szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az járhat jól az új lakásfelújítási támogatással, aki elég sok pénzt tud mozgósítani, a többieknek hitelt kell felvenniük, és az sem kizárt, hogy ha az építőipar leterheltsége még tovább nő, nagy csúszásokra kell felkészülni.

A gyereket nevelő családok lakásfelújítási költségeinek felét átvállalja az állam, legfeljebb hárommillió forint értékig – jelentette be Novák Katalin. A támogatás részletes szabályaira még várnunk kell, de az alapján, ami már most ismert, a Bankmonitor összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat és néhány lehetséges buktatót.

Az egyik legfontosabb részlet az, hogy utólagos finanszírozásról van szó, tehát a családnak a munkák teljes árát ki kell fizetnie előre.

Az sem világos, hogy mennyi idő alatt futhat át a bürokrácián az igénylés. A Bankmonitor szerint sokaknak lehet megoldás, hogy személyi kölcsönt vegyenek fel a felújításra, majd az állami támogatásból menjen az előtörlesztés. Így ha a 3 millió forint támogatást erre szánják, akkor a másik 3 millió visszafizetése 3,22 millióba kerül, további 30 ezer forint az előtörlesztés költsége.

Ha a vásárlási kedv hirtelen megnő, akkor ideiglenes ellátási zavarok jöhetnek, munkásokat és építőanyagokat is nehezebb lehet találni. Ezért a Bankmonitor azt javasolja, hogy a gyerekes családok már most keressenek mesterembereket 2021-es munkakezdésre, és akár rendeljenek is meg néhány építőanyagot, az egyedülállók és a gyerektelen családok pedig kezdjék el idén a felújítást, hogy végezzenek, mielőtt a gyerekesek elvisznek minden szabad kapacitást.

Érdekes kérdés már az is, hogy az állam miként ellenőrzi, valóban abban a lakásban végezték-e a munkát, amelyre a számlákat kiállították. A lakástakarékoknál a helyszíni szemle szokott erre a megoldás lenni, de ez sem ingyenes, kérdés, hogy ezt az állam vagy az ügyfél állná-e.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az EU is rábólintott, megvásárolhatja az MVM a legnagyobb cseh energiakereskedő céget

Az EU is rábólintott, megvásárolhatja az MVM a legnagyobb cseh energiakereskedő céget

26 millióba kerül az LG új tévéje – cserébe feltekerhető

26 millióba kerül az LG új tévéje – cserébe feltekerhető

Kutyákkal keresték az aranysakálokat a Velencei-tó környékén

Kutyákkal keresték az aranysakálokat a Velencei-tó környékén