szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy szlovákiai agrárvállalkozó kezdhet paradicsomot termelni Magyarországon. A vállalkozás öt hektárnyi üvegházat épített Győr környékén, félmilliárd forint uniós forrást is kapott hozzá.

Márciusban a német FAKT AG jelentette be, hogy harminc hektáron üvegházat épít Magyarországon az osztrák és szlovák határ menti területen, az egykoron kaszinóvárosi álmokat kergető Bezenyén.  Most valamivel odébb, Győrben adtak át egy öt hektáros, korszerű üvegházat, amelyben szintén paradicsomot termelnek. A beruházó ezúttal egy szlovák cég leányvállalata, a Greencoop Hungary Kft.

A német gigaberuházás egyelőre az előkészítés fázisában lehet, legfeljebb a 330 hektár terület adásvételét bonyolíthatták le mostanáig. A szlovák cég magyar leányvállalata már át is adta a beruházást. Nagy István is ott volt, az agrárminiszter szerint az üvegház átadása is része a hazai agrárium megújulásának - írta  a kisalföld.hu.

A szlovák agrárvállalkozó egyébként évtizedek óta termeszt paradicsomot Szlovákiában,  cége több társaságot is összefog, Szlovákiában összesen húsz hektáron tízezer tonna paradicsomot termelnek évente. A magyar alapítású cégük, a Greencoop Hungary Kft a most átadott üvegházban kétezer tonna paradicsomot termeszt majd, négy fajtát is, a fürtös és koktélparadicsom fajták a drágább termékek közé tartoznak.

"Eddig felvidéki magyar emberek termelte zöldséget szlovák termékként kellett eladni: a győri üvegház megnyitásával magyar paradicsomot is adhatunk el" – idézi a kisalföld.hu Bindics Zsoltot, a cég vezetőjét.

Az üvegházat két és fél milliárd forintból húzták fel, ebből félmilliárd forintot a magyar Vidékfejlesztési Program pályázatán nyertek tavaly ősszel. A Greencoop Hungary Kft 2017- ben alakult, a cégadatok szerint a szlovákiai agrárvállalkozó mellett a rendszerváltó író, Szigeti László is ott van a tulajdonosok között.  

A szlovák cég leányvállalatának székhelyén két nagykereskedő, ügynökcég is be van jegyezve, az egyiknek, a Vidám Paradicsom Kft-nek a szlovák anyacég a tulajdonosa, a másik, a Fruit Logistic Kft pedig egy szintén rendszerváltó szlovákiai politikus, Gyurovszky László érdekeltségébe tartozik, aki jó tíz évvel ezelőtt elhagyta a Magyar Koalíció Pártját, pedig régiófejlesztési miniszteri posztot is betöltött néhány évig.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Siri elkotyogta, hogy áprilisban újabb Apple-bemutató lesz

A Siri elkotyogta, hogy áprilisban újabb Apple-bemutató lesz

A járvány végét jelezné, de nem csökken az örökítőanyag mennyisége a szennyvizekben

A járvány végét jelezné, de nem csökken az örökítőanyag mennyisége a szennyvizekben

Közel félmillió 25 év alattit érinthet a jövőre tervezetett szja-mentesség

Közel félmillió 25 év alattit érinthet a jövőre tervezetett szja-mentesség