szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ázsiai piacokon is éreztette hatását az amerikai bezuhanás.

Az ázsiai és az ausztrál részvénypiacokat is megrázta az amerikai tőzsdék hétfői bezuhanása: a Nikkei 4 százalékot zuhant, miközben – hasonlóan az USA-hoz – óriási, a harmincnapos átlag kétszeresét meghaladó forgalmat jegyeztek fel.

A pánikszerű eladási hullám rekordot hozott hétfőn New Yorkban: a 30 vezető ipari cég árfolyamát összesítő Dow Jones index napközben 1600 ponttal zuhant, záráskor pedig 1175,21 ponttal volt az előző kereskedési nap szintje alatt. A 4,6 százalékos visszaeséshez hasonlót utoljára 2011 augusztusában mértek. A gyors esés miatt az amerikai indexek gyakorlatilag elvesztették az év eleje óta összeszedett nyereséget.

A zuhanásra szokatlan módon a Fehér Ház is reagált, a közlemény pedig még ennél is szokatlanabb lett: a washingtoni vezetés aggodalmát fejezte ki a tőzsdei történések miatt.

Elemzők mindenesetre nem tartanak attól, hogy válság van kibontakozóban. A zuhanást egyfelől a 2009 óta tartó emelkedés utáni korrekciónak tudják be – a Dow és a Nasdaq még mindig nagyjából 40 százalékkal a Donald Trump megválasztása előtti szint fölött jár.

Azt senki nem állíthatja, hogy ne lenne „tőzsdebarát” a kormányzat: Trump megválasztása nem várt szárnyalást hozott a tőzsdepiacon, amelyet a nagyvállalatok számára kedvező adóreform is segíteni hivatott. A lendületet azonban visszavetette pár gazdasági adat, amely az elmúlt időszakban látott napvilágot. Az is a részvénypiac ellen szól, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed új elnökétől az alapkamat emelésének felgyorsítását várja a piac, ez pedig hozamnövekedést hozhat az államkötvények piacán, vagyis megnőhet a kereslet ezek iránt a következő időszakban. A kamatemelés mellesleg a cégek eredményét is ronthatja, hiszen nőnek a kamatterheik, ez is a részvények értékét rontja.

Az esés ütemét gyorsíthatta az automatikus kereskedés terjedése is, hiszen az esésre a gépek eladással reagálhatnak, amivel tovább gerjesztik az árfolyamok csökkenését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírusos Törőcsik András, az Újpest legendája

Koronavírusos Törőcsik András, az Újpest legendája

Így ért a világ tetejére Maradona – a 86-os vb filmjével emlékeznek a futballzsenire

Így ért a világ tetejére Maradona – a 86-os vb filmjével emlékeznek a futballzsenire

Bővít a Lufthansa Szegeden, tucatnyi új embert keresnek

Bővít a Lufthansa Szegeden, tucatnyi új embert keresnek