szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kormány állítólag a bajba jutott magyar cégeket védené azzal, hogy miniszteri engedélyhez köti a külföldi felvásárlásokat. A veszélyhelyzeti rendelet alapján megvétózták, hogy egy osztrák csoport megvegye a holland Aegon magyar leányát.

A holland kormány aggodalmának adott hangot magyar tisztviselők felé, miután a magyar kormány blokkolta a holland Aegon biztosító helyi leányának eladását a Vienna Insurance Groupnak (VIG)írja a Bloomberg. Az üzeneteket diplomáciai csatornákon keresztül továbbították – állítják a nevük elhallgatását kérő források. Se a holland, se a magyar fél nem kommentálta a lap értesüléseit, ahogy az Aegon sem. A Vienna Capital annyit árult el, hogy még egyeztet a magyar pénzügyminisztériummal, de részleteket nem közölt.

A HVG is úgy értesült, hogy a tervezett tranzakció budapesti vétója után a színfalak mögött azért több is történt.

Orbán Viktor Ausztriából is, Hollandiából is, egészen magas politikai szintről kapott telefont, hogy adjon zöld utat a két nagy európai biztosító transzparens üzletének.

Ám a magyar kormányfő nem tágít attól, hogy a magyar piacon hangsúlyos szerepet játszó társaság „nemzeti” kézbe kerüljön. Biztosítói körökben suttogják is egy ideje, hogy kiébe: természetesen az utóbbi időben ebben az üzletágban is intenzíven terjeszkedő Mészáros Lőrincébe.

„Világossá tettük, hogy negyed évszázados magyarországi működés után nem tartjuk magunkat külföldi befektetőnek. A régió vezető biztosítójaként minden érintett országban partnerségre és konszenzusra törekszünk a köz- és a magénszféra szereplőivel egyaránt. Hosszú távon gondolkodunk a magyar piacban is, ezért valamennyi minisztériummal és hatósággal folytatjuk a tárgyalásainkat” – szögezte le a HVG-nek Wolfgang Haas, a Vienna Insurance Group szóvivője.

A holland Aegon ugyanakkor visszafogott, optimista nyilatkozatot tett a HVG-nek: bíznak a tárgyalások sikerében, és egyelőre semmilyen más forgatókönyvben nem gondolkodnak a magyar leányuk jövőjét illetően – jelentette ki Dick Schiethart szóvivő.

Az Aegon-ügyről ebben a cikkben írtunk részletesen:

Az Aegon is valamelyik havernál landolhat, a kérdés csak az, mikor és hogyan

Megakadályozta a kormány az Aegon biztosító eladását. Minimum gyanús, hogy tette ezt egy olyan szabály alapján, amelyet egy nappal a tranzakció bejelentése előtt hozott.

Március 29-én jelentették be, hogy az Aegon Magyarország a jövőben a régió legnagyobb biztosítótársasága, a bécsi központtal működő Vienna Insurance Group tagjaként működik tovább. A tranzakció egyébként a biztosító magyar, a román, a lengyel és a török leányvállalatait érinti, az Aegon vezérigazgatójának korábbi közlése szerint a vételi összeg 830 millió euró.

A kormány 2020 májusában egy veszélyhelyzeti rendeletben miniszteri engedélyhez kötötte a stratégiai vállalatokban történő külföldi tulajdonszerzést. A jogügyletet a rendelet szerint akkor kell bejelenteni, ha a külföldi befektető a tulajdonszerzés, a kötvény tulajdonjogának megszerzése vagy a haszonélvezeti jog megszerzése következtében a stratégiai társaságban közvetlenül vagy közvetetten legalább 10 százalékos részesedést szerez, és a befektetés összértéke eléri vagy meghaladja a 350 millió forintot.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára 2020 júniusában azt mondta egy konferencián, a kormány a bajba jutott, kiszolgáltatott magyar vállalkozásokat kívánja megvédeni az agresszív külföldi felvásárlásoktól. Leszögezte, hogy

természetesen semmilyen olyan egyesülési szándékot és tulajdonszerzési szándékot nem fog a kormány akadályozni, amely mindkét félnek az egyértelmű érdeke,

és azt látja a kormány, hogy a nemzetgazdasági érdeket sem sérti. Ha az akvizíció az érintett hazai vállalat előnyére válik, akkor nem fogjuk tiltani – fűzte hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!