szerző:
hvg.hu

Durván nőnek a termőföldárak.

Több mint tíz százalékkal nőtt a termőföld ára 2016-ban. A területek értéke átlagosan 11,2 százalékkal haladta meg az előző évi szintet, így egy hektár szántó országos átlagban már 1,22 millió forintot ért – derül ki a Takarék Termőföldindexből. A drágulás gyorsult az előző évhez képest, de elmaradt a 2012–2014 közötti időszaktól. Előzetes számításaik szerint további áremelkedés következett be, a 185 ezer hektárnyi tranzakció országos átlagára 1,4 millió forint/hektár volt.

A bankcsoport adatai szerint az elmúlt öt évben megduplázódtak a hazai földárak, ám még mindig nem túlzott az árszint. A termőföldindex elemzése szerint a mostani szint duplája, 2,5 millió forint/hektár körül van az a szint, ami felett egy átlagos adottságú hazai földnél már megkérdőjelezhető a megtérülés.

A TAKARÉK Termőföldindex értéke 2016-ra 180,5-re emelkedett az egy évvel korábbi 162,4-es szintről, míg a inflációval korrigált érték 147,7-re a korábbi 133,4-ről.

©

 Az árak 2016-ban az ország összes régiójában ismét emelkedtek, a legjobban a Nyugat-Dunántúlon, ahol átlagban 23,4 százalékkal többért cseréltek gazdát a területek, mint az előző év azonos időszakában. Ettől jelentősen elmaradt az árnövekedés a Közép-Dunántúlon és a Dél-Alföldön, de azok még így is 14,1, illetve 13,8 százalékot tettek ki, míg a Dél-Dunántúlon 12 százalék volt a drágulás. A többi régió esetében az országos átlagnál kisebb arányban nőttek az árak a tranzakciók során.

A legtöbbet az Észak-Alföldön kellett fizetni a szántóterületekért 2016-ban, de a Nyugat-Dunántúl is megelőzte a 2015 előtt hosszú ideig a legdrágábbnak számító Közép-Magyarország régiót. A legolcsóbban tavaly továbbra is Észak-Magyarországon lehetett szántóterülethez jutni, ahol az árak nem érték el a 750 ezer forintot.

Az Észak-Magyarország régióban elsősorban a szőlőbirtokok értéke magas, a közel 1,4 millió forint hektáronként a negyedik legmagasabb az országban. A dunántúli régiók mindegyikében szintén a szőlőbirtokok számítanak a legértékesebbeknek, közülük is csúcstartóak a Közép-Dunántúlon 2,3 millió forint/hektár áron értékesített területek.

©

Az alföldi régiókban a gyümölcsösök a legértékesebb földtípusok, a második helyen a szántóföldek állnak. Közép-Magyarországon pedig a meglehetősen értékes (közel 1,5 millió forint/hektár) gyümölcsösök mellett kiemelkedőek a több mint 1,3 millió forint/hektár áron gazdát cserélt gyep/rét/legelő besorolású ingatlanok, amelyek ugyanennek a kategóriának az országosan körülbelül 800 ezer forint/hektáros áránál mintegy 63 százalékkal drágábbak.

2016 erős időszaknak számított a hazai termőföldpiacon köszönhetően a Földet a gazdáknak néven elindított földprivatizációs programnak. Ennek a legnagyobb nyertese Mészáros Lőrinc és családja lett. A felcsúti vállalkozófamília több mint 1500 hektár földet vásárolt a privatizáció során.

Nem ez volt azonban az egyetlen jövedelmezőnek tűnő agrárakciója Mészáros Lőrincnek az elmúlt időszakban. A tokaji borvidéken több szőlőbirtokra is szert tett az év során.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Depressziót okoz az elhízás a nőknél

Depressziót okoz az elhízás a nőknél

Napi soros: most migránssimogató svédekkel riogat a Tv2

Napi soros: most migránssimogató svédekkel riogat a Tv2

Mesés volt a napfelkelte Budapest felett – galéria

Mesés volt a napfelkelte Budapest felett – galéria

Hivatalos fotókon az Aston Martin sárban száguldó első divatterepjárója

Hivatalos fotókon az Aston Martin sárban száguldó első divatterepjárója

Csok-csapda: az önerő hiányában nem tudják felvenni a családok a támogatást

Csok-csapda: az önerő hiányában nem tudják felvenni a családok a támogatást

„Szabadulnunk kell attól a gyűlölködéstől, ami a történelmi traumáinkról szóló közbeszédet uralja”

„Szabadulnunk kell attól a gyűlölködéstől, ami a történelmi traumáinkról szóló közbeszédet uralja”