szerző:
bankmonitor.hu
Tetszett a cikk?

A szakértők által várt részvénypiaci esés hétfőn indult meg, egyelőre nem látszik, mikor lesz vége. Sok befektetőben motoszkál a kérdés, hogy ilyenkor mit kell tenni. A Bankmonitor összefoglalta, hogy mit érdemes átgondolni.

Akinek részvényben van a pénze, az azonnal meg fogja érezni az eséseket, hiszen az amerikai tőzsde mozgását a magyar is követte. Aki itt tartja a pénzét, annak tudnia kellett, hogy túl hosszan tartott a bika, vagyis a növekedés a piacokon, és nagy volt az esélye az esésnek. De hogyan érinti a zuhanás (amely ma világszerte és itthon is folytatódott) a magyar kisbefektetőket, akik lakossági állampapírokban, befektetési alapokban, nyugdíjpénztárakban gyűjtögetik, gyarapítják a vagyonkájukat? 

A befektetési alapoknál vegyes a kép

Közvetetten a befektetési alapokat  tartók is megérzik a visszaesést, bár itt már eltérő mértékekről beszélhetünk majd. A részvényalapok és a vegyes alapok lesznek azok, melyeknek a leginkább fájhat a visszaesés, de például egy kötvényalap is megérezheti a pánikot, ha a kötvényhozamok is megindulnak felfelé (erre egyértelmű bizonyíték van).

©

Az abszolút hozamú alapok kicsit kilógnak ebből a sorból, mert ezek valójában bármit vásárolhatnak és akár az esésből is profitálhatnak. Volt olyan alapkezelő, amelyik már régóta arra számított, hogy esés következik, ezért 2017-ben gyengébben is teljesített. Valószínűleg most pont azoknak jön ki a lépés, és lesznek immunisak az esésre, akik készültek a rosszabb időszakra, ergo nem volt annyira kockázatos a portfóliójuk.

A lakossági állampapíroknál teljes a védettség

Sok pénzt tartanak az emberek lakossági állampapírban és ezek az ilyen vészjósló időkben teljesen védettnek bizonyulnak. A lakossági állampapírok árfolyama lineárisan emelkedik, mert csak az időarányos kamatot adják hozzá az árfolyamhoz. A piaci hozamok alakulása semmit sem jelent, vagyis elszállhatnak a hozamok a magyar piacon is, akkor sem lesz a lakossági állampapíroknak semmi bajuk. Hiszen minden megy a normál üzletmenet szerint.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak is megérzik a bajt, de nem érdemes kapkodni

Azok a befektetők, akik hosszabb távon gondolkoztak és a megtakarításaikat is ennek megfelelően alakították ki, azok is átmenetileg/tartósan érezni fogják a tőzsdei esések negatív hatását. Például egy önkéntes nyugdíjpénztári tag vagy egy unit-linked biztosítás mögötti portfólió is megszenvedi az árfolyamok csökkenését. Ezeket a portfóliókat nem lehet és nem is érdemes változtatni, mert a céljuk éppen az, hogy magasabb kockázatot vállalva hosszú távon az átlagosnál magasabb hozamot érjenek el. Az akár több tíz éves tartási időszak alatt vannak nagyobb emelkedések és esések is, viszont lehet abban bízni, hogy összességében növekedni fog a portfólió értéke.

Ha mégis váltana, mutatjuk a költségeket

Ez utóbbi témakörhöz tartozik, hogy nem is lehet olyan könnyedén megváltoztatni a portfólió összetételét egy biztosításnál vagy egy nyugdíjpénztárnál, az átfutási idő miatt a gyors és nagymértékű eséseket nem lehet kivédeni.

Azért, hogy érzékeltessük a portfólióváltással járó teendőket, a várható költségeket, megnéztünk egy nagyobb önkéntes nyugdíjpénztár eljárását. A váltás díja a számlán lévő összeg 0,001%, de legfeljebb 2000 forint. A váltás bejelentését levélben és az online ügyfélszolgálaton is el lehet intézni a példában hozott pénztárban. Ahogy a pénztárnál rögzítik a bejelentést és az megfelel az előírásoknak, akkor 5 munkanapon belül a váltást végre kell hajtani.

Magyarul, ha például ma szólnánk a pénztárnak, hogy a kockázatosabb portfóliónkat lecserélnénk egy kevésbé kockázatosra, akkor az körülbelül egy héten belül zajlana le. Tehát nem várhatjuk azt, hogy mintha csak egy tőzsdén adtunk volna be megbízást, az azonnal teljesüljön is (a valós elszámolásra itt is várni kell néhány napot).

Persze elérhetők olyan termékek, ahol akár gyorsabban is át lehet mozgatni a megtakarítások mögöttes befektetéseit, de átlagos befektetőként az időzítésben bízni nagyon nagy hiba lenne. Jobban tesszük, ha rábízzuk a portfólió kezelését a profikra, vagy például a kockázatoktól tartva olyan mögöttes eszközalapokat vagy portfóliókat keresünk, melyek abszolút hozamú alap stratégiát követnek.  

©

Tisztában kell lenni a kockázatokkal

A lényeg, hogy lássuk át a kockázatokat és attól még, mert azok a kockázatok ki is jönnek a mindennapokban, még ne reagáljuk túl a helyzetet. Aki hisz a kockázatosabb eszközökben és tud is a magasabb hozampotenciálra várni, annak egyértelmű a következtetés a viharosabb időkben (tartás, esetleg még jobb árfolyamszinteken vétel). Ellenben a többség számára valószínűleg nem való az ilyen fajta csapkodás, számukra a mostani szituáció megerősítésként is szolgálhat. Ne feledjük, például egy magas biztonságú lakossági állampapírral is a bankbetétek felett lehet keresni. És ott nem fordulhat elő, hogy egyik napról a másikra 5-10%-kal csökken a megtakarításom értéke.

Nézze meg a kalkulátorral az állampapírok által elérhető kamatokat!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Áthajtott a piroson, majd a nagykörúti villamossínen haladt tovább egy Lamborghini – videó

Áthajtott a piroson, majd a nagykörúti villamossínen haladt tovább egy Lamborghini – videó

Wifi otthonra: 65 készüléket is képes kezelni a Linksys új routere

Wifi otthonra: 65 készüléket is képes kezelni a Linksys új routere

Pont az Autókereskedők műsorvezetője mellet húzott el egy Aston Martin V12 Speedster – videó

Pont az Autókereskedők műsorvezetője mellet húzott el egy Aston Martin V12 Speedster – videó