szerző:
Csurja Zsolt
Tetszett a cikk?

A mesterség kihalóban van, a gépesítés miatt már nincs szükség kézi munkára, és az oktatás is döcögős. Ráadásul egyre kevesebb és drágább az alapanyag.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kádároknál jártunk, megnéztük, hogyan boldogulnak a franciák uralta piacon, és lesz-e utánpótlás a műhelyekben.

"Neves borszakértők azt állítják, jobb az a bor, amelyik francia hordóban készül. Mi nem látunk különbséget. Szeretünk kísérletezni"

– mondja a tállyai kádár, Kalina Gábor. "Volt egy tesztünk, az egyik hordónkra 'megtévesztésül' ráírtuk, hogy francia tölgyből készült, a másikra meg az igazat, azt, hogy magyar. A borász a kóstolás után azt mondta, jó a magyar hordóból való bor is, de a francia hordós valamivel jobb. Kiérzi belőle a francia tölgyet. Erre elárultuk neki, hogy mindkettő zempléni tölgyből készült" – meséli.

Kattintson galériánkért!
©

Szilvalekvár, rum és gesztenye

Tállyán a négy Kalina fivér viszi a családi vállalkozást. Az apjuk és a nagyapjuk is kádár volt. Összesen heten dolgoznak az üzemben. Kopácsolás, fűrészelés hallatszik, és a műhely udvarán lángcsóva csap ki a készülő hordó belsejéből, miközben az egyik Kalina vízzel locsolja a dongákat. A pörkölés után a hordóba beleszagolva élénk szilvalekvár, rum és gesztenye illata érezhető.

Hordópörkölés

Miután a dongaszálakat az abroncshoz, és szorosan egymás mellé illesztik, a hordókészítés egyik legfontosabb művelete következik. Tűzzel pörkölik meg azt a felületet, amivel a bor érintkezni fog. Ezzel új ízeket adnak a később beletöltött bornak. Négyféle pörkölés van:

Light – A legenyhébb: Vaníliás, banánízt ad – a könnyedebb fehérborok, a muskotály és a cserszegi fűszeres hordója.

Medium és Medium plus: Főleg chardonnay, furmint és hárslevelű kerül bele – körtés, birses, füstös hatást ad hozzá a belekerülő borhoz.

Heavy – A legtovább tartó pörkölés: Csokoládé hatású, leginkább a vörösborok hordója.

Osztrák bor hozta a változást

Kalináéknál 2007-ben változott meg minden. Abban az évben három hordót vittek Ausztriába egy borásznak. Nem sokkal később jelentkezett náluk egy hordókereskedő, aki elmondta, hogy a három tállyai hordóban lévő kékfrankos borral az összes létező borversenyt megnyerték.

Kalina Gábor - Kattintson galériánkért!
©

"Kérdezte, hogy mennyink van ebből a fából? Mondtuk neki, hogy körülbelül 140 hordónyira való. Írtunk egy szerződést, elővette a műbőr övtáskájából a pénzt, és megkötöttük az üzletet. Akkor jöttünk rá, hogy nem csak Hegyalja, és nem csak Magyarország létezik. Elkezdtünk külföldre terjeszkedni" – meséli a kádár.

A 15 évvel ezelőttihez képest ötvenszeresére nőtt a termelés. Évente 800-1200 köbméter zempléni tölgyet használnak fel, és 1000-1200 hordót készítenek. A hordók 90 százaléka exportra megy, leginkább az USA, Mexikó és Kanada borászai vásárolnak tőlük, de adnak el Spanyolországba, Németországba és Ausztriába is. A közvetlenül a műhelyben vásárlóknak 100 ezerért, körülbelül 300 euróért adnak el egy 225 literes hordót.

"Szenvedünk az alacsony magyar árral. Azt mondta nekem egy izraeli kereskedő, hogy náluk 480-510 euróért lehet a jó magyar hordót eladni. Azoknak, akik a 850-900 eurós francia tölgyfahordó árához vannak szokva, ez az ár ajándék" – mondja a kádár.

Lelépnék a franciákat

"Aki idejön, és van benne affinitás, megtanítjuk a mesterségre. Ha fejleszteni tudjuk az infrastruktúrát, akkor itt, a Zemplénben mindenünk megvan ahhoz, hogy lelépjük a franciákat. A képzés is csak elhatározás kérdése. Oktatóval, felhasznált anyaggal, mindennel együtt egy tanuló képzése 1 és 5 millió forint között lenne évente. 3-5 tanulónál nem is lenne több. Novemberben indulnánk, bízunk a kormányzat segítségében. A korszerű technológiát úgyis meg fogjuk venni, mert ebből élünk, és fejleszteni fogunk. Remélem, hogy hamarosan kádárokat taníthatunk Tállyán" – mondja Kalina Gábor.

Francia tölgy, magyar tölgy

Ha a laborban vizsgáljuk, a magyar és a francia tölgy összetétele nagyon hasonló. De az erdőterületek között azért van különbség. Ugyanúgy, mint a bornál a dűlőszelekció, itt is van erdőszelekció. A magyar tölgynek is kiváló a megítélése, de egyes borászoknál presztízs a francia hordó, ahogy a francia bor is. Egy top minőségű 225 literes magyar hordó ára az exportpiacon 450-550 euró között mozog – mondja erre Erdélyiné Pintácsi Katalin, az Európai Kádárok Kft. ügyvezetője.

A tölgyfában sok a csersav, vagyis a tannin, ami fanyar ízű, ezért nemkívánatos a borban. Ezeket minden borászat próbálja kiszorítani a fából. Ezért locsolják a kádárok a dongákat. A simára gyalult, domborított fahasábokat aztán több méter magas rakatba állítják, és rábízzák a dolgot az időjárásra. Eső és hó esik rájuk, fújja őket a szél. 2-3 évig száradnak a szabadban, és várják, hogy hordó lehessen belőlük.

Harmincperces autóútra van Tállyától a Tokaj-Hegyalja kádárközpontjának számító Erdőbénye, ahol kizárólag zempléni tölggyel dolgoznak. Hotyek Attila nagyapja és apja is erdőbényei kádár volt. Az üzemet 2004-ben, pályázati pénzből építették fel. Ma hárman dolgoznak benne, és sokféle méretet készítenek.

Szerszámok Hotyek Attila műhelyében - Kattintson galériánkért!
©

"A hordó bizalmi dolog. Ha jól csinálja az ember, meg lehet belőle élni. Nálunk az utánpótlás is alakul, a fiam már ötödik inasévét tölti Németországban, a Rajna vidéken, egy Mannheim melletti kádárüzemben. Az évek alatt kiépített kapcsolatainak köszönhetően az eladott hordóink 70 százaléka német vevőkhöz megy. A többit felvidéki magyar borászoknak adjuk el, de Belgiumba és Dániába is rendszeresen szállítunk. A fiam jövőre költözik haza, amim van, átadom neki. Ez a mesterség korábban is így működött" – mondja Hotyek Attila.

Lanyha érdekvédelem

Az erdőbényei kádár 2004-től lett a közös szakmai érdekképviselet elnöke. "Csak tagdíjból volt bevételük, pályázati pénzt nem sikerült nyerniük. Az elképzelés az volt, hogy egy nagyobb megrendelés esetén összeállnak, és minőségi termékekkel rakják meg a konténert. Nem működött. Ezért nem tudtuk versenyezni a nagyokkal" – mondja. Tavaly leköszönt.

"Nem állunk rá egy-egy hordótípusra. A kádárműhelyünk jövőjét az egyediségben látom. A boros mellett készítünk pálinkához is hordókat. Ezeket eperfából, vadcseresznyéből, vagy nagyon ritkán szilvából, esetleg almából rakjuk össze" – mondja. A hordószezonon kívül, a téli hónapokban csinálnak virágedényeket, dézsákat és fürdőkádakat is.

Hotyek Attila műhelyében borköves donga - Kattintson galériánkért!
©

"Az a legszebb benne, amikor elkészül egy egyedi megrendelés, ráadásul jó feszültség-levezető: ha valami felbosszant, lejövök a műhelybe, és addig kalapálok, amíg elszáll a mérgem. A hordó nem szól vissza, oda lehet csapni neki" – mondja nevetve Hotyek Attila.

Leállt az oktatás

"2006-2007-ben 14 embert oktattunk, heti 4 napon 3 műhelyben tartottunk gyakorlati képzést, az elméleti oktatás pedig Szerencsen volt. Ez az évfolyam sikeresen végzett, de azóta sajnos a támogatás elmaradt, így további képzéseket nem tudtunk tartani. A Kereskedelmi- és Iparkamarának van egy kezdeményezése Miskolcon, meglátjuk, mi sül ki belőle" – mondja a mester.

Kevesebb a fa, és sokan vannak rá

"Az alapanyag-ellátásnál óriási problémákat látok, nagyon kevés 80-100 éves fa van már az országban. A helyzetet rontja a multik bejövetele és ittléte, mert nagyon felverték az alapanyag árát. Ehhez jön még az, hogy ezek a vállalatok nem csak Magyarországon készítik a végterméket. Külföldre viszik a dongát összeszerelni, és ezzel a hozzáadott érték nem itt jelenik meg. Ezzel nem tudunk versenyezni. Itt helyben nekünk annyi sanszunk van, hogy nem 4 vagy 6 méteres rönköket veszünk meg, hanem akár az ipari fából is ki tudjuk válogatni a kisebbeket. Sokan vagyunk erre az erdőállományra, egy licitáláson esélyünk sincs. Inkább megkeresünk olyan kis erdészeteket, ahol egy évben csak 15-20 köbméter minőségi fát termelnek ki, mert az nem érdekli a nagyokat" – mondja Hotyek Attila.

Egy hordó legfeljebb öt évig tartja a minőséget, addig adhat hozzá a bor ízéhez. De a hordó nem hal meg, mert ezután eladják pálinka vagy konyak tárolására. Akár 60-80 évet is kibír. Túléli a kádárokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
portfolio.hu Vállalat + Vezető

A pénz beszél, ha a munkaerő megtartásáról van szó

A cégek legnagyobb része béremeléssel tartja meg a munkavállalóit, kevesebben a munkakörülményeket javítják, alig fele a vállalkozásoknak pedig hangulatot javít. Az egészség nem annyira fontos. Legalábbis ez derül ki az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet kutatásából.