szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Meccsre nem szívesen áldoznak a cafeteriakeretükből olvasóink, de az öngondoskodás nem áll távol tőlük, és vendéglátásra, utazásra is sokan használják ki a munkahelyek által felkínált lehetőségeket.

Olvasóink több mint 60 százaléka kap valamiféle cafeteriajuttatást, míg további 22 százalékuk korábban részesült ilyenből – derül ki a hvg.hu-n megjelent felmérésből, amelyet ezren töltöttek ki. Válaszadóink többségénél azonban nem olyan nagy a választék, mint a juttatások közös nevét ihlető kávézókban. 29 százalékuk számára mindössze egy vagy két lehetőséget kínál fel a munkaadó, míg 38 százalékuk 3-6 elemből választhat. Durván egyharmaduknál hatnál is több juttatás áll rendelkezésre.

Ennek fényében érthető, hogy olvasóink fele próbálkozott már hiába a munkahelyén, amikor igénybe vett volna egy juttatást, ám a cég nem tette ezt lehetővé. Válaszadóink 23,1 százaléka viszont elég rugalmasnak tartja munkahelyét ebből a szempontból.

Amíg korábban a más településről járóknál elvárás volt a bejárás támogatása, de még a helyi közlekedési bérletet is sok cég finanszírozta, ma már ez nincs így: válaszadóink csaknem fele ma nem kap támogatást az ingázáshoz, munkába járáshoz. Majdnem 40 százalékuk ugyan részesül ilyen támogatásból, ám azt nem a cafeteriakeret terhére biztosítja a munkáltató, és csak tizedük igényli ilyen juttatás keretében.

Egy másik klasszikus cafeteriaelem – sokak számára gyakorlatilag az egyetlen ilyen juttatás – az élelmiszer-vásárlást lehetővé tevő utalvány, illetve a meleg ételre, vendéglátásban felhasználható utalvány, illetve a SZÉP-kártya ilyen „zsebe”. Arra a kérdésünkre, hogy egy ilyen juttatást mire használnának fel szívesebben, a kérdőívünket kitöltők háromnegyede úgy válaszolt: inkább üzletben vásárolna belőle élelmiszert.

©

A másik legismertebb juttatás az üdülésre, pihenésre felhasználható keret – korábban üdülési csekk, ma a SZÉP-kártyára feltölthető összeg. Ismertnek ismert ugyan, ám annyira nem elterjedt: válaszadóink 52 százaléka egyik lehetőséget sem használta ki sem most, sem korábban. Csupán egytizedük utazott csekkel és a SZÉP-kártyával is, egyharmaduk számára pedig a SZÉP-kártyával vált elérhetővé ez a juttatás. Érdekes, hogy kizárólag az üdülési csekket mindössze a válaszadók 3,3 százalék kapott.

2017 óta van lehetőség arra, hogy a fizetéshez képest kedvező adózási feltételekkel biztosítson a cafeteriakereten belül készpénzt a munkáltató. A lehetőséggel válaszadóink szűk többsége (52,5 százaléka) nem tud élni – igaz, köztük van az az egyharmad is, akik egyáltalán nem kapnak most béren kívüli juttatásokat. A készpénzcafeteria tehát csaknem 48 százalék számára létező, és igen népszerű is. Amikor azt kérdeztük olvasóinktól, hogy ha csak egy elemet választhatnának, melyik lenne az, 44 százalék erre a formára voksolt.

A készpénzt két öngondoskodási forma követi a képzeletbeli dobogón: a válaszadók 17,8 százalékának a nyugdíjpénztári befizetés a legszimpatikusabb, 11,8 százaléknak pedig az egészségpénztár. Ezek után pedig a vendéglátás (8,8 százalék) és a belföldi utazás (7,7 százalék) jön. A két legnépszerűtlenebb az az utalvány, amelyikből sporteseményre lehet belépőt vásárolni.

Mindez azért érdekes, mivel ez utóbbi gyakorlatilag az egyetlen olyan juttatás (vagyis nem törlesztési, lakbér vagy óvodai díjhoz cafeteriaként igényelhető támogatás), amely értékhatár nélkül adható adómentesen. Éppen ezért rákérdeztünk arra is, szívesen áldoznának-e olvasóink a cafeteriakeretből sportesemény-belépőre felhasználható utalványra. Elsöprő többségük (86,7 százalék) mondta azt, hogy szerinte ez felesleges pénzkidobás.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem biztos, hogy az alacsonyabb áfa miatt olcsóbb lesz a tej

Nem biztos, hogy az alacsonyabb áfa miatt olcsóbb lesz a tej

Magyar kórház épül Ukrajnában, de csak magyarok használhatják

Magyar kórház épül Ukrajnában, de csak magyarok használhatják

Nem véd meg a demenciától a keresztrejtvény vagy a sudoku

Nem véd meg a demenciától a keresztrejtvény vagy a sudoku

Visszavonták a már épülő ferihegyi parkolóház engedélyét

Visszavonták a már épülő ferihegyi parkolóház engedélyét

NASA: elhagyta a Naprendszert a Voyager–2, már a csillagközi térben utazgat

NASA: elhagyta a Naprendszert a Voyager–2, már a csillagközi térben utazgat

Utcára küldi 320 millió forintos hiperautóját a Nissan

Utcára küldi 320 millió forintos hiperautóját a Nissan