szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem törődik a kormány azzal, hogy a részmunkaidős foglalkoztatást vagy a távmunkát díjazza, pedig a magasabb támogatásokkal sem lesz olcsó feladat egy nagycsalád megélhetését biztosítani. Ráadásul a munkaerőhiány is megnőne, ha valóra válna a kormány terve.

A Privátbankár megpróbálta kiszámolni, milyen hatása lenne a munkaerőpiacra annak, ha valóra válnának Orbán Viktor tervei, és sokkal több család döntene úgy, hogy még több gyereket vállalnak.

A legfrissebb elérhető adatok szerint a munkaerőpiacon 993 ezer 25 és 40 év közötti nő dolgozik. Arról ugyan nincs pontos adat, hogy közülük hányan gyerektelenek, de a KSH 2016-os mikrocenzusa szerint a 25 és 35 év közöttiek 56, a 35-44 év közöttiek 20 százalékának nincs még gyereke. Vagyis, ha feltételezzük, hogy ez az arány a foglalkoztatottakra leszűkítve is hasonló, akkor a dolgozó nők körében 377 ezren vannak gyerektelenek és 40 évnél fiatalabbak. Ez a teljes foglalkoztatotti létszám 8,4 százalékának felel meg.

Ha csak a statisztikákat néznénk, nem is lenne semmi baj: a kismamák a piac inaktív csoportjába tartoznak, akik nem számítanak, amikor a munkanélküliségi adatot kiszámolják, vagyis papíron nem növekedne a munkanélküliség azzal, hogy a foglalkoztatottak köréből kikerülnek. Csakhogy ettől még a valóság az lenne, hogy még többen esnének ki a munkából.

Ennél is nagyobb probléma az, hogy a bejelentett akcióterv nem sokat foglalkozik a munkaerőpiaccal. Bár a beígért támogatások jelentősek, a mindennapokhoz is szükséges anyagi fedezet nem látszik, azt a szülési szabadságra vonuló nő csökkentett jövedelme nem biztos, hogy megfelelően tudja fedezni, a távmunka vagy a részmunkaidős foglalkoztatás támogatásával pedig továbbra sem törődik a kormány.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
206 kilométerrel árulnak egy 21 éves különleges Mercedes A-osztályt

206 kilométerrel árulnak egy 21 éves különleges Mercedes A-osztályt

Frissült a Kia Stonic, kéziváltós hibridként lesz kapható

Frissült a Kia Stonic, kéziváltós hibridként lesz kapható

A föld alatt is megerősítik a határzárat

A föld alatt is megerősítik a határzárat