szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A légzsákbotránytól megtépázott japán Takata vállalat összes vagyonelemét megvenné az amerikai Key Safety Systems. A cég ígéri, kevés kivétellel megtartja a Takata alkalmazottait. Miskolcon több mint ezer fő dolgozik a japán vállalatnak.

Ahogy arról beszámoltunk, csődvédelmet kért Japánban a Takata, a magyar kormány egyik stratégiai partnere. A japán autóalkatrész-beszállító vezetése hétfőn döntött a lépésről, miután a cég több mint 9 milliárd dolláros (közel 2500 milliárd forint) veszteséget szenvedett el hibás légzsákjai miatt, amelyek az autóipar valaha volt legnagyobb visszahívási hullámát eredményezték.

Az NHK japán közmédia beszámolója szerint a döntést a cég rendkívüli igazgatósági ülésén hozták meg.

A Reuters hírügynökség forrásai szerint a Takata az amerikai szabályok szerinti eljárást kezdeményez, és csődvédelmet fog kérni az Egyesült Államokban is, ami lehetővé teszi számára, hogy pénzügyi mentőövet kapjon az amerikai Key Safety Systems (KSS) alkatrészgyártótól. A KSS (amerikai idő szerint) már vasárnap bejelentette,

megállapodásra jutott a Takatával, hogy mintegy 1,57 milliárd dollárért (435 milliárd forint) megveszi a csődvédelmet kérő japán autóipari beszállító szinte minden vagyonelemét.

A Key Safety Systems azt is közölte, hogy kevés kivétellel meg fogja tartani a Takata alkalmazottait, és nem áll szándékában bezárni a vállalat egyetlen termelőegységét sem.

A japán óriáscég egy ideje már bajban volt, mivel kiderült, hogy esetenként selejtes légzsákokat gyártottak, amelyek legalább 17 esetben halált okoztak. A Takata emiatt a világ autóiparának eddigi legnagyobb termékvisszahívási akciójába kényszerült.   

A Takata 2014-ben nyitott gyárat Miskolcon, a beruházáshoz a magyar kormány 68 millió euróval járult hozzá, az alapkőletételen Orbán Viktor is ott volt. A gyárban jelenleg 1400-an dolgoznak.

Ahogy tavaly szeptemberben megírtuk, a miskolci üzem 7,3 milliárd forintos veszteséggel zárta az üzleti évet, ennek ellenére további fejlesztéseket tervezett.

Az ügyben a Magyar Nemzet megkereste a miskolci polgármestert. Kriza Ákos annyit közölt, hogy tudomása szerint a cég helyzete stabil, de a híreket látva egyeztetést kezdeményeztek a vezetőséggel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kötelező FFP2-es maszk és otthoni munkavégzés – Így lassítanák a koronavírust Szlovákiában

Kötelező FFP2-es maszk és otthoni munkavégzés – Így lassítanák a koronavírust Szlovákiában

Mit jelent, ha az MTI nem jelenti, avagy Kovács Zoltán és a beteg demokrácia

Mit jelent, ha az MTI nem jelenti, avagy Kovács Zoltán és a beteg demokrácia

Egy Moszkvához közeli börtönbe szállították Navalnijt

Egy Moszkvához közeli börtönbe szállították Navalnijt