szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Adóelkerüléssel vádolják a nagy sörgyártók a kis főzdéket néhány nappal az után, hogy a kicsik amiatt fordultak a versenyhivatalhoz, hogy a nagyok kiszorítják őket a piacról.

A hvg.hu tegnapi cikke nyomán levélben fordult a NAV Jövedéki Főosztályához a Magyar Sörgyártók Szövetsége – tette közzé a nagy hazai sörgyártókat tömörítő szervezet. A szövetség arra kérte a hatóságot, hogy vizsgálja meg, miként lehetséges, hogy a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete által publikált 3 százalékos piaci részesedés után csak e mennyiség töredékének megfelelő jövedéki adót fizettek be tavaly. A MSSZ felhívást intézett a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületéhez is.

A szövetségnek adatot szolgáltató nagy gyártók (a Dreher, a Heineken és a Borsodi) összesen 6,1 millió hektoliter sört értékesítettek tavaly, aminek a 3 százaléka 180 ezer hektoliter. Az adóhatóság lapunk által is idézett jövedéki statisztikáiból az derül ki, hogy a kisüzemi sörfőzdék csaknem 250 ezer hektoliter fok után fizettek adót, ami a sörökre jellemző 5 százalékos alkoholfokkal számolva nagyjából 50 ezer hektolitert jelenthet.

Ez az adat szúrt szemet a szövetségnek, amelynek tagjai a közlemény szerint tavaly 42 milliárd forintot fizettek be a költségvetésbe. „Rossz fényt vetne a teljes sörágazatra, valamint erodálná a piaci versenyt, hogyha egyes piaci szereplők nem vagy nem a teljes forgalomba hozott mennyiség után fizetnének meg a közterheket” – írja levelében a Sörszövetség. Egyben felkérik a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületét, hogy közölje saját hasonló statisztikáit.

A hvg.hu szerdán megjelent cikkében írt a kis és a nagy sörgyártók közötti vitáról. A kisüzemek azt nehezményezik, hogy a nagyok egy két évvel ezelőtt a GVH-nak tett vállalása ellenére még mindig kiszorítják a vendéglátásból a kézműves söröket. A két testület néhány héttel ezelőtt még közösen indítványozta a kormányzatnál azt, hogy csökkentsék a csapolt sör után fizetendő áfát.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón is beszélt arról a támadásról, amelyet a kormány indított a Heineken ellen. (Az ügy hátterével a HVG hetilap ma megjelent számának címlapsztorija  foglalkozik.) A harcnak bevallottan a sörpiac újraszabályozása a tétje, amit az indított el, hogy a holland sörgyártó óriáscég romániai leányvállalata megtámadta az Igazi Csíki Sör márkát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Időzíthető SMS-t kapnak az androidosok

Időzíthető SMS-t kapnak az androidosok

Azért nem rendelt a kormány a Moderna vakcinájából, mert drágállta

Azért nem rendelt a kormány a Moderna vakcinájából, mert drágállta

Az SZFE mézesmadzagjától Jókai Mór kultuszáig – ez volt a február a kultúrában

Az SZFE mézesmadzagjától Jókai Mór kultuszáig – ez volt a február a kultúrában