Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A jövő év végére állhat vissza a koronavírus-járvány előtti kereslet, vélik a Mol vezetői, akik ennek ellenére a tavalyinál jobb eredményt várnak. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató a közgyűlés után beszélt arról is, mit keres a társaság több egyetem fenntartó alapítványának kuratóriumában.

„A Corvinuson nem az a dolgom, hogy melyik szociológiai irányvonalat tanítsák, nekem az a dolgom, hogy ellensúlyozzam azt a természetes vágyat, hogy a legkisebb változás, a legnagyobb nyugalom és békesség uralkodjon benne. Nekem az a dolgom, hogy a legnagyobb versenyképességet teremtsen meg benne” - így érvelt Hernádi Zsolt az általa vezetett Mol közgyűlése után tartott sajtótájékoztatón amellett, miért tartja előnyösnek az egyetem alapítványi kuratóriumának működését. A Mol elnök-vezérigazgatója hozzátette: ha a vállalattól valakit egy közcélú alapítvány kuratóriumába hívnának, „nem fogok nemet mondani, sőt kimondott büszkeséget jelent”. Mindez magyarázhatja azt is, miért jelent meg a Mol több vezetője (Világi Oszkár, a Slovnaft elnöke és Bacsa György stratégiai ügyvezető igazgató) a Színművészeti Egyetem fölé rendelt alapítvány kuratóriumában.

Az állammal közös szerepvállalás azonban itt nem ér véget, hiszen április elején jelentették be, hogy az állam Mol-részvénycsomagjának fennmaradó tíz százalékát (a többi rész a Corvinust fenntartó alapítványba került át) az Új Európa vagyonkezelő közhasznú alapítványba apportálják, amely alapavetően a cég közérdekű céljainak és közfeladatainak ellátását finanszírozza a jövőben. Hernádi igyekezett ezzel kapcsolatban kiemelni: az alapítvány működésének meghatározásánál érvényre juttatják a „fékek és ellensúlyok” alapelvét, vagyis a működést nem befolyásolhatja a kormányzati szándék, annak – mint bármilyen más beruházásnál – világosan meghatározzák előre a céljait. Az alapítvány működését egyébként törvényben szabályozzák, amelyet várhatóan még a tavaszi időszakban elfogad az Országgyűlés, így az év második felében kezdheti meg a működését.

Nem ez azonban a legmeghatározóbb tényező a Mol életében 2021-ben, hanem a koronavírus-járvány, amely Hernádi szerint „2021-ben is még markánsan velünk lesz”, a tavaly 20 százalékkal zuhanó globális kereslet pedig több területen is csak a jövő év végére állhat vissza a 2019-es szintre. Ehhez képest jó eredménynek tartják, hogy a tavalyi évet a járvány kitörése után módosított tervet meghaladva, 2,05 milliárd dollár (630 milliárd forint) EBITDA-val (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) zárta 2020-at, erre az évre pedig már 2,3 milliárd dolláros eredményt vár. Mindezek fényében az igazgatóság 75,875 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött.

Kérdés persze, hogy ez a viszonylagos optimizmus mennyire tartható, hiszen azt Hernádi is elismerte, márciusig kezdtek magukhoz térni a piacok, a fogyasztás is növekedni kezdett, ám ez az elmúlt hetekben megtorpant. A cégvezető szerint a Mol 2016-ban elfogadott, az év elején módosított stratégiájának köszönhetően is ellenállóbb a még a hetvenes évek olajválságainál is súlyosabb krízissel szemben. Ennek része az a célkitűzés, hogy a vállalat a régió meghatározó szereplője legyen a körkörös gazdaság terén, ám Hernádi kiemelte: a karbonsemlegesség elérését versenytársaiktól eltérően nem úgy kívánják elérni, hogy megszabadulnak környezetszennyező üzletágaiktól.

A stratégia azonban még számtalan bizonytalanságot tartogat: Hernádi például arra, hogy melyik alternatív üzemanyag váltja fel a mostani fosszilisokat, annyit mondott: „fogalma sincsen”. A Mol mindenesetre erősíti az elektromos autók töltőbázisát: a tervek szerint 2021 végére már minden tizedik töltőállomáson lesz ilyen lehetőség.

©

A közgyűlésen meghozott döntések közül Hernádi beszélt az új vezetők megválasztásáról is. Bár a Molt bírálatok érték amiatt, hogy kormányközeli szakemberekről van szó (Nagy Márton korábban az MNB alelnöke volt, jelenleg miniszterelnöki megbízott, Dorkota Lajos az energiahivatal vezetése előtti időkben a Fidesz színeiben volt parlamenti képviselő, Kaderják Péter pedig energiaügyi és klímapolitikáért felelős államtitkár volt az ITM-ben), Hernádi úgy fogalmazott: „mindenkit meg tudok indokolni” - és ezt meg is tette, kiemelve, hogy nem politikai indíttatásból nevezték őket ki a felügyelőbizottságba.

A sajtótájékoztatón Hernádi beszélt a nagy vihart kavart őrségi próbafúrásokról, amelyekkel kapcsolatban a Greenpeace a Mol székházánál petíciót nyújtott át a közgyűlés napján. Mint elmondta: 2017-ben nyert el a cég koncessziót a területre, a jelenleg zajló kutatófúrások nem zavarják a környezetet, viszont a saját kitermelésű földgáz stratégiai érdeke lenne az országnak. Ennek ellenére felfüggesztették a tevékenységüket, jelenleg egyeztetések folynak, ennek a végén döntenek arról is, hogy élnek-e a koncesszióval.

Szóba került a társaság poliolüzeme is, amely tavaly leginkább azzal került a hírekbe, hogy az azt építők körében terjedt a koronavírus. Itt a korábban tervezett több mint 3000 ember helyett megelőzésképpen 1500-an végeztek munkát, és így is behatolt a járvány – emelte ki Hernádi, hozzátéve, mindezek miatt a beruházás várhatóan egy év csúszással, az eredeti költségtervhez képest 7-8 százalékkal drágábban tud megvalósulni.

Jól halad viszont az új székház építése, a Mol Campus közel szerkezetkész állapotban van, a 28 szintes épületnél már a 27. szinti födémeket építik, ennek megfelelően jól látszik az épület a város több pontjáról. A műemléki képet nem zavarja meg – tette hozzá Hernádi Zsolt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!