szerző:
hvg.hu

Legalább 20 százalékos a munkaerőhiány az ágazatban, a Magyar Tisztítás-technológiai szövetség 2200 forintos minimumórdíjat szeretne.

Nem csak a pedagógusból és egészségügyi dolgozóból van kevés: a Világgazdaság szerint egyre nagyobb problémát jelent a munkaerőhiány a takarítóágazatban is. Takarítóból legalább 20 százalékkal kevesebb van, mint kellene, a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség elnöke szerint itt is a bérek miatt fogynak el az emberek: sokaknak már a 180 ezres fizetés sem elég csábító, hiszen Ausztriában akár 1300 eurót (408 ezer forint) is kapnak a munkáért.

A szervezet azt szeretné elérni, hogy a 2200 forintos órabér legyen a mérvadó az idei megállapodások során, az elsők szerint ugyanakkor a megrendelők nehezen tolerálják az áremelkedést. Paár Zoltán szerint ugyanakkor nem csak a fizetésekkel van gond: komoly problémát jelent az egyéb iparágak elszívó ereje is.

A lap szerint tavaly 4645 vállalkozás foglalkozott takarítással Magyarországon, együttes árbevételük meghaladta a 170 milliárd forintot. 2013-ban még 650-nel több társaság osztozott a 40 milliárddal kisebb forgalmon.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Windisch Judit Itthon

Orvoshiány van, mégis létszámstop akadályozza a rezidensek felvételét

Váratlanul derült ki, hogy a közszférában érvényes létszámstop a rezidensképzésre jelentkezőkre is vonatkozik. A minisztériumban a szakszervezetnek kedden azt mondták, pár napon belül megoldják a június óta ismert problémát, de ezt csütörtök délutánig még nem sikerült megtenni.