szerző:
HVG
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tudja, ki a „fociolajozó” Világi, hallott már az „overdose-os” Czuczról, az „ingatlanos” Hideghéthyről? Most megismerheti őket.

Jó politikai kapcsolatok nélkül a szomszédban sem terem gyorsan a gazdasági siker. A bukaresti, a pozsonyi, vagy akár a kijevi parlament környéke a határon túli magyar milliárdosok legbiztosabb lelőhelye. A HVG hetilap négy szomszédos országban térképezte fel, hogy kiből lesz a magyar milliárdos, mi kell az induláshoz és mi kell a csúcson maradáshoz. Sorozatunk második állomása a Felvidék.

Szlovákiában személyiségi jogokra hivatkozva nem állítanak össze hivatalos listákat a leggazdagabb emberekről, ezért gyakran a cseh összeállításokból derül ki a szlovák nagy vagyonok aktuális állapota is. A cseh listákon magyar nevek nem tűnnek fel, ezért nem könnyű rátalálni a felvidéki magyar milliárdosokra. A szlovákiai sajtó emleget neveket és vagyonokat, ám ezek nagyon esetlegesek.

Világi Oszkár

Abban szinte mindenki egyetért északi szomszédainknál, hogy Világi Oszkárnál gazdagabb magyart nem igazán találni a Felvidéken. Egyrészt szinte számba sem lehet venni a hozzá köthető cégeket, másrészt cégeinek adataiból kitűnően valószínűleg offshore vállalkozási is vannak. Ezért Világi esetében is inkább sejteni-sejtetni lehet vagyona nagyságát, többnyire 130-150 millió eurót emlegetnek.

Világi Oszkár
©

Világi pozíciójáról sokat elárul, hogy a Mol tulajdonú szlovák olajcég, a Slovnaft elnök-vezérigazgatója. Először a politikával jegyezte el magát, 1990-ben bekerült a már demokratikusan választott csehszlovák nemzetgyűlésbe a Független Magyar Kezdeményezés nevű szervezet színeiben. 1992-től ügyvédkedett, s szerepet játszott a nagyvállalatok privatizációjában. Így került a Slovnaft közelébe is, ahol a Mol embereként lett végül a vállalat vezetője (elődje, a Mol felügyelőbizottságában korábban szintén megfordult Slavomir Hatina vagyonát 100 millió euró körülire becsülik). A politikához annyi köze maradt, hogy egy ideig tagja volt a Magyar Koalíció Pártja Országos Tanácsának, s hozzá kötik a Bugár Béla nevével fémjelzett Most-Híd párt megalakulását is. Világi azonban mára eltávolodott Bugártól, s jó kapcsolatokat ápol az MKP-val (Magyar Közösség Pártja) is.

A focival Világi összehozta a magyar és a szlovákiai magyar elitet. 2014-től ő lett a szlovák első osztályban játszó dunaszerdahelyi csapat, a DAC tulajdonosa. S az új stadion avatómeccsén a VIP-páholyban Orbán Viktor mellett ülve elégedetten szemlélhette maga körül a Most-Híd és az MKP vezetőit éppen úgy, mint a Mol-os Hernádi Zsoltot, az iparkamarás Parragh Lászlót vagy a kormányzati hirdetések egyik kedvencét, Csetényi Csabát. A szlovák államtól 2,4 millió eurót kaptak a stadion építésére, a Mol-tól 2 millió eurót, a város ingyen adta a telkeket a kft.-be, és évente 300 000 euróval járul hozzá a klub működésére. A magyarországi Bethlen Gábor Alap egymillió eurót adott a fociakadémia felépítésére, ezt további 3 millióval megtoldotta a magyar kormány. A többi mind saját tőkéből megy.

Orbán Viktor politikusok és üzletemberek társaságában a dunaszerdahelyi stadionavatón 2016 novemberében. Határokon átívelő elitek.
©

Világi (aki Erdélyben és a Vajdaságban is üzletel) kicsit Csányi Sándorhoz hasonlóan építette fel birodalmát, hiszen az ő vagyona jelentős részét is mezőgazdasági portfóliója teszi ki. Földjei mellett van egy húsipari cége (Istermeat), egy tejipari vállalkozása (Euromilk), s most készül egy borászata Helembán, s természetesen az élelmiszer-kereskedésből is kiveszi a részét. Jelenleg a Kukkonia projekten dolgozik – ez Csallóköz régi neve –, speciális termékmegjelölésként kívánja használni ezt a nevet. Emellett van tanácsadó cége, nyomdaipari vállalkozása, különböző energetikai és médiabefektetései. A feleségét és lányát is bevonta az üzletbe, lánya, Világi Réka viszi a mezőgazdasági ügyeket. Felesége, Nagyvendégi Éva pedig a Dunaszerdahelyen található minőségi étterem, a Villa Rosa irányítója. De Világi megvette a nyékvárkonyi kastélyt is – mint egy interjújában elmondta, földet akart ott venni, de csak a kastéllyal együtt adták, így megvette azt is –, ami jelenleg Hotel Chateau Amade néven szintén a feleség irányítása alatt áll, aki az Új Nő című képes magazinnal a sajtópiacon is megjelent.

Czucz István

Világi mellett két embert emlegetnek még az újságok gazdag magyarokként, Czucz Istvánt és Hideghéthy Ferencet. Ők egymás szomszédai Somorján, a Pomléi úton, ahol egyébként Bugár Béla háza is található. Czucz István is az energetikai bizniszből jött, a kőolajszállítással foglalkozó Transpetrol vezetője volt. A Most-Híd párt mögött álló oligarchák egyikének számít, szlovák lapok szerint ma is befolyásos a párt ügyeiben. Például a jelenleg a kormánykoalícióban részt vevő Most-Híd pozícióinak elosztásánál befolyása volt arra, hogy egyik korábbi embere kerüljön a Gazdasági Versenyhivatal élére, s a hírek szerint arra is befolyása volt, kik kerüljenek a Szlovák Posta igazgatóságába.

Czucz István
©

Mint a milliárdosok közül megannyian, Czucz is az ingatlan felé fordult. Jelenleg a Pozsony melletti Pharos Business Park a fő tevékenysége, amit egy, a Robert Fico miniszterelnök Smer pártjához közeli mágnással közösen épít, Somorján pedig lakóparkot húz fel. Czucz ugyanakkor „nemzeti” ügyekben is gondolkodik. Legalábbis ennek tudható be, hogy egy ideig ő volt az egyik tulajdonosa Overdose-nak, a lóversenyek magyar reménységének. Mikóczy Zoltán segítségére ugyanis Czucz – aki Mikóczy elmondása szerint gimnáziumi osztálytársa volt – Szlovákia egyik leggazdagabb emberével, Mario Hoffmann-nal beszállt Overdose tulajdonlásába, ám végül egy év múlva, valószínűleg látva Overdose állapotát, megszüntették a közös tulajdonlást.

Hideghéthy Ferenc

©

A leggazdagabb szlovákiai magyarok között emlegetik Bugár Béla másik régi kapcsolatát, Hideghéthy Ferencet is. Már a demokratizálás kezdetétől együtt dolgoztak, s amikor a Bugár vezette párt hatalom közelébe került, Hideghétynek is igyekezett pozíciót juttatni. Így lett 2004-2007 között a Szlovák Földalap elnöke, több vitatható ügylet is létrejött az általa vezetett hivatalban. Többször a szemére vetették, hogy kedvezményesen juttatott földterületekhez bizonyos cégeket. 2010-ben Bugár megpróbálta még egyszer e posztra benyomni, de koalíciós partnerei akkor már nem fogadták el a jelölést. Hideghéty pontos vagyonát nem ismerni, de hogy ért a földekhez, az abból is kiderült, ahogyan nemrégen mintegy 200 ezer eurós haszonra tett szert egy földdarab eladásából. A szlovák sajtó szerint még 2012-ben egyeurós négyzetméterenkénti árért került hozzá olyan terület, amely a kormány által tervezett gyorsforgalmi út területén feküdt. Idén ezért már 20 eurót kapott négyzetméterenként.

A sorozat első részében az erdélyi magyar milliárdosokról írtunk, a befejező részben a Vajdaságban és Kárpátalján nézünk körül.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hogyan lehet egyszerre 2 ezer rabot elköltöztetni? – Már a konténerbörtön ötlete is felmerült

Hogyan lehet egyszerre 2 ezer rabot elköltöztetni? – Már a konténerbörtön ötlete is felmerült

Még többet szánnak propagandára: 150 milliárd mehet kormányzati kommunikációra

Még többet szánnak propagandára: 150 milliárd mehet kormányzati kommunikációra

Kisebb és jobb: ez a chip kerül majd a 2021-es csúcsmobilokba

Kisebb és jobb: ez a chip kerül majd a 2021-es csúcsmobilokba

Ismét vény nélkül kapható az Algopyrin

Ismét vény nélkül kapható az Algopyrin

Oettinger szerint nem Paks miatt nevezték ki

Oettinger szerint nem Paks miatt nevezték ki

„A Nat 2020 az irodalomtanítás Mohácsa”

„A Nat 2020 az irodalomtanítás Mohácsa”