szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Polt Péter legfőbb ügyész közzétette az EU Csalás Elleni Hivatalának ajánlásaihoz kapcsolódó eljárások részletes adatait.

Negyven ügyben érkezett ajánlás a magyar ügyészség felé az EU Csalás Elleni Hivatalától, az OLAF-tól – derül ki a Polt Péter legfőbb ügyész által aláírt összesítésből, amely Szilágyi György jobbikos képviselő kérdésére készült el.

A statisztikából ez derül ki:

  • nyolc ügyben vádemelés nélkül megszüntették a nyomozást;
  • nyolc ügyben jutott el a bíróságig az ügy;
  • jogerős ítélet egy 2012-es – nyomdaipari beszerzések támogatásával kapcsolatos – ügyben született;
  • elsőfokú ítéletet egy 2015-ös, csomagolástechnikai gépsorok fejlesztésével kapcsolatos ügyben hozott a bíróság;
  • 24 ügyben pedig jelenleg is folyik a nyomozás.

Ezek közül egy ügy sorsa egészen furcsán alakult: a „közvilágítás korszerűsítésére nyújtott uniós támogatással kapcsolatban elkövetett költségvetési csalás bűntette” gyanújában egyszer már megszüntetett nyomozás indult újra az OLAF ajánlása nyomán. Igen, az Elios-ügyről van szó, ahol Schiffer András feljelentése alapján indult egy nyomozás, amelyet 2016-ben bűncselekmény hiányában szüntettek meg.

Fontos, hogy nem minden ügyben az OLAF ajánlása nyomán indult a nyomozás, 12 ügyben már korábban elrendelt vizsgálatot erősített meg az EU csalásellenes hivatalának a szakvéleménye.

Ami szembetűnő az Elios-ügyön túl, hogy a nagy visszhangot kapott esetekben jobbára nem a magyar hatóságok jelentése alapján kezdtek nyomozni. Az OLAF hívta fel a figyelmet például a Budapest Szíve projekthez kapcsolódó szerződésekre (ebben az ügyben egyébként tavaly májusban szüntették meg a nyomozást), vagy a méregdrágán épült játszóterekre, amelyekkel kapcsolatban most is zajlik a nyomozás. Egy eset, a szegedi vadaspark területén épült interaktív játszótér esetében novemberben vádemelés is történt (itt egyébként az MSZP tett feljelentést, nem az OLAF tett ajánlást).

Az OLAF-tól indult az EP-képviselők költségtérítésével kapcsolatos nyomozás is, amely jelenleg is tart, akárcsak fogászati berendezések beszerzésével kapcsolatos csalás ügyében indult vizsgálat. Magyaországi nyomozást erősített viszont az Alstom metrószerelvények beszerzésével kapcsolatos „különféle bűncselekmények” ügyében érkezett ajánlás – itt a négyes metró ügyéről van szó.

A lista itt érhető el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI / hvg.hu Gazdaság

OLAF-jelentés: Magyarországon csalták el a legtöbb EU-támogatást

Több mint 270 vizsgálatot zárt le tavaly az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF), amely ezek alapján nagyjából 630 millió euró visszafizettetésére tett javaslatot. Magyarország dobogós volt a tagállamok között, 13 üggyel. Azt a listát viszont magasan vezetjük, hogy mennyi támogatás visszatartását vagy visszafizetését javasolta a hivatal.

Elítélte Demeter Szilárd publicisztikáját az izraeli nagykövetség és a Nemzetközi Auschwitz Bizottság is

Elítélte Demeter Szilárd publicisztikáját az izraeli nagykövetség és a Nemzetközi Auschwitz Bizottság is

Török Gábor már-már miniszterelnök-jelöltnek látja Bajnai Gordont

Török Gábor már-már miniszterelnök-jelöltnek látja Bajnai Gordont

Vérhigítóval és vitaminnal kezelte magát a Semmelweis Egyetem koronavírusos rektora

Vérhigítóval és vitaminnal kezelte magát a Semmelweis Egyetem koronavírusos rektora