szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány segítségében bízik a magyar cég, de a HVG legutóbbi számában arról írt, hogy ez lekerült a napirendről. Így a buszgyár a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MKB-hoz kerülhet.

Csődvédelmet kért az Ikarus Egyedi Kft. a cég fizetési nehézségeinek kezelése érdekében, a csődeljárás alatt reorganizálják a társaság működését, és helyreállítják a fizetőképességét – közölte a vállalat vezetése hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint kérik a kormányt, hogy a társaságot minősítse stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek és vegyen részt a reorganizációs folyamatban.

A cég vezetése reményét fejezte ki, hogy a csődeljárás lezárásával az Ikarus Egyedi Kft. erős, folyamatosan termelni képes buszgyártó vállalatává válik Magyarországnak – közölték.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy elbocsátásokba kezdett a buszgyár, amely 180 jármű leszállítására kapott megbízást a Volánbusztól és a BKV-tól, ebből az áprilisban lejárt határidőre azonban csak öt érkezett meg. A gyár a Volánbuszon és a BKV-n kívül Tatabányának és Pécsnek is tartozik még buszokkal, bár a pécsi beszerzés körül sok a bonyodalom.

A HVG legutóbbi számában már arról írt, hogy hiába pátyolgatta az állam az Ikarus Egyedi Autóbusz Gyártó Kft.-t, a cég képtelen volt időre teljesíteni megrendeléseit, és csőd fenyegeti. A cégnek a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MKB Bank hitelezett 5,9 milliárd forintot még a metrópótló buszok tenderének idején, és ha a cég nem tud törleszteni, a bank érvényesítheti a jelzálogot, így Mészáros ölébe hullhat a buszgyár.

A HVG információi szerint a kormány mentőakciója lekerült a napirendről, az Ikarus Egyedi pedig a júniusi taggyűlésén döntött úgy, hogy csődöt jelent.

A cég korábban Mabi-Bus néven volt ismert, és a cég nem azonos a Széles Gábor-féle Ikarusszal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!