szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kínai rendőrség néhány napja letartóztatta Hua Hai-fenget, a China Labour Watch munkajogi szervezet aktivistáját. A hivatalos indoklás szerint illegális eszközökkel készített hangfelvételeket a közép-kínai Huajian egyik cipőgyárában. De ez az üzem nem egy a sok közül, merthogy Ivanka Trump márkájú lábbeliket gyárt.

Pár napja nincs életjel Hua Hai-feng két közvetlen munkatársáról sem. A China Labour Watch vezetője, Li Csiang azt mondta, hogy ilyen rendőrségi fellépésre nem volt példa az utóbbi 17 évben, amióta ő a szervezet vezetője. Számtalan hasonló vizsgálatot végeztek kínai üzemekben, de a munkajogi problémákat eddig nem a rendőrség rendezte le. A China Labour Watch vezetője érzékeltette, hogy ebben az esetben a Trump család érdekeltsége miatt volt extra szigorú a hatóság- írta meg a francia sajtó.

Nagyjából a kínai aktivista letartóztatásával egy időben Ivanka Trump egyik indonéziai beszállítójánál vizsgálta a munkakörülményeket a londoni The Guardian tudósítója. Ő egy ruhagyárban járt és tucatnyi dolgozóval készített interjút. A nyilatkozók ragaszkodtak a névtelenséghez, nehogy kirúgják őket. Ázsia egyik legalacsonyabb minimálbéréért dolgoznak, és sokat túlóráznak. De a túlóradíjat sokszor nem kapják meg.

A The Guardian riportja is utal a kínai aktivista letartóztatására. Hua Hai-feng sok egyéb munkajogi visszaélés mellett például azt derített ki, hogy az Ivanka Trumpnak dolgozó kínai üzemekben még a hivatalos minimálbért sem kapják meg a dolgozók. Indonéziában még rosszabb a helyzet, hiszen jóval alacsonyabb a minimálbér. A The Guardian riportere egy helyi szinten jól kvalifikált házaspár esetét hozza fel példaként. Középiskolát végzett a férj és a feleség is, de Subangban csak gyári munkásként dolgozhatnak – Ivanka Trumpnak. Egyikük fizetésének a fele, 30 dollár, elmegy a lakbérre. De nem nívós lakásról van szó, hanem komfort nélküli kétszobásról a város peremén. Két gyermeküket viszont kénytelenek a szerencsére még mindig aktív nagyszülők gondjaira bízni. Az ő kisvárosukban járnak iskolába, és havonta egyszer tudnak találkozni a papával és a mamával. Az Ivanka Trump üzemében fizetett bérből csak annyi üzemanyagra telik, hogy négy-öt hetente egyszer el tudjanak elmotorozni a vidéki kis településre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb részletek derültek ki Szász János rendező jogvitájáról

Újabb részletek derültek ki Szász János rendező jogvitájáról

Félmilliárdos kárt okozott a luxusautókkal seftelő bűnbanda

Félmilliárdos kárt okozott a luxusautókkal seftelő bűnbanda

Mesterséges Intelligencia az üzlet szolgálatában: két magyar egyetemen is speciális képzés indul

Mesterséges Intelligencia az üzlet szolgálatában: két magyar egyetemen is speciális képzés indul