szerző:
hvg.hu

Idén többször bizonyosodott már be: nem fenntartható az ír fapados működési modellje.

Elhárulhat a sztrájkveszély a Ryanairnél, miután a légitársaság bejelentette: hajlandó elismerni a pilóták helyi szakszervezeteit, és hajlandó velük tárgyalni szerződésük módosításáról.

Egy kikötést tett mindössze Európa legnagyobb diszkont légitársasága: az érdekvédelmi szervezetek Ryanairrel kapcsolatos ügyekben léphetnek fel, más cégek pilótái nem lehetnek a tagjai.

A sztrájkot az ír pilótaszakszervezetek szövetsége hirdette kedden jövő szerdára amiatt, hogy a Ryanair vezetése nem hajlandó velük tárgyalni, az olaszok most péntekre terveztek négyórás munkabeszüntetést, míg a német Vereinigung Cockpit csak annyit mondott: bármikor akcióba léphetnek – emlékeztet a Bloomberg. A személyzetet a Ryanair szankciókkal fenyegette meg, ha valóban beváltják ígéretüket

A cég most azt reméli, a karácsony előtti forgalom zavartalan lesz.

A sztrájkfenyegetést több súlyos eset előzte meg. Októberben a cég több száz járatot volt kénytelen törölni menetrendjéből, mivel kikerült: az év végéig ki kell adnia személyzetének az erre az évre szóló szabadságot, ezért át kell szerveznie a munkabeosztásokat. Az ügy miatt távozott a cég ügyvezetője.

Nem sokkal korábban az Európai Bíróság adott egy hatalmas pofont a cégnek, amikor kimondta: a légitársaság Európa-szerte telepített bázisain dolgozó (vagy onnan induló és oda jellemzően minden este visszatérő) alkalmazottainak a munkaügyi vitákban nem kell ír bírósághoz fordulniuk, csupán azért, mert a cég Írországban van bejegyezve, jogi segítséget kaphatnak a helyi testületektől is.

A cég alapítója, Michael O’Leary akkor elutasította, hogy szerződésmódosításról tárgyaljon a dolgozókkal, most viszont közleményében jelezte: akár már a jövő év elején megegyezhetnek az új munkafeltételekről a pilótákkal.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!