szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Csányi, Garancsi és Hernádi közös cége több pályázaton is magas összegekhez jutott, hogy fejlessze a Tihanyi-félszigeten található kastélyt.

A Tihanyi-félszigeten található Habsburg József főherceg egykori nyári rezidenciája, az 1924–25-ben épült, a vízpartra néző kastély a II. világháború után szállóként, majd az MSZMP üdülőjeként működött. Sokáig kihasználatlanul állt, majd 2006-ban privatizálta Csányi Sándor, Hernádi Zsolt és Garancsi István közös cége, a CD Hungary.

A G7 portál cikkéből kiderül, hogy több mint 10 évig semmi nem történt a szállóval, 2018 végén viszont a tihanyi polgármester bejelentette, hogy sikerült pályázati támogatást nyernie szállásfejlesztésre.  

2019 januárjában lett nyilvános, hogy a szintén a Csányi, Garancsi és Hernádi tulajdonában lévő CDHT Hotel Projekt Kft. kapta a támogatást, 2,9 milliárd forinthoz jut az állami Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ).

A szállodaszövetség honlapján az szerepel, hogy a beruházást 4,2 milliárd forintosra tervezték, amely alapján a projekt 70 százalékára kaptak állami támogatást. Az építkezés azonban mégsem indult el, és a sok milliárd forintos beruházási terv ellenére a CDHT az MTÜ újabb pályázatán indult el, azon, amelyen javarészt kormányközeli milliárdosok érdekeltségei között osztottak szét 83 milliárd forintot május végén, miközben a forgalom összezuhanása miatt az egész szektor kormányzati segítségre várt.

A G7 arról ír, hogy több esetben lényegében üres cégek kaptak milliárdokat adott esetben olyan hotelek építésére, amelyekről nyilvános információt sem lehet találni.

A keretösszegre eredetileg március végéig lehetett pályázni, de végül január 7-én felfüggesztették, így csak azok reménykedhettek támogatásban, akik a karácsonyi-szilveszteri időszakban elkészítették a pályázati anyagot.

A májusban közzétett döntési lista alapján a Csányi–Hernádi–Garancsi-féle cég kapta meg egyben a legmagasabb összeget a pályázaton, összesen 8,6 milliárd (egészen pontosan 8 632 723 437) forintot.

Ez azt jelenti, hogy az eredeti 20 milliárdos keretösszeg közel felét nyerték el.

Nem tudni, hogy a korábban 4,2 milliárd forintosra becsült beruházásra miért igényeltek a korábban megkapott 2,9 milliárd forint mellé további 8,6 milliárd forintot, a CDHT nem válaszolt a G7 erre vonatkozó kérdésére, és azt sem árulták el, minek köszönhető, hogy ilyen gyorsan, a felfüggesztés előtt beadták a pályázatukat.

A szállodaszövetség honlapján szereplő – nem hivatalos – áprilisi beruházási lista szerint négycsillagos lehet a tihanyi beruházás, a tervek szerint a kastélyban 15 szoba jönne létre, az ingatlan egyik felújítandó épületében 36, “új szállásépületekben” pedig 99 szoba.

Amennyiben valóban 150 szobás lenne a hotel, az azt jelentené, hogy szállodai szobánként 77 millió forint állami támogatásban részesül a beruházás.

Nem a tihanyi beruházás az egyetlen, ahol Magyarország néhány különösen vagyonos embere jóval több támogatást kap, mint egy válságba került kisvállalkozó.

Szerdán írtuk meg, hogy a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alatt működő Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a Kisfaludy-pályázatokon keresztül 1,5 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást osztott ki négy vidéki ötcsillagos szálloda megújítására.

A Spirit Hotel Gyógyszálloda Kft. 499 millió forintot, a Divinus Hotel Kft. 360 milliót, a hévízi AEG Ingatlanhasznosító Zrt. 155,7 milliót, a siófoki Breeze Lake Zrt. pedig 426 milliót kapott.

Összehasonlításképp az MTÜ egy 60 milliárd forintos keretösszegű fejlesztési programot írt ki májusban, amelyben szobánként 1 millió forinttal támogatnák “a magyar kisvállalkozókat a válságból való kilábalásban”.

Ahogy arról beszámoltunk, a pályázat legnagyobb nyertese Mészáros Lőrinc lett, aki az Opus Global Nyrt.-n keresztül a Hunguest Hotels vidéki szállodáit összesen 17,7 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatásból újíthatja fel. A szállodák közül három már pénteken ki is nyithat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!