szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Novák Katalin Facebookra feltöltött videójából derült ki, hogy számít majd, mekkora lesz az ingatlan.

Egy, a Facebookra feltöltött videóban beszélt az 5 százalékos lakásáfáról a családokért felelős tárca nélküli miniszter. Novák Katalin azt mondta, hogy 2021. január 1-jétől kedvezőbbek lesznek az áfaszabályok, kevesebbet kell majd fizetni az új otthonokért.

A miniszter példája szerint, ha egy család 30 millió forint plusz áfáért hirdetett lakást vásárolna, akkor 6 és fél millió forintot tud megtakarítani.

Ezzel is az a cél, hogy minél többen költözhessenek saját otthonba, ott várhassák gyermekeiket, majd ott nevelhessék fel őket - emelte ki Novák Katalin.

Felhívta a figyelmet, hogy a kedvezményes áfa egyetlen feltétele: a lakás alapterülete nem haladhatja meg a 150 négyzetmétert, ház esetében pedig a 300 négyzetmétert.

Az elmúlt időszak nagy vesztesei azok a vevők lehetnek, akik 27 százalékos áfával vettek lakást – kivéve, ha megfelelően szerződtek. „A 2020-as áfaemelkedésből adódó kockázatok miatt a legtöbb beruházó az ingatlan nettó vételárát és a mindenkor aktuális áfa összegét kérte az előszerződésekben a vevőktől. Az áfacsökkentés miatt viszont így ezek a vevők jóval kevesebbet fizethetnek ezekért az ingatlanokért” – fogalmazott a hvg.hu-nak Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője. Az, hogy a majdan épülő lakások olcsóbban lesznek-e, a fejlesztőktől és a kivitelezőktől függ.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Doku360: "Elvitt bennünket a népvihar, orrán-száján mi játszottunk a nagyszínpadokon"

Doku360: "Elvitt bennünket a népvihar, orrán-száján mi játszottunk a nagyszínpadokon"

Svájci nyugdíjasok perelték be kormányukat a klímaváltozás miatt

Svájci nyugdíjasok perelték be kormányukat a klímaváltozás miatt

Keményen nekimentek Palkovicsnak a közalkalmazotti jogviszonyukat elvesztő akadémiai dolgozók

Keményen nekimentek Palkovicsnak a közalkalmazotti jogviszonyukat elvesztő akadémiai dolgozók