szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Idén már másodszor lesznek elbocsátások a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetőjénél.

Elkerülhetetlenné vált a létszámleépítés a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalmának drasztikus csökkenése miatt, ezért 236 dolgozójától megválik a Budapest Airport – írja a cég a közleményében.

A repülőtér üzemeltetője kitért arra, hogy Európa legforgalmasabb repülőterei kivétel nélkül 70-90 százalék körüli forgalomkiesést regisztráltak a koronavírus-járvány kitörése óta, a kontinensen 2020 augusztusáig 1,15 milliárd légi utas „tűnt el”  az utazási korlátozások miatt. A közlemény szerint a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) becslése alapján az európai repülőterek utasforgalma az elkövetkező néhány évben sem fogja elérni a válság előtti szintet.

A Budapest Airport szerint a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren jelenleg naponta kevesebb mint 3000 utas fordul meg, ami a tavaly szeptemberi forgalom 6 százaléka. Arra számítanak, hogy a további várható járattörlések és utasszámcsökkenés miatt az utasforgalom a tervezett maximum egyharmada, legfeljebb 5,5 millió fő lehet idén.

A cég áprilisban már végrehajtott egy létszámcsökkentést, akkor arra számítottak, hogy a forgalom gyorsabb ütemben fog visszaépülni, ezért a létszámot az akkor várt 10 milliós éves utasszámra tervezte. A cégtől a hvg.hu megtudta, hogy akkor 143 főállású és 47 másodállású kollégát érintett a csökkentés.

Hozzátették, a Budapest Airport "minden lehetséges munkáltatói eszközzel élt, továbbá részt vett a kormányzati bértámogatási programban is annak érdekében, hogy a lehető legtöbb munkahelyet meg tudja védeni.

Mostanra azonban egyértelművé vált, hogy egyrészt a szeptembertől érvényben lévő utazási korlátozások, másrészt a vártnál lassabban visszatérő utazási kedv újabb, hónapokon át tartó, jelentős utasszámcsökkenést fog eredményezni a budapesti repülőtér forgalmában.

A cég szerint a 2020-as, még a járvány előtti üzleti terve nemcsak az utasszám, hanem a pénzügyi mutatók terén sem fog teljesülni, de az elmúlt években gazdálkodásának köszönhetően a Budapest Airport működése továbbra is stabil, a vállalat finanszírozása biztosított.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Agüero lekezelően megragadta az asszisztensnő vállát, mégsem büntetik meg

Agüero lekezelően megragadta az asszisztensnő vállát, mégsem büntetik meg

Lecsúszott az emelőről a teherkocsi, tragédia lett a gumicseréből Ausztriában

Lecsúszott az emelőről a teherkocsi, tragédia lett a gumicseréből Ausztriában

Nagy szerencse és nagy lehetőség: találtak két új exobolygót

Nagy szerencse és nagy lehetőség: találtak két új exobolygót