szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jövőre az adóhatóságtól is lehet kérni az áfabevallás elkészítését, de az adótanácsadók szerint hiába állítja a kormányzat, nem lesz kevesebb munka vele, sőt.

Hiába készíti majd az adóhatóság az áfabevallásokat, ez nem fogja csökkenteni a vele járó adminisztrációt – közölte csütörtökön az Adótanácsadók Egyesülete, ami az áfabevallás-tervezetekkel kapcsolatban a kormányzat részéről elhangzottakra reagált.

A könyvelési, adónyilvántartási előírásokban semmi sem változott, így annak adminisztrációja – a bevallásért az adózó felelőssége – továbbra is megmarad –figyelmeztetett az egyesület. Az egyesület szerint szerint a mikro- és kisvállalkozások széles körénél sok esetben több munkája lesz majd a könyvelőnek, hiszen az áfabevallás-tervezetben lévő számok szerinti bevallás-elfogadás felelősen csak akkor használható, ha annak tartalma összehasonlításra kerül a könyvelt adatokkal. Ez többletmunkát jelent, még akkor is, ha – többlet anyagi ráfordítással létrehozandó – informatika fejlesztéssel ennek egy részét automatizálni lehet: a NAV rendszeréből lekérteket ugyanis tételesen és tartalmilag egyeztetni kell az előírtak szerint könyvelttel.

Az adótanácsadók szerint jelenleg számos eltérés adódik abból, hogy a NAV-hoz beküldött számlák nem teljes körűek, és a tapasztalataik alapján sokszor történik téves adatszolgáltatás az adóhatóság rendszerében, ami jelen állapotában sem könyvelésre, sem az áfabevallás elkészítésére nem alkalmas.

Szerintük ugyanakkor hiába javítják ki a fenti hibákat, akkor is biztosan lesznek még példák a le nem vonható áfát tartalmazó számlák, illetve az összetett áfa szabályokból adódó egyéb eltérésekre is.

Az egyesület egyúttal nehezményezte, hogy a jövőre bevezetendő rendszerrel kapcsolatban semmilyen egyeztetésbe nem vonták be őket, csupán egyszer véleményezhették az akkor már kész tényként ismertetett áfabevallás-tervezetet, és hiába küldtek a Pénzügyminisztériumnak levelet a problémákról, nem kaptak választ.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hatalmas paneltűz volt Kispesten, négy embert kimenekítettek a tűzoltók

Hatalmas paneltűz volt Kispesten, négy embert kimenekítettek a tűzoltók

Trump karácsonyi búcsúajándéka: sortűzzel és gázzal is kivégezhetik a halálraítélteket

Trump karácsonyi búcsúajándéka: sortűzzel és gázzal is kivégezhetik a halálraítélteket

Háromszor jobb-e a háromszor drágább tévé?

Háromszor jobb-e a háromszor drágább tévé?