szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem elég, ha dió van benne, a bejglinek más előírásoknak is meg kell felelnie. A Nébihtől kértünk jó tanácsokat a karácsonyi sütemény vásárlásához.

Mit kell tartalmaznia bejglinek?

©

És ha nem hívják bejglinek, bármi lehet?

Vannak termékek, amelyek megnevezésében nem szerepel a bejgli vagy a beigli kifejezés, de külsőleg ugyanúgy néznek ki. Ilyen termékek például a „tekercsek”.

Ezeknek is meg kell azonban felelni bizonyos szabályoknak. Az omlós tekercseknek például a sütőipari termékekről szóló Magyar Élelmiszerkönyv „Omlós tésztából készült finom pékáruk”-ra vonatkozó előírásának.

Ebben a kategóriában a töltelék mennyisége, összetétele nem kötelezően előírt, a gyártmánylapon kell megadni ezeket (pl. töltelék aránya nem kell, hogy elérje a bejglikre kötelezően előírt legalább 40 százalékot). Többségük kevesebb töltelékkel és más kevésbé értékes alapanyagokból készül, és az áruk is alacsonyabb, mint a bejgliknek.

A vásárlók mire ügyeljenek bejgli vásárlásakor?

  • Olvassuk végig a termék jelölését, figyeljünk a megnevezésre (beigli/bejgli, tekercs)
  • Megvásárlás előtt mindig ellenőrizzük a csomagolás és a termék épségét, szakadt csomagolású vagy érezhetően, illetve láthatóan töredezett bejglit ne vegyük meg.
  • A csomagoláson mindig ellenőrizzük a minőségmegőrzési időt.
  • Az összetevők között nézzük meg, hogy miből áll a bejgli, pl. a 40%-nál kevesebb tölteléket tartalmazó bejgli biztosan nem felel meg a jogszabályokban leírtaknak. A megjelölt töltelékben figyeljük a jellegét meghatározó anyag mennyiségét (pl. a 40%-nyi mákos töltelékben legalább 40% máknak kell lennie.)

 

©

Ellenőrzi a hivatal a termékeket?

Az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró járási hivatalok szakemberei – a Nébih koordinálásával – évek óta végeznek a karácsonyi ünnepkörhöz kötött szezonális ellenőrzéseket, amelyek során mind az élelmiszereket előállító létesítményekben, mind pedig a boltokban végeznek ellenőrzést és mintavételt a hagyományos karácsonyi ünnepi termékeknél, beleértve a bejglit, szaloncukrokat és más édességeket – tudtuk meg a hivataltól.

Az ellenőrzés az előállítás és forgalmazás higiéniai feltételein túl kiterjed arra is, hogy a termékek címkéje megfelel-e az előírásoknak, az összetétele pedig annak, amit a Magyar Élelmiszerkönyv, illetve a Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott sütőipari termékekről szóló irányelvben előírt fizikai, kémiai paraméterekre. Természetesen érzékszervi vizsgálatot is végeznek, és azt is ellenőrzik, hogy a termék azt tartalmazza-e, amit ráírtak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyükeri Mercédesz Vállalkozás

Nagyanyánk ezt vajon elénk tenné? Bejgliket teszteltünk

Nem mind bejgli, ami úgy fest, de az sem biztos, hogy ha egy cég csak tekercsnek nevezi a süteményt, attól rosszabb lesz. Megnéztük, mennyiből jön ki egy rúd bejgli, és hogy mire számítsunk, ha nem állunk neki sütni, inkább vásárolunk.

707 lóerős lett a Rolls-Royce 2,7 tonnás szabadidő-autója

707 lóerős lett a Rolls-Royce 2,7 tonnás szabadidő-autója

Egy nap alatt 130-an haltak bele a koronavírus-fertőzésbe

Egy nap alatt 130-an haltak bele a koronavírus-fertőzésbe

Újabb négy országból jöhetnek az üzleti utazók

Újabb négy országból jöhetnek az üzleti utazók