szerző:
hvg.hu

A hónap végén fontos ember hagyja ott a kínlódó fapados légitársaságot.

Felmondott a Ryanairnél Michael Hickey ügyvezető. A BBC News szerint a légitársaságnál ő az első vezető, aki a hónap végén távozik a járattörlések miatt bajba került cégtől.

Hickey felelt a pilóták beosztásáért, az ő feladata alapesetben is kiemelten fontos, de a Ryanair mostani helyzetében pedig kulcsfontosságú. A pilóták tömegesen hagyják ott a társaságot, az utóbbi egy évben 4700-ból hétszázan mondtak fel.

Ráadásul a The Guardian szeptember második felében azt írta, hogy a cégnél maradó pilóták munkalassítást terveznek, miután a vezetőség nem válaszolt kéréseikre, amelyek a munkakörülményeiket érintették.

A Ryanair szeptemberben teljesen váratlanul jelentette be, hogy azonnali hatállyal napi 40-50 járatát törli október végéig, ami körülbelül kétezer járat kiesését jelenti. A háttérben az áll, hogy az áprilistól márciusig terjedő év szerint engedték a szabadságolást, 2018-tól kezdve azonban a naptári év szerint kell alakítani a szabadságolási rendszert. Ennek következményeként a pilótáknak és légiutas-kísérőknek idén december végéig ki kell venniük a szabadságukat. Michael O'Leary korábban elismerte, hogy elszúrták a szabadságok kiadását.

A helyzet megoldására a Ryanair 12 ezer eurós prémiumot ajánlott a pilótáknak, de ők ezt visszautasították.

Michael O'Leary elnök-vezérigazgató Michael Hickey pótlása kemény munka lesz.

Szeptemberben itt írtunk arról, mit tanáncsolnak a fogyasztóvédők azoknak az utasoknak, akiknek törölték a járatát valamelyik légitársaságnál. A bajba került Ryanairről, a légitársaság járattörléseiről és belső feszültségeiről a HVG e heti számában is olvashatnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!