szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

December elsejétől életbe lépett a törvény, melyet Pekingben egyértelműen fegyvernek szánnak az USA-val folyó kereskedelmi háborúban. Egyelőre ennek nem lesz hatása az exportra – írja a pekingi Global Times, de ez változhat.

A ritkaföldfémek árai máris megindultak felfelé, mert a piac felkészül arra, hogy Peking visszafoghatja az anyagok exportját, amelynek egyik legfőbb importőre épp az Egyesült Államok. Az elektronikai ipar mellett a hadiipar is sokat használ fel ezekből – figyelmeztet a Global Times arra utalva, hogy az USA-ban és másutt rakétákba és tankokba is beépítenek ritkaföldfémeket.

Nagyobb a kereslet, mint a kínálat – erre mutat rá egy magát megnevezni nem kívánó menedzser, aki Kancsouban mágneseket gyárt ritkaföldfémekből. "Július óta nagyon megnőtt a kereslet a mágneseink iránt, de nem tudunk eleget gyártani, mert a piacon nincs elég ritkaföldfém. Emiatt lehet csökkenés az exportban is, de drasztikus visszafogás nem várható, mert Kína betartja a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) szabályait" – fogalmazott.

A december elsejétől érvényes törvény egyértelműen az USA ellen irányul: "Amerika számára értelmetlen vállalkozás, hogy kínai ritkaföldfémeket chipgyártáshoz használja fel, amelyeket azután nem enged a Huaweinek eladni" – vázolja fel a helyzet ellentmondásosságát a fémek kereskedelmével foglalkozó kamara korábbi alelnöke. Csou Sucsienn utalt rá: nyilvánvalóan megtorló akcióról van szó Trump kereskedelmi szankcióival szemben.

A ritkaföldfémek stratégiai szerepéről ebben a cikkben olvashat bővebben:

Van Kínának egy fegyvere, amitől Washingtonban, Brüsszelben és Moszkvában egyformán félnek

Az okostelefonoktól az elektromos autókon át a vadászgépekig mindenbe kellenek ritkaföldfémek, és a világ kitermelésének nagy része Kína kezében van.

Az új törvény nemcsak a ritkaföldfémekre vonatkozik, hanem sok olyan technológiára is, amelyeket a hadiipar is felhasznál. Minden ilyen esetben különleges kormányzati exportengedély kell. Ha pedig valaki megszegi a törvényt, akkor tízszeres büntetést fizet.

Az exportengedélyek kiadása teljes mértékben Peking politikájától függ – hangsúlyozza a Global Times arra utalva, hogy Bidennek nyilvánvalóan számolnia kell majd ezzel is, ha megpróbálja helyreállítani az USA és Kína Trump által megtépázott kapcsolatait.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felfüggesztette a Klubrádió frekvenciájának pályáztatását a Médiatanács

Felfüggesztette a Klubrádió frekvenciájának pályáztatását a Médiatanács

Visszahozta a Volkswagen a legőrültebb Polót

Visszahozta a Volkswagen a legőrültebb Polót

Attól félnek a hatóságok, hogy újrakezdődhet a koronavírus-járvány Kínában

Attól félnek a hatóságok, hogy újrakezdődhet a koronavírus-járvány Kínában