Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"69e97e57-8f7e-4fae-9df6-63cb3292b218","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Kiválasztja a mesterséges intelligencia azokat, akiknél a legjobb hatást érheti el a prosztatarák egyik kezelési formája. Másokat pedig, akiknél nem lenne érdemi hatás, megkímélhet a kellemetlen mellékhatásoktól.","shortLead":"Kiválasztja a mesterséges intelligencia azokat, akiknél a legjobb hatást érheti el a prosztatarák egyik kezelési...","id":"20250530_abiraterone-gyogyszer-prosztatarak-kezelese-mesterseges-intelligencia-teszt","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/69e97e57-8f7e-4fae-9df6-63cb3292b218.jpg","index":0,"item":"44f42f27-590e-4076-8083-e7c4638ffae3","keywords":null,"link":"/tudomany/20250530_abiraterone-gyogyszer-prosztatarak-kezelese-mesterseges-intelligencia-teszt","timestamp":"2025. május. 30. 20:03","title":"Hatásos vagy felesleges a prosztatarák-kezelés? Ez az új megoldás megmondja, és életeket menthet","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2c44b42d-8c60-4bac-b851-61d54a154ed7","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Bár nagyon lassan nőnek, az emberi bolygatást nem szívlelik, mégis a tudomány segítségére lehetnek a zuzmók a klímaváltozás hatásainak megértésében. ","shortLead":"Bár nagyon lassan nőnek, az emberi bolygatást nem szívlelik, mégis a tudomány segítségére lehetnek a zuzmók...","id":"20250530_zuzmok-vizsgalata-klimavaltozas-hatasainak-megertese-hun-ren","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2c44b42d-8c60-4bac-b851-61d54a154ed7.jpg","index":0,"item":"34d26978-e56e-4c02-af08-aab889f86d98","keywords":null,"link":"/tudomany/20250530_zuzmok-vizsgalata-klimavaltozas-hatasainak-megertese-hun-ren","timestamp":"2025. május. 30. 13:03","title":"Ezek az élőlények segíthetnek megérteni a klímaváltozást – magyar kutatók már vizsgálják őket","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e4e2d089-7482-4f92-bd0b-18aebb045aff","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Éppen aznap hozták nyilvánosságra az áprilisban bezárt XV. kerületi intézmény szennyezettségvizsgálata, amikor megírták, nem tudni, történik-e bármi az ügyben. A veszélyes anyagok koncentrációja határérték alatti, de a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ alkotmányjogi megfontolásokból azért még zárva tartaná az intézményt.","shortLead":"Éppen aznap hozták nyilvánosságra az áprilisban bezárt XV. kerületi intézmény szennyezettségvizsgálata, amikor...","id":"20250530_nngyk-XV-kerulet-bezaratott-ovoda-szennyezes-vizsgalat-eredmeny","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e4e2d089-7482-4f92-bd0b-18aebb045aff.jpg","index":0,"item":"5279519d-3d0f-492d-8bb2-c9778e262fff","keywords":null,"link":"/itthon/20250530_nngyk-XV-kerulet-bezaratott-ovoda-szennyezes-vizsgalat-eredmeny","timestamp":"2025. május. 30. 18:46","title":"Megszólalt az NNGYK az óvoda ügyében, amelyet korábban veszélyes szennyezés miatt zárattak be","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"8c37c17d-5baf-41da-bc28-44bc3b47bb84","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Nyereséggel zárta az Auchan 2024-et, de egy fillért sem vesznek ki a tulajdonosok, inkább meghagyják a rosszabb időkre tartaléknak.","shortLead":"Nyereséggel zárta az Auchan 2024-et, de egy fillért sem vesznek ki a tulajdonosok, inkább meghagyják a rosszabb időkre...","id":"20250530_auchan-nyereseg-profit-bolt-vasarlas-beszamolo","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/8c37c17d-5baf-41da-bc28-44bc3b47bb84.jpg","index":0,"item":"6b87b956-d5ec-4b97-b3f2-35cb0f7283ce","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250530_auchan-nyereseg-profit-bolt-vasarlas-beszamolo","timestamp":"2025. május. 30. 16:42","title":"Hiába nőttek az árak, kevesebb pénzt hagytak a vásárlók az Auchan kasszáinál tavaly","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1cfb410d-b66b-4c9a-839e-b57dfc884ba5","c_author":"Sztupa Melitta Boglárka","category":"kultura","description":"Katalógusból kiválasztott egyenorr, kilófaló galandféreg, amputált testrészek – A csúf mostohatestvér főhőse mindent megtesz, hogy a herceg Hamupipőkével szemben őt válassza. A film pedig minden eszközt bevet, hogy nézőjét sokkolja, de az együttérzését kivívnia nem sikerül. Kritika.","shortLead":"Katalógusból kiválasztott egyenorr, kilófaló galandféreg, amputált testrészek – A csúf mostohatestvér főhőse mindent...","id":"20250530_a-csuf-mostohatestver-filmkritika-Szenvtelen-szenvedes-a-szepsegert-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1cfb410d-b66b-4c9a-839e-b57dfc884ba5.jpg","index":0,"item":"ba021006-58da-4c9a-9c00-dc898074ec4f","keywords":null,"link":"/kultura/20250530_a-csuf-mostohatestver-filmkritika-Szenvtelen-szenvedes-a-szepsegert-ebx","timestamp":"2025. május. 30. 20:00","title":"Szenvtelen szenvedés a szépségért – megnéztük az év legundorítóbb filmjét","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"84ced6e7-fae8-4d10-b681-fbb3b1ae3b78","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Teteje és szélvédője sincs a látványos vonalvezetésű benzinpusztító újdonságnak.","shortLead":"Teteje és szélvédője sincs a látványos vonalvezetésű benzinpusztító újdonságnak.","id":"20250530_a-legendas-stirling-mossnak-allit-emleket-a-legujabb-V12-es-sportauto","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/84ced6e7-fae8-4d10-b681-fbb3b1ae3b78.jpg","index":0,"item":"43cc34f5-9809-43b8-8346-90503d692569","keywords":null,"link":"/cegauto/20250530_a-legendas-stirling-mossnak-allit-emleket-a-legujabb-V12-es-sportauto","timestamp":"2025. május. 30. 07:21","title":"A legendás Stirling Mossnak állít emléket a legújabb V12-es sportautó","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"52827b1e-79cd-41a5-9db2-3999ef30977e","c_author":"MOHU","category":"brandcontent","description":"Fokozatosan vezeti be hazánkban a MOHU a Morzsit, vagyis a konyhai zöld- és élelmiszer-hulladék otthoni begyűjtésére használható gyűjtőedényt. ","shortLead":"Fokozatosan vezeti be hazánkban a MOHU a Morzsit, vagyis a konyhai zöld- és élelmiszer-hulladék otthoni begyűjtésére...","id":"20250530_Morzsi-konyhai-zold-elelmiszerhulladek-szelektiv-gyujtes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/52827b1e-79cd-41a5-9db2-3999ef30977e.jpg","index":0,"item":"c71a7bd7-2025-4c9e-ad99-01819dbed459","keywords":null,"link":"/brandcontent/20250530_Morzsi-konyhai-zold-elelmiszerhulladek-szelektiv-gyujtes","timestamp":"2025. május. 30. 13:30","title":"Életem Morzsival – ennyire egyszerű a konyhai zöld- és élelmiszer-hulladék szelektív gyűjtése","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":true,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":true,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e395feb9-bfc1-4a15-8127-fdf92334983e","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Egy-egy alkalomért 60-70 ezer forintot kértek, de ebből a lányok semmit nem kaptak.","shortLead":"Egy-egy alkalomért 60-70 ezer forintot kértek, de ebből a lányok semmit nem kaptak.","id":"20250530_javitointezet-igazgato-prostitucio-luxushotel","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e395feb9-bfc1-4a15-8127-fdf92334983e.jpg","index":0,"item":"b99ab417-69aa-4248-bf71-a1a9cdd31dd6","keywords":null,"link":"/itthon/20250530_javitointezet-igazgato-prostitucio-luxushotel","timestamp":"2025. május. 30. 21:37","title":"RTL: Luxushotelbe közvetítette az intézetis lányokat a letartóztatott igazgató","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A mesterség kihalóban van, a gépesítés miatt már nincs szükség kézi munkára, és az oktatás is döcögős. Ráadásul egyre kevesebb és drágább az alapanyag.
Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kádároknál jártunk, megnéztük, hogyan boldogulnak a franciák uralta piacon, és lesz-e utánpótlás a műhelyekben.
"Neves borszakértők azt állítják, jobb az a bor, amelyik francia hordóban készül. Mi nem látunk különbséget. Szeretünk kísérletezni"
– mondja a tállyai kádár, Kalina Gábor. "Volt egy tesztünk, az egyik hordónkra 'megtévesztésül' ráírtuk, hogy francia tölgyből készült, a másikra meg az igazat, azt, hogy magyar. A borász a kóstolás után azt mondta, jó a magyar hordóból való bor is, de a francia hordós valamivel jobb. Kiérzi belőle a francia tölgyet. Erre elárultuk neki, hogy mindkettő zempléni tölgyből készült" – meséli.
Kattintson galériánkért!
Reviczky Zsolt
Szilvalekvár, rum és gesztenye
Tállyán a négy Kalina fivér viszi a családi vállalkozást. Az apjuk és a nagyapjuk is kádár volt. Összesen heten dolgoznak az üzemben. Kopácsolás, fűrészelés hallatszik, és a műhely udvarán lángcsóva csap ki a készülő hordó belsejéből, miközben az egyik Kalina vízzel locsolja a dongákat. A pörkölés után a hordóba beleszagolva élénk szilvalekvár, rum és gesztenye illata érezhető.
Hordópörkölés
Miután a dongaszálakat az abroncshoz, és szorosan egymás mellé illesztik, a hordókészítés egyik legfontosabb művelete következik. Tűzzel pörkölik meg azt a felületet, amivel a bor érintkezni fog. Ezzel új ízeket adnak a később beletöltött bornak. Négyféle pörkölés van:
Light – A legenyhébb: Vaníliás, banánízt ad – a könnyedebb fehérborok, a muskotály és a cserszegi fűszeres hordója.
Medium és Medium plus: Főleg chardonnay, furmint és hárslevelű kerül bele – körtés, birses, füstös hatást ad hozzá a belekerülő borhoz.
Heavy – A legtovább tartó pörkölés: Csokoládé hatású, leginkább a vörösborok hordója.
Osztrák bor hozta a változást
Kalináéknál 2007-ben változott meg minden. Abban az évben három hordót vittek Ausztriába egy borásznak. Nem sokkal később jelentkezett náluk egy hordókereskedő, aki elmondta, hogy a három tállyai hordóban lévő kékfrankos borral az összes létező borversenyt megnyerték.
Kalina Gábor - Kattintson galériánkért!
Reviczky Zsolt
"Kérdezte, hogy mennyink van ebből a fából? Mondtuk neki, hogy körülbelül 140 hordónyira való. Írtunk egy szerződést, elővette a műbőr övtáskájából a pénzt, és megkötöttük az üzletet. Akkor jöttünk rá, hogy nem csak Hegyalja, és nem csak Magyarország létezik. Elkezdtünk külföldre terjeszkedni" – meséli a kádár.
A 15 évvel ezelőttihez képest ötvenszeresére nőtt a termelés. Évente 800-1200 köbméter zempléni tölgyet használnak fel, és 1000-1200 hordót készítenek. A hordók 90 százaléka exportra megy, leginkább az USA, Mexikó és Kanada borászai vásárolnak tőlük, de adnak el Spanyolországba, Németországba és Ausztriába is. A közvetlenül a műhelyben vásárlóknak 100 ezerért, körülbelül 300 euróért adnak el egy 225 literes hordót.
"Szenvedünk az alacsony magyar árral. Azt mondta nekem egy izraeli kereskedő, hogy náluk 480-510 euróért lehet a jó magyar hordót eladni. Azoknak, akik a 850-900 eurós francia tölgyfahordó árához vannak szokva, ez az ár ajándék" – mondja a kádár.
Lelépnék a franciákat
"Aki idejön, és van benne affinitás, megtanítjuk a mesterségre. Ha fejleszteni tudjuk az infrastruktúrát, akkor itt, a Zemplénben mindenünk megvan ahhoz, hogy lelépjük a franciákat. A képzés is csak elhatározás kérdése. Oktatóval, felhasznált anyaggal, mindennel együtt egy tanuló képzése 1 és 5 millió forint között lenne évente. 3-5 tanulónál nem is lenne több. Novemberben indulnánk, bízunk a kormányzat segítségében. A korszerű technológiát úgyis meg fogjuk venni, mert ebből élünk, és fejleszteni fogunk. Remélem, hogy hamarosan kádárokat taníthatunk Tállyán" – mondja Kalina Gábor.
Francia tölgy, magyar tölgy
Ha a laborban vizsgáljuk, a magyar és a francia tölgy összetétele nagyon hasonló. De az erdőterületek között azért van különbség. Ugyanúgy, mint a bornál a dűlőszelekció, itt is van erdőszelekció. A magyar tölgynek is kiváló a megítélése, de egyes borászoknál presztízs a francia hordó, ahogy a francia bor is. Egy top minőségű 225 literes magyar hordó ára az exportpiacon 450-550 euró között mozog – mondja erre Erdélyiné Pintácsi Katalin, az Európai Kádárok Kft. ügyvezetője.
A tölgyfában sok a csersav, vagyis a tannin, ami fanyar ízű, ezért nemkívánatos a borban. Ezeket minden borászat próbálja kiszorítani a fából. Ezért locsolják a kádárok a dongákat. A simára gyalult, domborított fahasábokat aztán több méter magas rakatba állítják, és rábízzák a dolgot az időjárásra. Eső és hó esik rájuk, fújja őket a szél. 2-3 évig száradnak a szabadban, és várják, hogy hordó lehessen belőlük.
Harmincperces autóútra van Tállyától a Tokaj-Hegyalja kádárközpontjának számító Erdőbénye, ahol kizárólag zempléni tölggyel dolgoznak. Hotyek Attilanagyapja és apja is erdőbényei kádár volt. Az üzemet 2004-ben, pályázati pénzből építették fel. Ma hárman dolgoznak benne, és sokféle méretet készítenek.
Szerszámok Hotyek Attila műhelyében - Kattintson galériánkért!
Reviczky Zsolt
"A hordó bizalmi dolog. Ha jól csinálja az ember, meg lehet belőle élni. Nálunk az utánpótlás is alakul, a fiam már ötödik inasévét tölti Németországban, a Rajna vidéken, egy Mannheim melletti kádárüzemben. Az évek alatt kiépített kapcsolatainak köszönhetően az eladott hordóink 70 százaléka német vevőkhöz megy. A többit felvidéki magyar borászoknak adjuk el, de Belgiumba és Dániába is rendszeresen szállítunk. A fiam jövőre költözik haza, amim van, átadom neki. Ez a mesterség korábban is így működött" – mondja Hotyek Attila.
Lanyha érdekvédelem
Az erdőbényei kádár 2004-től lett a közös szakmai érdekképviselet elnöke. "Csak tagdíjból volt bevételük, pályázati pénzt nem sikerült nyerniük. Az elképzelés az volt, hogy egy nagyobb megrendelés esetén összeállnak, és minőségi termékekkel rakják meg a konténert. Nem működött. Ezért nem tudtuk versenyezni a nagyokkal" – mondja. Tavaly leköszönt.
"Nem állunk rá egy-egy hordótípusra. A kádárműhelyünk jövőjét az egyediségben látom. A boros mellett készítünk pálinkához is hordókat. Ezeket eperfából, vadcseresznyéből, vagy nagyon ritkán szilvából, esetleg almából rakjuk össze" – mondja. A hordószezonon kívül, a téli hónapokban csinálnak virágedényeket, dézsákat és fürdőkádakat is.
Hotyek Attila műhelyében borköves donga - Kattintson galériánkért!
Reviczky Zsolt
"Az a legszebb benne, amikor elkészül egy egyedi megrendelés, ráadásul jó feszültség-levezető: ha valami felbosszant, lejövök a műhelybe, és addig kalapálok, amíg elszáll a mérgem. A hordó nem szól vissza, oda lehet csapni neki" – mondja nevetve Hotyek Attila.
Leállt az oktatás
"2006-2007-ben 14 embert oktattunk, heti 4 napon 3 műhelyben tartottunk gyakorlati képzést, az elméleti oktatás pedig Szerencsen volt. Ez az évfolyam sikeresen végzett, de azóta sajnos a támogatás elmaradt, így további képzéseket nem tudtunk tartani. A Kereskedelmi- és Iparkamarának van egy kezdeményezése Miskolcon, meglátjuk, mi sül ki belőle" – mondja a mester.
Kevesebb a fa, és sokan vannak rá
"Az alapanyag-ellátásnál óriási problémákat látok, nagyon kevés 80-100 éves fa van már az országban. A helyzetet rontja a multik bejövetele és ittléte, mert nagyon felverték az alapanyag árát. Ehhez jön még az, hogy ezek a vállalatok nem csak Magyarországon készítik a végterméket. Külföldre viszik a dongát összeszerelni, és ezzel a hozzáadott érték nem itt jelenik meg. Ezzel nem tudunk versenyezni. Itt helyben nekünk annyi sanszunk van, hogy nem 4 vagy 6 méteres rönköket veszünk meg, hanem akár az ipari fából is ki tudjuk válogatni a kisebbeket. Sokan vagyunk erre az erdőállományra, egy licitáláson esélyünk sincs. Inkább megkeresünk olyan kis erdészeteket, ahol egy évben csak 15-20 köbméter minőségi fát termelnek ki, mert az nem érdekli a nagyokat" – mondja Hotyek Attila.
Egy hordó legfeljebb öt évig tartja a minőséget, addig adhat hozzá a bor ízéhez. De a hordó nem hal meg, mert ezután eladják pálinka vagy konyak tárolására. Akár 60-80 évet is kibír. Túléli a kádárokat.
Törvény tiltja, hogy nyugdíjasok közalkalmazottként, akár pedagógusként dolgozzanak, pedig óriási a tanárhiány. Pedig a nyugdíjas-szövetkezetek már komoly cégekkel is szerződnek.
A cégek legnagyobb része béremeléssel tartja meg a munkavállalóit, kevesebben a munkakörülményeket javítják, alig fele a vállalkozásoknak pedig hangulatot javít. Az egészség nem annyira fontos. Legalábbis ez derül ki az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet kutatásából.