szerző:
Oroszi Babett
Tetszett a cikk?

A Rogán Cecíliához köthető sportesemények támogatásai után kutakodva a hvg.hu érdekes kapcsolatra bukkant: a Fitbalance Aréna Tavasz és a Fitbalance Kids nevű rendezvényeket az a Magno Studio Kft. szervezte, amely az Átlátszó szerint milliárdokat szakított a Rogán Antal vezette minisztérium propagandaköltéseiből. A cégről semmit nem tudni, csupán annyit, hogy vezetője és tulajdonosa, Horváth László három év alatt a nulláról 14 milliárd forintra tornázta fel a Facebook-oldallal és saját honlappal nem rendelkező vállalkozás bevételeit.

– Hova mész?

– Egy rejtélyes félmilliárdossal próbálom felvenni a kapcsolatot állítólagos lakóhelyén, egy külvárosi panelház 7. emeletén.

Ezt a beszélgetést közvetlenül azelőtt folytattam le, hogy elindultam volna Békásmegyer sűrűn lakott lakótelepi részére. A kacskaringós utcák és a tízemeletes panelházak között még a Google Maps is majdnem eltévedt, annyira egymás hegyére-hátára építették a paneleket. Végül félórás kóválygás után sikerült megtalálnom azt a lakást, amelyben a magyar gazdasági élet jelen pillanatban talán legtitokzatosabb szereplője, Horváth László él – legalábbis elméletileg.

Horváth Lászlóról a céges adatbázisok nem mondanak semmit, cégéről, a Magno Studio Kft.-ről pedig ugyanígy nincsenek fent információk. A vállalkozásnak se Facebook-oldala, se honlapja nincs. Annyit viszont lehet tudni róla, hogy mostanában valamiért igen sűrűn találják meg a közpénzes megbízások, a Stop Soros kampányból például az Átlátszó szerint majdnem 700 millió forintot kapott, a választás előtti propagandaköltésekből pedig csaknem 4 milliárd forintot. Hogy miért épp ez a cég, miért épp Horváth László, az eddig egyetlen cikkből sem derült ki.

Horváthot korábban többféleképpen is próbáltam elérni: kerestem más cégei e-mail-címén, valamint személyesen a Magno Studio Kft. korábbi – egyébként szintén békásmegyeri – székhelyén, illetve telefonon a vállalkozás jelenlegi székhelyén (ott, ahová a TV2-nek műsorokat gyártó IKO Műsorgyártó Kft. is be van jegyezve), de akárhogy próbálkoztam, nem tudtam vele felvenni a kapcsolatot. Ezért döntöttem úgy, hogy elmegyek oda, ahová az Opten szerint be van jelentve, az út pedig már csak amiatt is érdekesnek ígérkezett, mert a képek alapján a cím nem egy budai villát takart, éppen ellenkezőleg, egy békásmegyeri panelt. Egy nem éppen milliomosokra jellemző környéken egy nem éppen milliomosokra jellemző épületet. 

Megérkezésemkor kiderült, hogy a kérdéses Szilke utcai ház valóban nem egy villa, hanem egy tízemeletes, régi panelház, az a típusú, amit talán soha nem újítottak fel. A környék is messze van a luxustól, hangulatát leginkább a szomszédos ház bejáratánál egy sámlin ücsörgő asszony testesítette meg, aki foltos szoknyában és szakadt trikóban cigarettázott, miközben a járókelőket bámulta unottan.

©

Papíron tehát itt él Horváth László, akinek a cége csak tavaly 265 millió forint profitot termelt, amelyből 150 millió forintot ki is vett. Az a Horváth László, aki tulajdonképpen már-már nagyobb üzleti zseni, mint maga Mészáros Lőrinc, erre utal legalábbis, hogy a Magno Studio Kft.-t 2015 végén alapította meg, a vállalkozás pedig már működése első teljes évében 2,5 milliárd forint bevételt ért el, a második és harmadik év pedig még ennél is több pénzt hozott (7, illetve 14 milliárd forintot). A megalakulás óta termelt tiszta profit hasonló utat járt be, mára már összesen a félmilliárdot közelíti, egészen pontosan 426 millió forintról van szó. Kis lépés ez egy cégnek, nagy ugrás egyetlen embernek.

A rá hulló milliókat Horváth mindenesetre – a lakcíme alapján legalábbis biztosan – nem egy luxusvillába fektette. Hogy mégis mibe, azt viszont Békásmegyeren sem tudtam meg, hiszen hiába csengettem, a kapucsengőt senki nem vette fel. Pedig nem csak azt akartam megkérdezni Horváthtól, hogy mi a titka a sikereinek, azt is, hogy pontosan mi köze van Rogán Cecíliához – annak a miniszternek a feleségéhez, aki azokért a propagandaköltésekért felel, amelyekből cége sokmilliárdos bevételének egy része érkezett.

©

Hogy jön ehhez az egészhez Rogán Antal felesége? A válasz viszonylag egyszerű: a hvg.hu ezidáig több cikkben is beszámolt arról, hogy Rogán Cecília új utakra tévedt, és a szépségversenyek mellett a sportpiacra is betört, ma már hozzá köthetőek a Fitbalance-rendezvények és a Nemzeti Futóverseny is: a védjegyeket kezelő Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala vonatkozó honlapja alapján Rogán Cecília, illetve cége, a Nakama&Partners neve (a Miss World Hungary mellett) többek között a következő szavak és kifejezések mellett szerepel: Fitbalance, Fitbalance Centrum, Fitbalance Kids, Fitbalance Gasztrofesztivál, Nemzeti Futóverseny Budapest.

Az is kiderült, hogy a Fitbalance-eseményeket és a Nemzeti Futóversenyt állami szereplők is szponzorálják, köztük az MVM. A Magno Studio Kft.-vel való kapcsolatra is ezáltal derült fény. Miután az állami cég a hvg.hu-nak elárulta, hogy mennyi pénzzel támogatta ezeket a rendezvényeket, kikértük a szponzorálásokra vonatkozó szerződéseket, az MVM pedig ezeket is megküldte, a szerződések alapján pedig két esemény kapcsán a szponzorálási pénzekre nem Rogán Cecíliával, vagy a Nakama & Partners Kft.-vel, hanem a Magno Studio Kft.-vel szerződtek, vagyis utóbbi is kapott MVM-es szponzortámogatást.

A két látszólag teljesen külön entitás, a propagandapénzekből (is) hatalmasra növő Magno Studio Kft., valamint a propagandaminiszter felesége tehát itt, az MVM-es szponzorpénzeknél ér össze.

©

De előbb lássuk az összes szponzorálási szerződést, azok ugyanis a Magno Studio Kft.-vel való kapcsolat mellett is tartogattak meglepetéseket. Az MVM lapunknak először azt mondta, 150 millió forintot adott a Fitbalance Arénára, valamint a Nemzeti Futóversenyre, a szerződésekből azonban kiderült, hogy nem csak ezt a két rendezvényt támogatták, hanem a Fitbalance Kids nevűt is, az összes támogatás értéke pedig így már nem az előzőleg közölt 150 millió forint.

A támogatások időrendben a következőképpen néznek ki: 

A szerződések szerint az MVM-es a 160 millió forintért cserébe többek között azt kérte a szervező a Magno Studiótól, hogy biztosítsa az állami cég főtámogatói státuszát, valamint logója megjelentetését a hirdetésekben és természetesen a helyszínen. Hasonlókat kért a Digital Minds Kft.-től mint szervezőtől az MVM a Nemzeti Futóversenyre adott 70 millió forintért cserébe. Tehát a főtámogatói státusz biztosítását, a logó megjelenését a reklámokban, honlapon és magán a rendezvényen.

FitBalance Aréna tömegsport-rendezvényen a Papp László Budapest Sportarénában 2015. április 26-án
©

A Magno Studio Kft. neve egyébként nemcsak az MVM-es támogatásoknál tűnik fel. Az Antenna Hungária szerződéslistáján ugyancsak ez a cég szerepel a szerződött partnerek között. Eszerint az AH és a Magno Studio együttműködési megállapodást kötöttek a Fitbalance Aréna tavasz, illetve a Fitbalance Kids 2019-re. Az AH korábban lapunkkal azt közölte, a Fitbalance Aréna és Fitbalance Kids rendezvényeket összesen 50 millió forinttal szponzorálta. Az AH-tól is kikértük a szerződéseket, de az AH azokat egyelőre még nem küldte meg.

Cikkünkben természetesen szerettük volna megszólaltatni Rogán Cecíliát is, hogy miért épp a Magno Studio a partnerük, ennek érdekében küldtünk e-mailt a Nakama&Partnersnek, de semmilyen válasz nem érkezett. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fájdalmas tévhitek övezik az egyik legkellemetlenebb népbetegséget

Fájdalmas tévhitek övezik az egyik legkellemetlenebb népbetegséget

Mennyire egyedülálló a magyar modell, amely rekordszámok mellett döntött az iskolák nyitásáról?

Mennyire egyedülálló a magyar modell, amely rekordszámok mellett döntött az iskolák nyitásáról?

Kiborultak a britek Fülöp herceg halálhírének a közvetítésén

Kiborultak a britek Fülöp herceg halálhírének a közvetítésén