szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bécsben rendezték meg a kontinens legjobb borszakértőinek versenyét. 37 sommelier került be az Eb végső fázisába. De a selejtezők után csak négyen maradtak a döntő megmérettetésre, vagyis afféle Final Four zajlott, mint a kézi- vagy kosárlabda európai kupákban.

Már a négyes döntő összetétele is meglepetést sejtetett, hiszen csak egy nagy klasszikus európai bortermelő ország, Franciaország képviselője volt ott. A többi borban nagymenő európai ország Itália, Spanyolország és Portugália képviselői akkorra már kiestek. A Final Fourba tehát egy francia, egy román egy lengyel és egy lett versenyző került be. Romániában van nemzetközi mércével mérhető szőlő- és borkultúra. De a saját vodkájára büszke Lengyelország, vagy a még északibb, Lettország nem a napsütötte lejtőkön érő szőlőkről híres. A végső megmérettetésben először szuper évjáratú francia pezsgőket kellett a japán szusi fogásokhoz választani, majd a főételhez kellett megtalálni a legnemesebb odaillő nedűket. Végül bekötött szemmel kellett felismerni egy olasz bort.

 A kemény versenyt a legkevésbé esélyes Raimonds Tomsons lett versenyző nyerte. Na, ez olyan, mintha egy gulyásfőző világbajnokságot egy japán szakács, a szusi világversenyt pedig egy hagyományos magyar csárda konyhafőnöke nyerné. Kezd fejtetőre állni a világ a gasztronómiában és az italkultúrában is. A bécsi sommelier Európa-bajnokság zsűrijét elnöklő francia Gérard Basset kiemelte az AFP-nek, hogy Raimonds Tomsons nemcsak a borokhoz ért, de „sármos” egyéniség is, aki hallatlan eleganciával tudja rábeszélni a vendégeket a választott ételhez legjobban illő borra. És persze a legdrágábbra, mert ez a vendéglátóhely érdeke, és a sommelier is ez alapján kapja a fizetését.

A győztes egyébként Riga egyik legfelkapottabb éttermében a „Vincents”-ben dolgozik. De lehet, hogy hamarosan ajánlatot kap egy igazán neves Michelin-csillagos francia, német, brit vagy olasz étteremtől. A sommelier-k következő Európa-bajnokságát Belgiumban, Antwerpenben rendezik, két év múlva. Belgium a bor és a valódi francia pezsgő, a Champagne egy főre jutó fogyasztásában világbajnok. Sörben is világhatalom, bár a fogyasztásban a németek és a csehek is megelőzik. De a 600 féle sört főző belga söripar, a minőség tekintetében világelső. És miért ne kerülhetne ki, a szőlőt és bort alig termelő sörnagyhatalomból Európa következő legjobb borszakértője?

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!