szerző:
MTI / hvg.hu

A kormány segítségében bízik a magyar cég, de a HVG legutóbbi számában arról írt, hogy ez lekerült a napirendről. Így a buszgyár a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MKB-hoz kerülhet.

Csődvédelmet kért az Ikarus Egyedi Kft. a cég fizetési nehézségeinek kezelése érdekében, a csődeljárás alatt reorganizálják a társaság működését, és helyreállítják a fizetőképességét – közölte a vállalat vezetése hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint kérik a kormányt, hogy a társaságot minősítse stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek és vegyen részt a reorganizációs folyamatban.

A cég vezetése reményét fejezte ki, hogy a csődeljárás lezárásával az Ikarus Egyedi Kft. erős, folyamatosan termelni képes buszgyártó vállalatává válik Magyarországnak – közölték.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy elbocsátásokba kezdett a buszgyár, amely 180 jármű leszállítására kapott megbízást a Volánbusztól és a BKV-tól, ebből az áprilisban lejárt határidőre azonban csak öt érkezett meg. A gyár a Volánbuszon és a BKV-n kívül Tatabányának és Pécsnek is tartozik még buszokkal, bár a pécsi beszerzés körül sok a bonyodalom.

A HVG legutóbbi számában már arról írt, hogy hiába pátyolgatta az állam az Ikarus Egyedi Autóbusz Gyártó Kft.-t, a cég képtelen volt időre teljesíteni megrendeléseit, és csőd fenyegeti. A cégnek a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MKB Bank hitelezett 5,9 milliárd forintot még a metrópótló buszok tenderének idején, és ha a cég nem tud törleszteni, a bank érvényesítheti a jelzálogot, így Mészáros ölébe hullhat a buszgyár.

A HVG információi szerint a kormány mentőakciója lekerült a napirendről, az Ikarus Egyedi pedig a júniusi taggyűlésén döntött úgy, hogy csődöt jelent.

A cég korábban Mabi-Bus néven volt ismert, és a cég nem azonos a Széles Gábor-féle Ikarusszal.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!