szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A koronavírus-járvány megelőzésére, illetve következményeinek elhárítására hivatkozva döntött így a kormány.

Koronavírus-világjárvány
Már több mint 9 millió embert fertőzött meg és csaknem félmillió beteg halálát okozta a 2019 végén kitört koronavírus-járvány világszerte. A pandémia felbecsülhetetlen gazdasági károkat okozott annak ellenére, hogy a járvány csillapodásával már egyre több országban elkezdték enyhíteni a korlátozásokat. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Az április elején bejelentett gazdaságvédelmi akciótervben is szó volt arról, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult válság idején megvédené a kormány a magyar vállalatokat a külföldi felvásárlástól, az erről szóló kormányrendelet csak a hétfői Magyar Közlönyben jelent meg. Ennek alapján a belgazdaságért felelős miniszter jóváhagyására lesz szükség a következő jogügyletekhez:

  • stratégiai társaságban fennálló tulajdoni részesedés részben vagy egészben, bármilyen tulajdonjog átruházási jogcímen – ideértve az apportálást is –, ingyenesen vagy visszterhesen történő átruházása,
  • stratégiai társaságban történő tőkeemelés,
  • stratégiai társaság átalakulása, egyesülése, szétválása,
  • stratégiai társaság által átváltoztatható, jegyzési jogot biztosító vagy átváltozó kötvény kibocsátása,
  • stratégiai társaság részvényén, üzletrészén haszonélvezeti jog alapítása.

A jogügyletet a rendelet szerint akkor kell bejelenteni, ha a külföldi befektető a tulajdonszerzés, a kötvény tulajdonjogának megszerzése vagy a haszonélvezeti jog megszerzése következtében a stratégiai társaságban közvetlenül vagy közvetetten legalább 10 százalékos részesedést szerez, és a befektetés összértéke eléri vagy meghaladja a 350 millió forintot.

Akkor is fennáll a bejelentési kötelezettség, ha a külföldi befektető – a tulajdonszerzés, a kötvény tulajdonjogának megszerzése, illetve a haszonélvezeti jog megszerzése következtében – 15, 20 vagy 50 százalékos részesedést szerez a stratégiai társaságban, vagy ha a megjelenésével a külföldi befektetők együttes részesedése meghaladná a 25 százalékot.

A rendelet szerint a miniszternek 10 napon belül kell benyújtani a jogügylet létrehozásáról szóló bejelentést, amelyben egyebek mellett szerepelnie kell a külföldi befektető személy személyazonosító adatainak, és állampolgársága mellett a jogi személy legfőbb adatait is rögzíteni kell a jogügylet részletes leírása mellett. Az ügylet szempontjából releváns és lényeges körülményeket is részletezni kell a dokumentumban, valamint minden szükséges és keletkezett iratot, okiratot csatolni kell.

A benyújtott dokumentumok alapján a miniszter legkésőbb a bejelentéstől számított 45 napon belül dönt arról, hogy tudomásul veszi vagy megtiltja a jogügyletet. Ez utóbbit meg kell indokolnia. Ha a bejelentő nem ért egyet, közigazgatási nemperes eljárásban a Fővárosi Törvényszéken támadhatja meg a döntést.

A kormányrendelet összesen 21 ágazatot listáz, amelyekben stratégiai vállalatoknak tekinthető cégek működnek. Ezek között ott van a turizmus, az építőipar, az egészségügy, a nukleáris, a pénzügyi és a kommunikációs szektor, a védelmi ipar és az élelmiszerágazat is.

Hogyan is hatályos?

A rendelet – a veszélyhelyzetben kiadott hasonló jogszabályokkal ellentétben – az év végéig hatályos, pedig a hivatkozott törvényi felhatalmazás nem erről szól. A koronavírus elleni védekezésről szóló 2020. évi XII. törvényben ugyanis ez olvasható: „3. § (1) Az Országgyűlés az Alaptörvény 53. cikk (3) bekezdése alapján felhatalmazza a Kormányt, hogy a veszélyhelyzetben az Alaptörvény 53. cikk (1) és (2) bekezdése szerinti kormányrendeletek hatályát a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbítsa.”

Ennek megfelelően a hétfő esti Magyar Közlönyben megjelent másik rendelet – a bányászati szabályozásról – így végződik:

„13.§ (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel – a kihirdetését követő napon lép hatályba.
(2) A 14. § az e rendelet kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.
14. § A Kormány e rendelet hatályát a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbítja.”

Eddig ez volt az általános formula.

A Palkovics Lászlónak különleges jogkört adó rendelet azonban így fejeződik be:

„17.§ (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a kihirdetését követő napon lép hatályba.
(2) A 18. § az e rendelet kihirdetését követő tizenötödik napon lép hatályba.
18. § A Kormány e rendelet hatályát 2020. december 31-ig meghosszabbítja.”

Erre a meghosszabbításra e pillanatban nem szól a kormánynak adott parlamenti felhatalmazás. A mára ígért törvényjavaslat persze tartalmazhatja ezt a rendelkezést a veszélyhelyzet után is alkalmazható jogszabályok között, és mivel a kormány a veszélyhelyzetet bizonyára az említett törvény hatályba lépése után vonja vissza, formailag minden rendben lesz.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Meghalt egy 24 éves nő egy frontális balesetben Szolnoknál

Meghalt egy 24 éves nő egy frontális balesetben Szolnoknál

Márki-Zay Péter vállalná a miniszterelnök-jelöltséget 2022-ben

Márki-Zay Péter vállalná a miniszterelnök-jelöltséget 2022-ben

89 évesen ismét apa lett Bernie Ecclestone

89 évesen ismét apa lett Bernie Ecclestone