szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az internetes kereskedelem több mint egyharmadát teszi ki az a tíz üzlet, amely a legnagyobb forgalmat bonyolította tavaly a GKI friss rangsora szerint.

Idén is az Extreme Digital vezeti az online kiskereskedők toplistáját. A GKI Digital által összeállított tízes rangsorban a 2004 óta működő webplázát konkurense, a romániai alapítású eMAG követi, a harmadik helyre pedig a MediaMarkt került fel – a műszaki üzlet a Mall.hu-val cserélt helyet. A GKI elemzői a műszaki üzletnek a Magyarország legnagyobb offline háttérből induló webshopja címet is megítélték.

A GKI Digital most harmadik éve állítja össze a hazai online kiskereskedelem 10 legnagyobb szereplőjének rangsorát a forgalmi adatok alapján. A lista kiinduló alapját ez alkalommal is a GKI Digital és az Árukereső.hu közös, negyedéves rendszerességű Online Kiskereskedelmi Index kutatássorozata, valamint szakértői modellezése és nyilvános adatok másodelemzése adta.

Az első 10 kereskedő adja a hazai e-kereskedelmi forgalom 35 százalékát. A toplista szereplői a 2016-ban együttesen mintegy nettó 110 milliárd forint forgalmat realizáltak online értékesítésből, több mint 5 millió sikeres tranzakcióval.

A forgalmuk még mindig nő, ám a bővülés veszít lendületéből: míg 2014-ről 2015-re az első 10 szereplő átlagos bővülése 73 százalék volt, addig ez a mutató 2015-ről 2016-ra 20 százalékra csökkent.

Nem csak webplázák és műszaki áruházak vannak a listán: az ötödik helyre került a vezető magyar üzletlánc, a Tesco 2013-ban online áruháza. A lista kilencedik helyét a Libri-Bookline – az ország „kultúráért felelős” webshopja – foglalja el. Bár idén 3 helyet visszaestek, az online vásárlók továbbra is náluk adták le a legnagyobb számú rendelést 2016-ban.

A listát a Tchibo webáruháza zárja, ami figyelemre méltó teljesítmény, hiszen a TOP10 közül egyedüliként ők foglalkoznak szinte kizárólag saját márkás termékek értékesítésével.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Vállalkozás

Száz forintból négyet már az interneten költünk el

Elérte az 1 milliárd eurós értékhatárt az összesített hazai online kiskereskedelmi forgalom tavaly – derül ki a GKI Digital és az Árukereső.hu közös, Online Kiskereskedelmi Index kutatássorozatának idei első felméréséből.

Hogyan kóstoljunk gint? - elméleti és gyakorlati útmutató

Hogyan kóstoljunk gint? - elméleti és gyakorlati útmutató

Fauci: Ezt a 9 helyet kerüljük el a koronavírus-járvány idején

Fauci: Ezt a 9 helyet kerüljük el a koronavírus-járvány idején

Elképesztő drónfelvétel készült az Etna kitöréséről

Elképesztő drónfelvétel készült az Etna kitöréséről