szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bontják a régi teniszstadiont a Margitszigeten. Az olvasónktól kapott fotók arról tanúskodnak, hogy rendesen letarolták a stadion körüli, de még a kerítésen belülre eső korábban bokros-fás területet is.

Olvasónk azt meséli, a régi, lepusztult margitszigeti teniszstadiont már lebontották, és mostanra a körülötte levő fás-bokros-füves parkot is letarolták.

A teniszstadionnál megkérdezett egy biztonsági őrt, aki azt mondta neki, hogy a régi helyett épül az új teniszstadion, melynek jövőre el is kell készülnie – ekkor rendeznék a Hungarian Open ATP World Tour tenisztornát.

©
©

Ez azért érdekes, mert Áder János március elsején visszadobta a Margitszigetre építendő tenisztstadion ötletét. A köztársasági elnök ekkori indoklása szerint a törvény hatástanulmányokkal nem igazolt, nem kellően előkészített és az érintettekkel nem egyeztetett volt, ezért garanciák nélkül engedett volna eltérést számos jogszabálytól, és veszélyeztetné a Margitsziget természetvédelmi és kulturális örökségi jellegét, valamint az alatta lévő ivóvízbázist.

A javaslatot februárban, alig több mint egy nap alatt nyomták át a parlamenten, Áder vétója miatt azonban nem léphetett érvénybe, és a régi parlamentnek már nem is volt ideje újratárgyalni azt.

Az újonnan építendő teniszstadion kedvéért az aktuális szabályozásokat is figyelmen kívül hagyták volna, sem a főváros parkolás rendjére, az építtetők személygépkocsi-elhelyezési kötelezettségére, a fás szárú növények védelmére, kivágására és pótlására vonatkozó, valamint az árvízvédelemmel összefüggő előírásait nem kellett volna figyelembe venni a kivitelezésnél. Az építmény a 26 méter magas lehetett volna, ami azt jelenti, hogy a Groupama Arénánál 3 és fél méterrel lett volna magasabb.

A margitszigeti teniszstadion építéséről egyébként Tarlós Istvánnal sem egyeztettek ekkor, ezért a főpolgármesteri hivatal azt közölte február 21-én, hogy a döntést nem hajtják végre.

A bontás egyébként 198 millió forintba kerül, a munkákat a West Hungária Bau Kft. végzi, amely a WHB- cégcsoport tagja, ennek a cégcsoportnak egy cége vette meg anno a miniszterelnök vejétől, Tiborcz Istvántól az elhíresült Elios felét birtokló társaságot.

Kérdeztük a fővárost, hogy tud-e a fakivágásokról, illetve hogy a régi stadion helyére valóban építenek-e újat. Amint megérkezik a válasz, frissítjük a cikket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!