szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Öt hét múlva megszűnik Magyarország eddigi legnagyobb vállalkozói hitelprogramja, az NHP, amellyel fix 2,5 százalékért juthattak pénzhez a vállalkozások. Alternatívája a 0 százalékos hitel lehet, aminek elérhetőségét azonban több korlátozás is szűkíti. A Bankmonitor összehasonlítása.

A Növekedési Hitelre (NHP) 2017. március 30-ig lehet szerződést kötni azokkal a bankokkal, amelyek még rendelkeznek ilyen kerettel. Az NHP kivezetésével sokat veszít a magyar vállalkozói réteg: a maximum fix 2,5 százalékos, akár 10 évre felvehető hitelt sok vállalkozó igényelte, sőt, az sem volt példátlan, hogy a családi autót cserélték le belőle.

2017 áprilisától a kedvezményes hitelek közül a Széchenyi Hitel és a 0 százalékos hitel lesz elérhető. Érdemben a Növekedési Hitel igazi alternatívája utóbbi lehet, mivel a Széchenyi 50 millió forintos maximális összeghatárral rendelkezik.

De miben tér el a 0 százalékos hitel és az NHP?

A 0 százalékos hitelből a közép-magyarországi régióban nem lehet beruházást megvalósítani, míg a Növekedési Hitelnél erre lehetőség van. Fontos, hogy nem a cég székhelye, hanem a beruházás megvalósulásának a helyszíne a meghatározó. A Növekedési Hitelnek történő megfelelés az alábbi kérdések megválaszolásával ellenőrizhető:

A hitelcélokat illetően általánosságban elmondható, hogy a Növekedési Hitel mind a vásárlást, mind a saját fejlesztést támogatta. Ezzel szemben a 0 százalékos a vásárlási célokat általában kizárja.

Vigyázat, a nulla százalékos hitel nem ingyenhitel!

Lapunk olvasóinak egynegyedét kifejezetten nyomasztja, hogy nincs módjában takarékoskodni nyugdíjas éveire. Tisztában vannak ugyanis azzal, hogy az állami nyugdíj semmire sem lesz elég.

A napjainkban újra aranykorát élő ingatlanfejlesztések terén hatalmas a különbség a két hitel között: a 0 százalékos kizárólag az idegenforgalmi célú ingatlanfejlesztésekre elérhető. Az alábbi táblázat segíthet meghozni a döntést, hogy melyiket válassza, ugyanis, ha siet, még az NHP-is elcsípheti.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!