szerző:
hvg.hu

Börtönre ítélte a bíró a makói iskolaszövetkezet két egykori elnökét, akiket azzal vádoltak, hogy részesei voltak annak a számlázási láncolatnak, amelynek a végén a Humán Operátor Zrt állt. A vádemeléskor a költségvetési csalás elkövetésével gyanúsították őket, majd a vád módosult, így a perben két bűnsegéd állt a bíróság előtt, elkövető egy sem.

Letöltendő börtönt kapott a Kopernikusz Iskolaszövetkezet két elnöke, akik 2012-ben úgy állítottak ki számlákat, hogy valós tevékenységet nem folytattak. A Szegedi Törvényszéken, három évvel ezelőtt indult perben összesen 667 millió forint költségvetési kár okozásával vádolták meg a két, az iskolaszövetkezet élén egymást követő elnököt. Az eredeti vádban is az szerepelt, hogy mindketten részt vettek abban a számlázási láncolatban, amelynek a végén, egy közbülső céget beiktatva, a Humán Operátor Zrt állt, a számlázási technika célja, az adók megfizetésének elkerülése volt.

A büntetőper elején a vádlottak fenntartották a nyomozás során tett vallomásaikat. A másodrendű vádlott törte meg a csendet, amikor már javában zajlott a Czeglédy Csaba elleni nyomozás. Ekkor a bíróság előtt is vallomást tett, sok ponton a korábban mondottakkal ellenkező tartalommal. A másodrendű vádlott ekkor részletesen beszámolt arról, hogy őt lényegében Czeglédy bízta meg a láncolat felépítésével, és azt is tudta, hogy a cél az adóelkerülés. Ezt követően módosította az ügyész a vádat úgy, hogy innentől már bűnsegédként álltak a bíróság előtt.

Az elsőrendű vádlottra két és fél, a másodrendűre pedig három és fél év letöltendő börtönt szabott ki a bíró, aki mint mondta, az összeg nagysága miatt a kiszabható büntetés alsó határát súrolóan szabta ki a büntetést.

A bíró most reagált a másodrendű vádlott védőjének arra a felvetésére is, hogy a Czeglédy-ügyben tett vádemelésig függesszék fel ezt a pert, mivel védence abban az ügyben is gyanúsított, és akár egyesítsék is a két büntetőeljárást. A bíró álláspontja szerint ez több dolog miatt sem lehetséges: elsőként az elsőrendű vádlott jogaira hivatkozott, mivel ő a másik ügyben nem érintett, így indokolatlanul húzódna a vele kapcsolatos eljárás, ami miatt akár a Strasbourgi bíróságon is kártérítésért folyamodhatna, és nagy valószínűséggel azt meg is ítélnék számára.

A másik a bíró azzal érvelt, hogy a másodrendű vádlott esetében a Czeglédy-ügy majdani eljárásában a már megítélt büntetést nem szabnák ki újra, tehát nem kaphat dupla büntetést, amivel az ügyvéd érvelt. A bíró azt is hozzátette, hogy a két ügy egyesítése szerinte pedig azért ütközik nehézségekbe, mert a mostani per még a régi büntetőeljárás rend szerint kezdődött, míg a Czeglédy-ügyben hamarosan induló pert pedig a július elseje óta hatályos új BE szerint bonyolítják le.

A most kiszabott büntetések nem jogerősek, az elsőrendű vádlott védője felmentésért, a másodrendűé enyhítésért fellebbezett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!