szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Megdöbbentette a magyar termelőket egy 300 milliárd forintos német kertészeti beruházás terve a Kisalföldön. Egy külföldi kapott politikai hátszelet, miközben a kihívás nagyon is piaci.

Belső fideszes körökben is meglepetést keltett az agrárminiszter azzal, hogy az ország egyik legnagyobb beruházást boronálta össze a saját választókörzetében. Nagy István olyan befektetőt hozott az egykor kaszinóvárost álmodó, Bécs és Pozsony szomszédságában lévő aranyháromszögbe, amely még a magyar agrárbáróknak vagy az ingatlanban utazó oligarcháknak is fejfájást okozhat. A zöldség-gyümölcs termelők szakmai szervezete sem elégedett, a HVG-nek elküldött közleménye szerint gazdálkodóiban is erőteljes a félelem, hogy a jelentős léptékű német beruházás a magyar hajtató kertészek széles körét szoríthatja ki a hazai piacról, tönkretéve ezzel a magyar gazdák és a magyar családok megélhetését. Kiderült ugyanis, hogy az agrárkormányzat sem a szervezettel, sem a Nemzeti Agrárkamarával nem egyeztetett a 300 milliárd forintos beruházásról, holott mindkét szervezet a szaktárca stratégiai partnere – írja a friss számában a HVG.

Pedig a németek egy ideje már készültek: az esseni székhelyű Fakt AG 2016 decemberében jegyeztette be magyarországi leányvállalatát, amelynek az volt a feladata, hogy helyet keressen a projektnek. A helyszín még az első magyar Fakt-cég ügyvezetőjét is meglepte, hiszen a Bezenye melletti terület korábban nem jött szóba.

 Ami a német befektetőnek kis falat, az a magyar termelők számára erős versenytárs lehet. A modern zöldséghajtatás drága műfaj, nem véletlenül ódzkodnak tőle az állam által nagyra növesztett milliárdos oligarchák is, hiszen sokkal egyszerűbb száz hektárjával bővülő földjeiken csak elvetni a kukoricát, mint a jókora befektetést igénylő paradicsommal bíbelődni. Ennek ellenére a sajtótájékoztatón beharangozott ötezer új munkahelyet a HVG-nek nyilatkozó kertészek is sokallják.

További részletek a bezenyei óriásberuházásról a HVG eheti számában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bocsánatot kért Von der Leyentől az Európai Tanács elnöke a kanapébotrány miatt

Bocsánatot kért Von der Leyentől az Európai Tanács elnöke a kanapébotrány miatt

Turistabuszok özönétől tartanak a Déli pályaudvar régi vágányai mellett élők

Turistabuszok özönétől tartanak a Déli pályaudvar régi vágányai mellett élők

Összeverekedett két panda Szecsuanban, 17 percig gyűrték egymást - videó

Összeverekedett két panda Szecsuanban, 17 percig gyűrték egymást - videó