szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Márciusban arról számolt be a BÁV Zrt., hogy elkapkodták a teljes aranykészletét, és a kereslet azóta sem hagyott alább.

Februárban 60 millió forintért vásároltak befektetési aranytömböket a BÁV-tól, márciusban, a veszélyhelyzet elrendelése után viszont már ennek közel nyolcszorosáért. Március 25-én arról adott hírt a cég, hogy elfogyott a teljes készlete. És mivel az aranytömböket készítő gyárak bezártak, az aranyár pedig hullámzóvá vált, az egyre növekvő kereslet áttolódott a klasszikusan lakossági befektetésnek számító arany ékszerek és az arany fizetőeszközök felé. Ezt mutatja, hogy a BÁV ékszergalériáiban az év harmadik hónapjában közel háromszoros forgalomnövekedést regisztráltak, majd miután a hónap végén az üzletek a járványügyi szabályozásnak eleget téve bezártak, a forgalom az online ékszeraukciókra tevődött át.

A járványügyi intézkedések lazításával májusban aztán ismét kinyitottak az üzletek, s a már akkor tartósan 1700 dollár fölött járó aranyár itthon sokakat ösztönzött eladásra. A BÁV, a nála forgalmazott aranytömbökre visszavásárlási garanciát nyújt, a lehetőséggel pedig sokan éltek is a nyitás után. Az eladással egyrészt az árfolyamemelkedésből származó nyereséget akarták realizálni, de sokan, főleg vállalkozók, az újranyitással járó költségeket finanszírozták belőle.

Az aranytömbök iránti kereslet miatt időközben már várólisták alakultak ki a galériáinkban.

A nyitás után nem csupán a befektetési aranytömbök, de az arany ékszerek piaca is magára talált, május utolsó hetére már másfélszeres forgalmat regisztráltak ebben a szegmensben a BÁV-nál” – idézte a cég közleménye Kovács Ádám kereskedelmi igazgatót, aki arról is beszélt, hogy júniusban már nemzetközi online ékszeraukciót is indítottak.

Az arany iránti érdeklődés töretlen, és az aranytömböket készítő gyárak is újra kinyitottak, bár az utánpótlást egyelőre éppen a magas aranyár késlelteti – magyarázta a BÁV. A cég szakértőket idézve azt írta, hogy a jegybankok és a kormányok gazdaságélénkítő segélycsomagjai hatására az aranyárfolyam még bőven emelkedhet. Ráadásul a járvány esetleges második hulláma, illetve az attól való félelem is csak fokozza a gazdasági bizonytalanságot, ami mind az arany felé irányíthatja a befektetőket. Így pedig az év végére akár a 2000 dolláros unciánkénti ár sem elképzelhetetlen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Balla Györgyi Gazdaság

Karkötő egy lakás áráért, elkelt – a BÁV karácsonyi árverésén jártunk

Az idei volt a BÁV 95. ékszerárverése a MOM Kulturális Központban. Különlegességét az adta, hogy soha nem látott értékben, 130 millió forintért kínáltak ékszereket. Ez a gyűjtemény Bécsben és New Yorkban is megállta volna a helyét, annyi volt az arany és a brill. Egy karkötő rekordáron, csaknem 29 millió forintért kelt el, a kikiáltási ára 5,5 millió forint volt. De akadt fülbevaló 11 millióért, gyűrű 15 és 11 millióért, jóval a piaci ár alatt.