Oroszi Babett
Oroszi Babett
Tetszett a cikk?

A Magno Studio Kft. a semmiből érkezett meg a kormányközeli üzletek közelébe. A társaság 2016-ban még csak 30 millió forintos nyereséget termelt, tavaly már több mint 1 milliárd forintot.

Nemhogy haladékot nem kért beszámolója leadására, de idő előtt közölte 2020-es számait a Magno Studio Kft. Ezekből kiderül, hogy a tulajdonos, Horváth László a válság évében milliárdossá lépett elő.

A Magno Studio Kft. egy papíron 4 főt foglalkoztató cég. Először úgy került be a hírekbe, hogy az Átlátszó megírta, ők is részesülnek a propagandaköltségekből. A Stop Soros kampányból például a lap szerint majdnem 700 millió forintot kaptak, a 2018-as választás előtt pedig csaknem 4 milliárd forintot.

A cégről ezután sokan próbáltak részleteket kideríteni, jórészt sikertelenül. Annyit sikerült megtudni róla, hogy a tulajdonosa egy bizonyos Horváth László, aki egy békásmegyeri panelba van bejelentve. Egy másik fontos információ pedig a hvg.hu adatkérése nyomán derült ki. Lapunk a Rogán Cecíliához köthető fitneszrendezvények után érdeklődött az egyik állami szponzornál, az MVM-nél, amely el is küldte a vonatkozó szerződéseket. Ebből látszott, hogy a rendezvényekre szánt szponzorpénzt nem Rogán Cecíliáék cége kapta, hanem szervezőként a Magno Studió Kft. A Magno Studio Kft. szervezte tehát a Rogán Cecília-féle fitneszrendezvényeket.

Hogy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás, azt nem tudni, az viszont tény, hogy a cég a semmiből érkezett meg a propagandapénzekhez, utána nem sokkal pedig az derült ki róla, hogy a propagandaminiszter – ma már csak volt – feleségének rendezvényei is éppen őket kérték fel egy igen fontos feladatra.

Hogy miért épp a Magno Studio Kft.-t választották partnernek, Rogán Antal azt mondta, a magyar kormány összes kampányát egy ügynökség szervezi, akik szabadon választhatják meg, hogy milyen alvállalkozókkal dolgoznak. Azt is hozzátette, ő még sosem járt a cégnél, azt pedig a kérdéses ügynökség tudja megmondani, miért pont ez a céget foglalkoztatják.

Ez azóta sem derült ki, az viszont igen, hogy a Magno Studio Kft. szárnyalása tovább folytatódott a válság évében, sőt, tavaly rekorderedményt ért el: a 2019-es 170 milliós nyereség 2020-ban 1,142 milliárd forintra duzzadt. A pénzt Horváth úgy, ahogy volt, fel is vette osztalékként. Egészen pontosan 1,14 milliárd forintot.

Íme a cég elmúlt évekbeli fejlődése:

Ahogy a számokból látható, a cég 2016-ban még mindössze 30 millió forint profitot termelt, ez lett több mint 1 milliárd forint 2020-ban. Ez 37,5-szeres emelkedést jelent. A bevétel hasonlóan kilőtt, a 2016-os 2,5 milliárd forintból 2020-ban 16,5 milliárd forintra.

A beszámolóban kitérnek a vírushelyzetre is, erről a cég azt írja: "A Covid–19 koronavírus-világjárvány okozta helyzet a Magno Studio Kft. gazdálkodására is hatást gyakorol, de az a gazdálkodás folytatásával kapcsolatban lényeges ismert bizonytalanságot nem jelent."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!