szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Három hetet kapnak arra a légitársaságok, hogy válaszoljanak a fogyasztói szervezetek panaszaira. Utána szankciók következnek – ígéri az Európai Bizottság.

Hét napon belül vissza kell fizetnie a légitársaságnak a befizetett pénzt, ha törli a járatot. Ezt írja elő az uniós szabályzat, de a Covid–19-járvány ezt is felborította. Van olyan utas, aki már kis híján egy éve vár a visszatérítésre – írja a párizsi Le Monde.

A francia fogyasztóvédelmi szervezet az UFC-Que choisir (Mit válasszak) már tavaly áprilisban 57 légitársaságot szólított fel arra, hogy tartsák tiszteletben az utasok jogait: fizessék vissza a pénzt! Miután lényegében semmi sem történt, ezért mozgósították az európai fogyasztóvédők szervezetét. Ők fordultak a brüsszeli bizottsághoz, amely most határozott fellépést ígér a légitársaságokkal szemben.

Didier Reynders, az EU fogyasztóvédelmi biztosa így nyilatkozott: "azt várjuk el a légitársaságoktól, hogy azok az utasok, akik visszatérítést kértek, megkapják a pénzüket". Hozzáfűzte, ha a légitársaságok továbbra is megtagadják a visszatérítést, akkor a háromhetes határidő után pénzügyi szankciókra számíthatnak Brüsszeltől.

Sok légitársaság úgy akarja megkerülni a visszafizetést, hogy utazási bónuszra változtatná azt. Reynders viszont emlékeztetett arra az uniós határozatra, amely szerint "ezt csakis az utasok jóváhagyásával lehet megtenni".

Csakhogy az uniós tagállamok védelmezik a légitársaságokat, melyek a csőd szélére kerültek a koronavírus-járvány miatt. Emiatt a tagállamok elfogadták a bónusz megoldást – például Franciaországban is – állapítja meg a Le Monde.

Kérdés: a brüsszeli szigorra hogy reagálnak a légitársaságok és az őket védelmező uniós tagállamok?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
22 halálos áldozata van a járványnak a BKV-nál

22 halálos áldozata van a járványnak a BKV-nál

Radar360: Döntött az esküdtszék Floyd-ügyben, a CEU nem tér vissza

Radar360: Döntött az esküdtszék Floyd-ügyben, a CEU nem tér vissza

Arab politikus az izraeli kormányban? Most először ez is előfordulhat

Arab politikus az izraeli kormányban? Most először ez is előfordulhat