szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem az időgépet forgatták vissza, de még csak filmet sem forgatnak egy Madrid környéki erdőben. A fán, a lombok rejtekében egy íjász várakozik. Aztán az ösvényen feltűnik egy megtermett vadkan.

Az íjász céloz, a nyíl elrepül és a vaddisznó élettelenül esik össze. Szó sincs orvvadászatról, a vadkant a madridi hatóságok megbízásából, terítették le – írja a bérvadászt kísérő AFP tudósító. A spanyol főváros környékén az utóbbi öt évben nagyon elszaporodtak a vaddisznók, számuk a becslés szerint 25 ezerről 40 ezerre nőtt. Természetes életterük nagyon szűkül, ezért egyre közelebb kerülnek a parkokhoz, golfpályákhoz, a zöldövezeti lakóházakhoz. A madridi hatóságok 55 önkéntes íjászt alkalmaznak, egyedi, alkalmi megbízás alapján. Ha puskával durrogtatnának éjszaka, a vaddisznók kedvenc portyázási időszakában, a környék lakói frászt kapnának. Ezért választották ezt a csendes és profi kézben nagyon hatékony fegyvert.

33 kilométerre Madridtól egy gyakorlópályát is létesítettek, ahol a leendő vadászok vaddisznófigurákra nyilaznak a kiképzés során. Az AFP tudósítója találkozott Emilio de la Cruz 45 éves üzletemberrel, aki inkább hobbiból, mint a vaddisznók kiiktatásáért járó fizetségért vállal időnként éjszakai vadászatot. A madridi hatóságok és a környező települések kérésére évente 150 bevetésen vesznek részt az íjászok. Az öt éve zajló akciók során 200 vaddisznót és hatvan vadkecskét terítettek le. Ezek a kőszáli kecskék a Madrid környéki hegyekben okoznak kellemetlen pillanatokat a túrázóknak és a sziklamászóknak.

 A vaddisznók viszont olykor nagyon veszélyesek. Közúti baleseteket okoznak és az is előfordul, hogy a kicsinyeit féltő koca az emberre támad.  A madridi régióban eddig 146 vaddisznó okozta balesetet regisztráltak hivatalosan, szerencsére egyik sem volt halálos, igaz súlyos sérültek voltak. A zoológusok szerint a vaddisznó nagyon könnyen alkalmazkodik a változó körülményekhez, a hulladéktárolóknál, a szeméttelepeken bőséges élelmet talál. Elszaporodásukat az is elősegítette, hogy a spanyol főváros környékén gyakorlatilag kipusztult a farkas, a vaddisznó legfőbb természetes ellenfele.

 Az állatvédők nem lelkesednek az íjászok bevetéséért, mert nagy szenvedés, lassú halál lehet a találat következménye. Az íjászok viszont állítják, hogy már nagyon pontos célzásra képesek és gyorsan végeznek az emberi településekre belátogató vaddisznókkal. Persze vannak más módszerek is. Katalónia egyes vidékein, ahol szintén elszaporodott ez a faj, a vaddisznóknak kitett csaliélelembe fogamzásgátló szereket kevernek, remélve, hogy így csökkenthető a szaporulat.

Két nap alatt kétszáz vaddisznóval végeztek külföldi vadászok

Két nap alatt kétszáz vaddisznót lőttek le a Mecsekben. A földművelésügyi miniszter szerint ezzel minden rendben van, a mészárlás jó pénzt hozott.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!