szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az okostelefonoktól az elektromos autókon át a vadászgépekig mindenbe kellenek ritkaföldfémek, és a világ kitermelésének nagy része Kína kezében van.

Elég sokan arra gyanakodtak, hogy Kína új frontot nyit az USA-val folytatott kereskedelmi háborúban, amikor júliusban drasztikusan visszaesett a ritkaföldfémexportja. Kína 1620 tonna ritkaföldfémet szállított, ami 44 százalékkal kevesebb a megelőző havi kivitelnél, és 70 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. 2020 teljes első félévét nézve Kína USA-ba irányuló ritkaföldfémexportja 35 százalékkal esett vissza éves alapon a kínai ritkaföldfémipari szövetség adatai szerint.

Japánt már próbálták ezzel zsarolni

A ritkaföldfémek egy 17 tagú elemcsoport, a modern elektronikai eszközök nagy részének gyártásához szükség van rájuk a mobiltelefonoktól kezdve az elektromos autókon át a vadászrepülő-hajtóművekig. Minden elektromos motorhoz vagy generátorhoz szükség van ritkaföldfémekre. És lényegében az egész világ Kína kitermelésétől és exportjától függ, beleértve az USA-t, ugyanis az ázsiai országban található a globális készlet harmada, ott zajlik a világ éves kitermelésének kétharmada, és a világszintű export 80 százalékát Kína adja.

Volt már rá példa, hogy Peking geopolitikai fegyverként próbálta használni a ritkaföldfémexportját, 2010-ben Japánnal szemben egy, a Kelet-kínai-tengeren található sziget hovatartozása fölötti vitában. A manőver akkor nem jött be, Japánnak sikerült más forrást találnia, ezzel ráadásul csökkent Kína akkoriban még 90 százalék fölötti egyeduralma a ritkaföldfémpiacon.

A kínai ritkaföldfém-szövetség főtitkár-helyettese azonban azt nyilatkozta, az export júniusi visszaesése mögött nem geopolitikai indokok álltak, hanem üzletiek: a koronavírus-járvány hatásai miatt visszaesett a kereslet, szóval nem arról volt szó, hogy a kínai exportőrök visszafogták volna a kivitelüket, hanem fordítva, nem kaptak annyi rendelést, mint korábban.

A kereslet még csak nőni fog

Bár a koronavírus-járvány nem ért véget, gazdasági hatásai pedig nem múltak el, arra nem érdemes számítani, hogy a ritkaföldfémek piaca visszaessen. Épp ellenkezőleg. Az Európai Unió például épp zöld átállásra készül, beleértve a megújuló energiaforrások részesedésének növelését, az elektromos autók terjedésének további gyorsítását stb. Ez sok-sok elektronikai fejlesztést jelent, vagyis növekvő ritkaföldfém-igényt. Forrás lesz a fejlesztésekre, Brüsszel egyebek mellett a gazdaság talpra állítását szolgáló 750 milliárd eurós hitelkeret bő harmadát zöld beruházások finanszírozására tervezi fordítani. És Brüsszelben is tisztában vannak a Kínától való ritkaföldfémfüggés hátrányaival, ezért az unió szeretné ezt minimum mérsékelni.

Ahogy az USA is. A hírek szerint a honvédelmi minisztérium már többször több tízmillió dollárral támogatott amerikai ritkaföldfémcégeket, például az MP Materialst, amely 2017-ben vette meg az egyik legnagyobb, pár évvel korábban csődbe ment amerikai bányát. Sőt nem csak amerikaiakat. Az ausztrál Lynas texasi projektje is kapott támogatást. A Trump-kabinet 2020-ban összesen 209 millió dollárt szán a szektor támogatására. A washingtoni törvényhozás előtt van az a jogszabály, amely jelentős adókedvezményekkel segítené a ritkaföldfémipar szereplőit – Oroszország hasonló megoldással próbálkozik.

Ami azt illeti, a koronavírus-járvány még rá is erősíthet a kínai exporttól való függetlenedés igényére, a válság ugyanis megmutatta, hogy a hosszú globális ellátási láncok kockázatot jelentenek a termelésben. Hiszen ha a láncban valahol fennakadás történik, az akadályozhatja, sőt ellehetetlenítheti a termelést.

Nem mind arany, ami fénylik

Egyszóval a kínálat szűkös, a kereslet hatalmas, és még állami támogatásokra is lehet számítani. Ilyen feltételek mellett alapesetben bármilyen piacnak – képletesen szólva – aranybányának kellene lennie. A ritkaföldfémpiac azonban nem egyszerű terep, se szó szerinti, se átvitt értelemben, nem véletlenül fest ma úgy, ahogy. A ritkaföldfémek valójában egyáltalán nem ritkák, meglehetősen nagy mennyiségben tartalmazza őket a földkéreg, azonban elszórtan, a relatíve könnyen kitermelhető, érces források ritkák. A kitermelés és a feldolgozás nehézkes és komoly szakértelmet kíván, ezért bányát nyitni kockázatos. Sőt a jelentős kereslet sem garantálja, hogy egy megnyitott bánya nem fog csődbe menni, a már említett, az MP Materials által megvásárolt bánya előző tulajdonosa, a Molycorp 1,7 milliárd dollár adósságot halmozott fel, pedig ő volt az egyetlen nagy ritkaföldfém-kitermelő az USA-ban.

Kína piaci dominanciája pedig további kockázatokat hordoz. Ha a kínai szereplők veszélyben éreznék pozícióikat, bármikor megtehetik, hogy elárasztják a világpiacot ritkaföldfémekkel, vagyis túltermelési válságot okoznak, ezzel leverik az árakat. A kisebb, új termelők nyilván érzékenyebbek az árakra, így sokan kapásból csődbe mehetnek, míg a stabilabb helyzetben lévő kínai szereplők kibekkelhetik, amíg a konkurencia elhullik, majd újra felverhetik az árakat.

(South China Morning Post, Financial Times, New York Times)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Tragédia, hogy felmentést érzünk, ha a járvány áldozata 70 felett járt"

"Tragédia, hogy felmentést érzünk, ha a járvány áldozata 70 felett járt"

Telefonon kért elnézést Laár Andrástól a Párbeszéd elnöke

Telefonon kért elnézést Laár Andrástól a Párbeszéd elnöke

Mennyi az esély, hogy elkapom a koronavírust, ha most ülök repülőre?

Mennyi az esély, hogy elkapom a koronavírust, ha most ülök repülőre?