szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Van honnan javítania az építőiparnak: éves szinten eddig 10 százaléknál is nagyobb a visszaesés 2019-hez képest, augusztusban 13,6 százalékkal gyengébb volt a teljesítmény, mint egy évvel korábban.

Idén augusztusban az építőipari termelés 13,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól – számolt a Központi Statisztikai Hivatal. Ez május óta a legjobb adat, az akkori mélyponthoz viszonyítva eddig 11,1 százalékos a növekedés. Az viszont akkora mélypont volt, hogy a mostani szám is csak azt jelenti:

ugyan kapaszkodik vissza az építőipar, de egyelőre ott tart, ahol 2018 júliusában járt.

Az év első nyolc hónapjában összesítve 10,4 százalékos az építőipar visszaesése 2019 január–augusztusához képest.

©

Az épületek építésében 17,1, az egyéb építményeknél 8,9 százalékos csökkenést mértek tavaly augusztushoz viszonyítva.

Az építőipari vállalkozások augusztus végi szerződésállományának volumene 18,4 százalékkal elmaradt a 2019. augusztus végitől, viszont csak augusztusban már 6 százalékkal nőtt az újonnan megkötött szerződések értéke.

A változásnak nem csak a járvány az oka: 2019 végén járt le a kedvezményes lakásáfa – igaz, az év elején még pörgették a piacot azok az építkezések, amelyek tavalyról átcsúsztak. Ráadásul a tavalyi számok annyira magasak voltak, hogy onnan gazdasági válság nélkül is nehéz volna javítani. A koronavírus hatására pedig a befektetők kivárnak, az önkormányzati megrendelők eltűntek, az építőiparban tömeges leépítésre és több száz milliárdos lánctartozásra panaszkodnak.

A kormány bejelentette, hogy visszahozza a kedvezményes áfát és a lakásfelújítási programtól is azt remélik, hogy segít az ágazaton.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kötélhidat kaptak ajándékba a majmok, akik csak a fákon tudnak mozogni – videó

Kötélhidat kaptak ajándékba a majmok, akik csak a fákon tudnak mozogni – videó

Az amerikainál gyengébb lett az európai Ford Mustang Mach 1

Az amerikainál gyengébb lett az európai Ford Mustang Mach 1

Koronavírus: 31 halott, 1478 új fertőzött Magyarországon

Koronavírus: 31 halott, 1478 új fertőzött Magyarországon