szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Rengeteg papírhulladék keletkezik az iparban és a kereskedelemben a szállítás és a csomagolás révén, a kínai importkorlátozás miatt azonban egész Európában az összeomlás szélére került a szelektív papírgyűjtés és az újrahasznosítás.

Összeomlóban van a papírhulladék-gazdálkodás.

2017 óta zuhan a papír ára, tavaly ősz óta már negatív értéket vett fel és azóta sem állt meg a csökkenés – írta a G7.hu. Ennek az oka pedig az, hogy Kína egyébként is hatalmas szeméttermelő, továbbá az USA és az EU előszeretettel szervezte ki a saját problémáját az ázsiai országba és szállította oda szemetet.

2017 óta Kína viszont már erősen korlátozza az országba érkező hulladékot. A döntés pedig az egész világ hulladékgazdálkodását felforgatta.

Magyarországon a közszolgáltatók nem nyújtanak szelektív begyűjtést a vállalkozásoknak, ez azt jelenti, hogy a kereskedőkhöz érkező, kipakolt kartondobozokat begyűjtő cégek juttatják el a hulladékkezelőhöz, amiért pénzt kapnak, a hulladékkezelő pedig természetesen profittal adja tovább a papírt újrahasznosító cégeknek.

Mióta negatívba fordult a papír ára, a kisvállalkozások látják főleg ennek a kárát, mert itthon már ingyen sem veszik át a papírhulladékot. Így viszont a kommunális hulladékba kerül így a papír: újrahasznosítás helyett elégetik. A lakosságtól érkező vegyes papírhulladék jellemzően rosszabb minőségű, és a jó minőségű papírhulladékért még fizetnek a hulladékfeldolgozók, azonban a két évvel ezelőtti ár harmadát.

Bár alapvetően nem származik jelentős mennyiségű papír a lakosságtól, a papírgyűjtésnek a szemléletformálásban is fontos szerepe van az iskolai papírgyűjtések során, idéntől viszont a hulladékkezelők már jelen állás szerint nem tudnának fizetni az iskoláknak az összegyűjtött papírért.

A G7 által megkérdezettek a megoldást az állami szerepvállalásban, de leginkább a környezetvédelmi termékdíjban látják. Ezt az 1990-es években vezették be azzal a céllal, hogy a gyártók fizessenek az államnak a csomagolási hulladékok újrahasznosítása miatt, a befolyt összegnek viszont csak a csekély részét – 2018-ban a befolyt 79,1 milliárd forintból a tervezet szerint mindössze 14,7 milliárdot – fordították a kormány a hulladékgazdálkodás támogatására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karácsonyi filmeket néznek a londoni akvárium pingvinjei

Karácsonyi filmeket néznek a londoni akvárium pingvinjei

Ez történt: rájöttek, mikor fertőz legjobban, aki koronavírusos

Ez történt: rájöttek, mikor fertőz legjobban, aki koronavírusos

Nagy Blanka otthagyta a Momentumot

Nagy Blanka otthagyta a Momentumot