolgozók enyhíthetik az alváshiányukat.

A felmérés készítői komoly érvekkel is szolgálnak: ha a hat óránál kevesebbet alvók csak egy órácskával képesek lennének megtoldani a pihenésre szánt időt, a brit gazdaság évi 24 milliárd fonttal jobb teljesítményt érne el – írja a BBC.

Az Egyesült Államokban ennél is rosszabb a helyzet, ott évente 411 milliárd dolláros a veszteség, a japánok 138, a németek 60, a kanadaiak 21,4 milliárd dollárral termelnek kevesebben a rossz alvók miatt. Az ideális alvásmennyiség a kutatók szerint 7-9 óra között van. Naponta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Amikor még önfeledten öleltünk a Szigeten

Amikor még önfeledten öleltünk a Szigeten

Éledezik a hazai idegenforgalom, de külföldi turisták nélkül csak félig teli a pohár

Éledezik a hazai idegenforgalom, de külföldi turisták nélkül csak félig teli a pohár

A Balaton Európa legbiztonságosabb tava

A Balaton Európa legbiztonságosabb tava