szerző:
hvg.hu

Az OLAF visszaéléseket állapított meg, Polt Péter legfőbb ügyész most elmagyarázta, miért nem vonnak felelősségre senkit.

Megszüntette a nyomozást a BRFK a Budapest Szíve program ügyében – derül ki Polt Péter képviselői kérdésre adott válaszából. A legfőbb ügyész Szabó Tímea írásbeli kérdésére azt írta: a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya május 23-án állította le a nyomozást az EU forrásból támogatott, 15 milliárd forintos belvárosi fejlesztés ügyében, „részben mert bűncselekmény elkövetése nem volt megállapítható, részben elévülés miatt”.

A nyomozás az OLAF vizsgálata nyomán indult 2015 elején az EU csalásellenes hivatala előző év decemberében lezárt vizsgálata nyomán. Az EU csalásellenes hivatala pénzügyi ajánlást fogalmazott meg az uniós szabályok betartása fölött őrködő regionális és várospolitikai főigazgatósága számára – magyarul a strukturális alapokból érkező támogatás egy részének visszafizettetését javasolta. Ennek összegéről azonban akkor nem esett szó.

Polt beszámolójából most az derül ki, hogy a nyomozás tárgya a Belváros–Lipótváros Önkormányzat által kötött tervezési szerződések vállalkozási díjának változása volt. A Főutca programhoz tartozó közterületek átépítéséhez kapcsolódó engedélyes és tendertervek elkészítésére egy konzorciummal írt alá szerződést az önkormányzat 94 millió forint értékben. Később pedig ugyanezzel a konzorciummal – pályáztatás nélkül – 102 millióért szerződött a tervdokumentáció elkészítésére. Ezenkívül az önkormányzat ellenérték nélkül lemondott a tervdokumentáción fennálló szerzői jogokról. A gond egyrészt a közbeszerzési szabályok megsértése volt, ám a nyomozás szerint vagyoni kár nem keletkezett. A szerzői jogról való lemondással pedig csekély kár érte az önkormányzatot, így az elévülési idő öt év, márpedig 2008 óta már kilenc év telt el.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gazdaság

Visszafizettetnék a Budapest Szíve Program uniós támogatását

Durva rendellenességeket találhatott az Európai Csalásellenes Hivatal az V. kerületi Város Szíve Programnál, mert a magyar legfőbb ügyésznek, illetve az Európai Bizottságnak is azt javasolták, hogy tegyenek lépéseket az ügyben. Az EB-nek azt írták, talán vissza kellene kérni a projektre nyújtott uniós támogatást.