szerző:
hvg.hu

Olyan leányvállalata is van az Airbnb-nek, amely egyáltalán nem adózott.

Kevesebb, mint 200 ezer font adót fizetett tavaly Nagy-Britanniában az Airbnb, miközben az éves bevételük 657 millió font volt – írta meg a BBC. A közel másfél millió fontos adózás előtti eredmény alig 13 százalékát fizette be a vállalat adóként. A cég közleményt adott ki, ebben azt írták: minden szabályt betartanak, és minden adót befizetnek. Azt is hozzátették: az Airbnb „egyedi modellje” csak tavaly 3,5 milliárd fonttal pörgette a brit gazdaságot.

A cégnek két leányvállalata van Nagy-Britanniában. Ezek közül az Airbnb UK a 463 ezer font adózás előtti eredményéből egyetlen pennyt sem adózott, ugyanis a dolgozóinak adott részvényeket, ezt pedig le lehetett írni a társasági adóból. A másik, az USA-n, Kínán és Indián kívüli turisták kifizetéseit kezelő Airbnb Payments UK a 960 ezer fontos eredménye után 188 ezer font adót fizetett be.

Arra, hogy az Airbnb kevés adót fizet, több országban is panaszkodtak, így a magyar adóhatóság is jelezte, hogy nagyon kevesen adóznak a lakáskiadás után. Az ír adóhatóság által a NAV-nak megküldött adatok szerint a magyar szállásadók 6 milliárd forint bevételt szereztek, de a magyar adóbevallások ennél jóval kisebb összegről szóltak. A NAV az ír adatokat összevetette a szállásadók bevallásaival, a kockázatelemzők az érintettek 81 százalékánál találtak eltérést.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gyükeri Mercédesz Gazdaság

Titkolja a kormány, utolérte-e az adócsalás bajnokait

Késve ugyan, de az EU tagországai is felismerték: valahogyan rá kell bírni az internetes cégeket az adózásra. A feladat egyelőre lehetetlennek tűnik, a magyar kormány különutas megoldásai sem vezettek eddig sehová.