szerző:
hvg.hu

Egy tavalyi baleset miatt kell most felelnie egy fafeldolgozó két vezető beosztású dolgozójának Szolnokon. Akár felfüggesztett börtönt is kaphatnak.

A felhordó szalagnál próbálta a fát félreseperni a munkás azért, hogy az ne akadályozza a darálóba vezető utat, eközben megcsúszhatott, a helyszínen meghalt, annyira szétroncsolódott a darálótól. Valójában nem is szabadott volna odamennie a szerencsétlenül járt dolgozónak, de még a főnökei sem figyelmeztették arra, hogy próbálja meg a szabályokat betartva tenni a dolgát.

Most két munkahelyi vezetőnek kell felelnie azért, mert nem tartatták be a munkavédelmi szabályokat a szolnoki fafeldolgozóban, ezért most halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlanság vétségével vádolják őket.

A tavalyi munkvédelmi ellenőrzések is elképesztő eredményeket hoztak. Éppen a történtek előtt nem sokkal derült ki, hogy hiába az ellenőrzések, alig tartják be a vállalkozások a munkavédelmi előírásokat. Az ellenőrző hatóságok beszámolója szerint minden negyedik vállalkozásnál találtak szabálytalanságokat, aminek az lehet az oka, hogy nagyon alacsony bírságokat szabnak a lefülelt cégekre. Az Index gyűjtése szerint a munkavédelmi szabálytalanságok 2,8 százalékában szabnak ki bírságokat, a megbírságolt 133 cég esetén összesen 42 millió forint bírságot szabtak ki, tehát legfeljebb pár százezer forintot kellett fizetniük.

Néhány év alatt 42 százalékkal nőtt az üzemi balesetek száma.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Vállalkozás

Veszélyes üzem: a vizsgált munkáltatók csaknem 90 százalékánál találtak munkavédelmi szabálytalanságot

A kereskedelmi ágazatban tavaly november 10. és december 10. között lezajlott országos szintű munkavédelmi ellenőrzéseknél a vizsgált 1013 munkáltató közül 893 esetében találtak munkavédelmi, illetve munkaegészségügyi hiányosságokat - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztályának a tárca honlapján közzétett jelentésében.